Canon EOS R6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Odp: Canon EOS R6

DPreview VideoReview:
    https://www.dpreview.com/videos/2834...-eos-r6-review

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1513

Zamieszczone przez sven
      takie bla bla bla o guzikach... dobrze słyszałem ze zrobił 280 zdjęć na jednej baterii?
      Nie ma odpowiedzi czy wizjer laguje i jak spisuje się migawka elektroniczna w ciężkich warunkach. Pod vlogerów raczej niż fotografów ten review
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• rysz
        Początki nałogu
        • 2010
        • 271

Zamieszczone przez robertskc7
        takie bla bla bla o guzikach... dobrze słyszałem ze zrobił 280 zdjęć na jednej baterii?
        Nie ma odpowiedzi czy wizjer laguje i jak spisuje się migawka elektroniczna w ciężkich warunkach. Pod vlogerów raczej niż fotografów ten review
        Obejrzałeś cały film? Było o czasie odczytu przy elektronicznej migawce.
        Poza tym było też o jakości obrazu, AF, stabilizacji i wielu innych aspektach, a Ty zapamiętałeś tylko guziki.
        A o baterii było tylko, że ZGODNIE ZE SPECYFIKACJĄ powinna wytrzymać 250 zdjęć PRZY 120 FPS W WIZJERZE. Ani słowa o tym, ile zdjęć w praktyce udało się zrobić i przy jakich ustawieniach, a liczba 280 się nie pojawiła.

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

Zamieszczone przez rysz
          Obejrzałeś cały film? Było o czasie odczytu przy elektronicznej migawce.
          Poza tym było też o jakości obrazu, AF, stabilizacji i wielu innych aspektach, a Ty zapamiętałeś tylko guziki.
          A o baterii było tylko, że ZGODNIE ZE SPECYFIKACJĄ powinna wytrzymać 250 zdjęć PRZY 120 FPS W WIZJERZE. Ani słowa o tym, ile zdjęć w praktyce udało się zrobić i przy jakich ustawieniach, a liczba 280 się nie pojawiła.
          no i po co mi takie review? Nie chodzi mi o czasy odczytu ale np o migotanie w świetle ledowym. Się robi review to się nie mówi ile powinno wytrzymać tylko ile się robi w rzeczywistości. Dla mnie bla bla bla nic więcej. Sorry.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• lukiv3
            • 2007
            • 7

Aż specjalnie odkurzyłem swoje stare konto aby dodać swoje 3 grosze odnosnie nazewnictwa w bezlusterkowcach Canona

Eos R5 - kontynuacja serii 5D, 5 w nazwie jest nieprzypadkowa. I nie jest to odpowiednik 5DS\R
            Eos R6 - połączenie 6D i 7D z zachowaniem FF, Canon oznaczając go nr 6 jasno daje do zrozumienia że nie będzie odpowiednika 7D w serii R,

Eos R - Bezlusterkowy odpowiednik 5DIV, otwierjącym furtkę do "poważnych" bezlusterkowców Canona. Prawdopodobnie R mark II będzie mocno okrojonym R5, 30mpix?
            Eos Rp - Bezlusterkowy odpowiednik 6D2 ale nie jego kontyunacja, Entry level dla semi-pro/amatorów.

Brakuje w zestawieniu 3 modeli:

Eos R1 - Gdyby R5 miało by zastępować 1DX3 znaczyło by że to Top Canon'a a wiadomo że Canon swoje Top oznacza pod numerem 1. Prawdopodobnie pracę nad 1-nką trwają już od jakiegoś czasu, wjedzie tam coś rewolucyjnego, 8K które
            nie będzie przegrzewać aparatu może 30-40fps, nowa matryca, kto wie... na pewno czołg

Eos R3/R5S - Tutaj już jest coś bardziej oczywistego. Przecieki oraz sama prezentacja Canon'a matrycy 120Mpix w 2018r https://youtu.be/40yruxcr-yQ wskazuje że Canon nad taką matrycą już
            od dawna pracuje.

