W Polsce 49 PLN za Prime jest akceptowalne.
Nie rozumiem tej firmy i jej sposobu sprzedaży ale kupowałem ostatnio sporo rzeczy rowerowych to i foto się załapało. Dostałem sporo rabatów rzędu 20%, o których nie było mowy przy zakupie![]()
W Polsce 49 PLN za Prime jest akceptowalne.
Nie rozumiem tej firmy i jej sposobu sprzedaży ale kupowałem ostatnio sporo rzeczy rowerowych to i foto się załapało. Dostałem sporo rabatów rzędu 20%, o których nie było mowy przy zakupie![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Dźwina rzecz mi się przydarzyła. Obiektywy bez przełącznika AF/MF mam tylko MF. Mam RF 50 1,8 i 16 2.8 i w nich nie mam autofocusa. Na zwykłej Rce działają normalnie więc to kwestia r6
W menu AF mam dostępne tylko MF
Jak podepnę cokolwiek innego to działają normalnie.
Ma ktoś pomysł co się stało?
Czy ktoś z Was, posiadaczy R6 robi zdjęcia ptakom/zwierzętom i przesiadł się z 5Dmk4?
Używam obecnie 5Dmk4 z Sigmą 150-600, jest dobrze ale czasami niestety kuleje AF (ptaki w locie, tło), brakuje momentami FPS i ISO powyżej 3200 jest średnio używalne... Wczoraj pomacałem R6, niestety nie z moimi szkłami i się zakochałem, ale... Zaczynam nabierać wątpliwości.
Sporo ludzi pisze że jednak zostało przy 5Dmk4, bo budowa i pomimo wad obrazek jakby ładniejszy z tych 30mpix i że szczególnie przy cropowaniu, 20mpix w R6 to zaczyna być mało.
A mi brakuje czasami tych 100-200mm na długim końcu i wycinam sporo z oryginalnego kadru i boję się że o ile w użyteczności, R6 będzie lepszy,to jednak na dłuższą metę będę żałował decyzji (udało mi się znaleźć ofertę gdzie mogę zamienić 5Dmk4 na R6 bez żadnej dokładania kasy).
Poradzicie coś?
Porównywałem obrazek z obydwu puszek, szczegóły piór z 5D - fakt nieco większe ale w porównaniu do R6 jakby nieostre. Zdecydowałem się na R6, mimo, że bardzo kusiło 30Mpx.
Ja wczoraj zanabyłem jednak R6, w weekend planuję pierwsze focenie, ale już widzę że AF w porównaniu do 5Dmk4 to bajka...![]()
Mam r6 od roku, zrobiłem 50000 klatek i przytrafiły mi się ostatnio 2 zwiechy tego samego dnia. Aparat był włączony, uśpił się i nie wybudził. Dopiero wyjęcie baterii pomogło.
Dzień wcześniej zaktualizowałem go do najnowszego firmware. Możliwe, że zbieg okoliczności.
Pytanko. Dżojstick w R6 nie działa prawidłowo . Blokuje się dolnym położeniu i nie zawsze załapuje? Czego to może być przyczyna -i ew jaki koszt naprawy bo podejrzewam że coś jest uszkodzone. Ktoś miał taki przypadek?
Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia
Zaczynam myśleć nad sprzedażą.
R5 kupiłem na zwierza, R6 miał zostać do wszystkiego innego, ale różnica w performansie jest tak duża, że nie widzę sensu trzymać R6. Jedynym plusem są mniejsze pliki więc np. fotki rodzinne czy jakieś eventy na pamiątkowe foty łatwiej obrabiać. No i czasem się przyda do ciemniejszych sytuacji.
Huk, na razie zostanie, co będzie w 2025 to zobaczę![]()
Czy r6 z przebiegiem 15k za 5-5,5 tysiąca pln to sensowny zakup?