Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
No właśnie zboczyłem, że RF 100-500z kodem też kosztuje poniżej 13k i do tego raty 0%. Hm...
A pamiętacie jako było w ubiegłym roku na te wszystkie "black week-i" i cyber "monday-e" - wydaje mi się, że można było wyrwać coś ok. 11kz cashback-iem?
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria.solti.pl
Ty z tą wielkością matrycy to na poważnie? XD Drukowałem b1 z eosa 6d i jakoś nie było problemów, i tak, nowa funkcja poprawiania rozdzielczości działa świetnie, tu masz na ten przykład zupełną ciekawostkę, zdjęcia z R6, zrobione sigmą 18-35/1.8, więc jeszcze dochodzi 1,6 cropa z 20 MPX, następnie funkcją super resolution w CR powiększone do trochę wiecej niż 30 mpx. Jakieś jeszcze mądre uwagi masz?
link do pliku
https://we.tl/t-Q3x3SgG6E3![]()
@rojo ja wiem, że z 20MPx da się uzyskać dużo, z 8Mpx też się da. Ale jeśli próbujesz mnie przekonać, że po przepuszczeniu przez AI dostaniemy taką samą jakość, jak z matrycy 32MPx, to nie mam więcej pytań... Z większej matrycy, przy dobrym szkle wyciśniesz zawsze dużo więcej. A przede wszystkim nie zmarnujesz kupy czasu na rzeźbę przy tym.
galeria.solti.pl
Ta kupa czasu na resampling powyższego zdjęcia to dokładnie 15 sekund...
W moim odczuciu między 20 a 30 mpx nie ma żadnej dramatycznej różnicy o ile nie robi się bilbordów reklamowych, a jak się takowe robi to raczej nie R. Całą zaś resztą R61 odstawia R bardzo mocno (wiem, bo pracowałem na obu przez ostani rok) i sama wielkość matrycy raczej niczego tu nie zdominowuje.
Ostatnio edytowane przez rojo ; 08-09-2023 o 16:59
Nie wrocilbym do R z R62. Lepiej sie obrabia ta matryce. Co do tych pikseli to wg mnie zalezy co sie robi. Dla hobby 20-30 mpix wystarczy bo wiecej to szkoda zapychac dysk i pliki waza tone. Kiedys pawel.guraj wspominal ze r61 i r62 to ta sama matryca technologicznie.
Moja CaroLina