Eos R8/9 - Kontynuacja serii 90D, Matryca APS-C w bezlusterkowcu, ale tutaj całkowita spekulacja. Równie dobrze Następcy R/Rp mogą miec odpowiednio nazwę R8/9

Od takie moje małe wypociny, oczywiście mogę być w błędzie
            Ostatnio edytowany przez lukiv3; 11501. Powód: wyłączenie starej jak świat sygnatury ;)
            CA610; Pentax K10D + 18-55 + 50-200

www.lukiv3.digart.pl

Komentarz

• taniFotograf
              Zablokowany
              • 2020
              • 96

Warto dodać że R5 i R6 przy nagrywaniu w 4k i 8k przegrzewają się, w dwóch trybach i ciepłych dniach można nagrać tylko 8 i 11 minut. warto sprawdzić przed zakupem dokładnie

Komentarz

• aciek_l
                Bywalec
                • 2009
                • 213

Ja osobiście bardzo chętnie zmienię Rkę na R6.
                A co do wyświetlacza z parametrami - jest fajny, ale gdy wszystko i tak widzę w wizjerze, czy na ekranie live View przez cały czas, na górny wyświetlacz praktycznie nie patrzę.
                Ostatnio edytowany przez aciek_l; 25613.

Komentarz

• kmeg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1535

Zamieszczone przez taniFotograf
                  Warto dodać że R5 i R6 przy nagrywaniu w 4k i 8k przegrzewają się, w dwóch trybach i ciepłych dniach można nagrać tylko 8 i 11 minut. warto sprawdzić przed zakupem dokładnie
                  https://youtu.be/ByQu7e0n6Wk
                  Ty to sprawdziłeś i koleś z YouTube też? A nie, czekaj, skąd mieliście produkcyjne wersje tych aparatów już tydzień wcześniej?
                  Galeria na CB
                  http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• taniFotograf
                    Zablokowany
                    • 2020
                    • 96

Zamieszczone przez kmeg
                    Ty to sprawdziłeś i koleś z YouTube też? A nie, czekaj, skąd mieliście produkcyjne wersje tych aparatów już tydzień wcześniej?
                    To są oczywiste fakty, nie chcę znowu marudzć na poziom wiedzy forum ale...
                    Czemu wypierasz rzeczywistość?
                    Canon wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie napisz wiadomość to wyślę niezależne testy i odpowiedź canona.

Canon nawet stworzył oficjalną tabelkę pokazującą ile minut można nagrać w temperaturze pokojowej w jakim trybie, zanim nastąpi przegrzanie matrycy.

Canon just issued an official statement regarding the Canon EOS R5 and EOS R6 overheating during video recording. The company says they used a magnesium alloy body and “overheat control” for better heat management. Canon didn’t want to include a fan to keep the body compact and weather-sealed.

After that, the camera needs up to 20 minutes to recover before starting to record again.
                    Mogę prosić o metytoryczną dyskusję? a nie robienie offtopa i wycieczki osobiste

Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• totamten
                      Początki nałogu
                      • 2013
                      • 338

Canon wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie napisz wiadomość to wyślę niezależne testy i odpowiedź canona.

Canon nawet stworzył oficjalną tabelkę pokazującą ile minut można nagrać w temperaturze pokojowej w jakim trybie, zanim nastąpi przegrzanie matrycy.

Mogę prosić o metytoryczną dyskusję? a nie robienie offtopa i wycieczki osobiste

https://www.cinema5d.com/wp-content/[email protected]
                      Ale informacja, ze nie masz dostępu do wersji produkcyjnej jest jak najbardziej merytoryczna

--- Kolejny post ---

https://www.cinema5d.com/wp-content/[email protected]
                      Ale informacja, ze nie masz dostępu do wersji produkcyjnej jest jak najbardziej merytoryczna. Druga merytoryczna informacja jest taka, że niezależnym badaczom z jednej firmy w niezależnych testach wyszło, że matryca EOS 1Dx mark III jest do niczego, ale pod wpływem zależnej opinii użytkowników odkryli w jeszcze bardziej niezależnym teście, że ta matryca, co prawda z przewagą Duda Trzaskowski, ale jednak przeskakuje na niskich czułościach te z Sony.

Komentarz

• taniFotograf
                        Zablokowany
                        • 2020
                        • 96

Zamieszczone przez totamten
                        Druga merytoryczna informacja jest taka, że niezależnym badaczom z jednej firmy w niezależnych testach wyszło, że matryca EOS 1Dx mark III jest do niczego, ale pod wpływem zależnej opinii użytkowników odkryli w jeszcze bardziej niezależnym teście, że ta matryca, co prawda z przewagą Duda Trzaskowski, ale jednak przeskakuje na niskich czułościach te z Sony.
                        ale dlaczego wypieracie fakty? To nie jest żadna teoria, czy kwestia jednej opinii. W KAŻDYM teście znajdziesz jednakową informację, bo to jest fakt. To jest niewiarygodne jak wypaczacie rzeczywistość w innym temacie napisałem canon nagrywa w 4k w cropie odpowiedź na tym forum
                        kłamstwo, jeszcze jedna taka mowa nienawiści a będzie ban
                        To jest niepoważne.

Przedstawiam czystą informację techniczną która jest oczywistością, a wy dalej wypaczacie rzeczywistość.

To co napisałeś to żaden argument, prześlij konkretny test w którym testowali długość nagrywania w danej temperaturze w danym trybie, np temperatura otoczenia 30 stopni w trybie 4k 60p długość nagrywania 10minut, a nie jakieś swoje wywody nie na temat
                        Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• mkamelg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1270

candar jakiś czas temu zrobił dobry uczynek, i podrzucił link do pewnego filmiku https://www.canon-board.info/threads...=1#post1411598

Jego autor przypiął komentarz, w którym zostawił link m.in. z RAW-ami do ściągnięcia. W użyciu była kombinacja R6 plus RF 50mm F1.2 L USM. Zdjęcia robione na ISO 125, 500, 6400 i 16000.

Pod macOS otwiera je PhotoScape X, DPP jeszcze nie, a LR mam starego nie rozpoznającego plików w formacie *.CR3.

---

R6 znalazł się już w porównywarce DPReview:

https://www.dpreview.com/reviews/ima...96960194857867

---

Jared Polin w opisówce do tego https://www.youtube.com/watch?v=fYuOUmhKbzY filmiku podrzucił link do kilku RAW-ów (przekonwertowanych do formatu *.DNG najprawdopodobniej po to, aby każdy mógł je sobie otworzyć):

Download video Tiktok berkualitas tinggi tanpa tanda air. Mendukung tautan TikTok terbaru, unduhan tak terbatas, mendukung video berdurasi panjang, dan dap...

W użyciu była kombinacja R6 plus RF 800mm F11 IS STM (zdjęcia robione na ISO 500 i ISO 1000), oraz kombinacja R5 plus RF 800mm F11 IS STM (jedno zdjęcie robione na ISO 4000).

---

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na cenę baterii LP-E6NH, która wynosi 520 zł (sprawdzałem w dwóch różnych sklepach internetowych). W tych samych sklepach cena baterii LP-E6N wynosi 319 zł. 520 zł minus 319 zł równa się 201 zł różnicy.

Wstawienie tego https://img.bfmtv.com/c/1600/1067/c6...f26523c265.jpg hologramu podniosło cenę baterii? Polepszono jakość elektrolitu? Elektronika nie będzie ograniczała czasu działania baterii?

Zauważyłem również, iż zmieniła się informacja o napięciu zasilania? aparatu - na spodniej naklejce w modelu R5 (w R6 zapewne będzie tak samo bo niby dlaczego miałoby być inaczej) widnieje teraz 9.0V, a nie jak w przypadku EOS R 8.0V https://img.bfmtv.com/c/1600/1067/35...c736f538aa.jpg

Zdjęcia przyuważyłem w tym artykule https://tekdeeps.com/the-8k-hybrid-m...-finally-here/
                          Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3410

Oddanie barw R vs R6 . Nie musze nawet nic pisać, bo różnica jest kolosalna.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: canon r 6.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 112,6 KB
ID: 2089747

R5 vs R6 - porównanie DR

Nazwa: r5 i r6.JPG
Rozmiar: 113,4 KB
ID: 2089748

Nazwa: r5 i r6 1.JPG
Rozmiar: 149,0 KB
ID: 2089749

R5 - wyciąganie z cieni

Nazwa: r5 n2.jpg
Rozmiar: 352,8 KB
ID: 2089750

Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                              Uzależniony
                              • 2017
                              • 514

Gdzie ta ogromna różnica, że R5 lepiej sobie radzi ze światłami i cieniami
                              Przechylony do góry kapelusz łapie więcej światła.
                              A co z pod pachą?
                              Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• taniFotograf
                                Zablokowany
                                • 2020
                                • 96

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                                że R5 lepiej sobie radzi ze światłami i cieniami
                                Przechylony do góry kapelusz łapie więcej światła.
                                A co z pod pachą?
                                takie testy nie mają sensu, tylko wykres z dynamic range

Komentarz

Pracuję...