Strona 118 z 141 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

2szt patona z usbc już zamówione
    dzisiejszy wschód słońca zabrakło ok 6 strzałów i 10sek video
    a jak sprawa wygląda u konkurencji, to mi kolega powie jak wróci z roboty
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 24-04-2023 o 11:04
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

https://youtu.be/cqR_bwJi_e4

Tutaj chłopaki łopatologicznie to tłumaczą.

Pełne uzależnienie

nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania
    A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?
    Zwykłe USB ma 5V, bateria 7.2V. Nie da się jej naładować takim napięciem więc trzeba je podnosić. Można użyć PD/QC/etc i brać z ładowarki np 9V. Po to są właśnie te technologie...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    bateria nie ładuje się wewnątrz korpusu po podpięciu zasilania po złączu usb-c korpusu - eliminuje to konieczność wożenia ladowarki do baterii bo można ładować korpusem - ja nie mam takich potrzeb ale wyobrażam sobie że są osoby które nie chcą wozić czy nosić dodatkowego szpeja gdy ładowarkę do telefonu czy pawerbank będą i tak mieli (albo robić to w razie niemca czyli awaryjnie jak kolega w wątku) - smartofony idą karawaną nie tyko w temacie zdjęć w temacie ładowania też, standardem jest usb-c PD już od kilku generacji stąd jedna ładowarka/zasilacz może zasilić czy naładować kilka różnych urządzeń notebook,telefon,DAP,aparat i pewnie parę innych rzeczy.

cytat z materiałów reklamowych

"Model EOS R5 jest zasilany przez zaawansowany akumulator LP-E6NH, który ma o 20% większą pojemność niż starsze akumulatory LP-E6N i po jednym naładowaniu umożliwia zrobienie 490 zdjęć w ściśle określonych warunkach testowych*, a znacznie więcej w rzeczywistych warunkach fotografowania.

Akumulatory LP-E6NH można ładować za pomocą dołączonej ładowarki do akumulatorów lub w aparacie przez złącze USB C 3.1 obsługujące zasilanie 5 V / 1,5 A (PD). Dostępny jest również uchwyt pionowy BG-R10, który może pomieścić dwa akumulatory jednocześnie, co pozwala wydłużyć czas fotografowania.

Starsze akumulatory LP-E6 i LP-E6N są zgodne z modelem EOS R5, jednak w przypadku korzystania z modelu LP-E6 bardzo szybkie fotografowanie i ładowanie poprzez aparat nie jest możliwe."

a odpowiadając na twoje pytanie ja mógłbym żyć bez zasilania w aparacie ale gdybym był na jakimś trekingu to pewnie chciałbym zrezygnować z noszenia canonowego zasilacza
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 24-04-2023 o 18:37
    EOS 3, 5D, R5

Miasto
    Warszawa

pewnie nic
    ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
    7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    pewnie nic
    ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
    7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.
    Hdmi miałeś w starym standardzie. Zdziwisz się ale też jest kilka wersji.

Wystarczyła wymiana kabla.

Miasto
    Warszawa

Kolega powiedział, że w Sony A7IV normalnie ładuje aku ze zwykłej ładowarki do fonu, trwa to dłużej, ale ładuje.
    Tymczasem dotarły 2szt tych aku z USBC
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

A ja z kolei sobie w ogóle nie wyobrażam ładowania baterii w aparacie z przyczyn funkcjonalnych. W nocy takie coś obleci, ale za dnia ładowarka ładuje zapasowe baterie, a aparat jest wolny i gotowy do działania, czyli ładowarka jest mi potrzebna niezależnie od okoliczności.

Ładowarka Palo waży ca 75 g, ma wyświetlacz LCD, własny kabel USB A, wejście mikro USB, wejście USB C, i wyjście USB A, a więc może robić też za powerbank. Do zasilania używam małych (40 g), chińskich, zasilaczy sieciowych z czterema wyjściami USB A 4 x 3,5 A, a zasilam- czasem jednocześnie- 2 ładowarki, 2 radyjka, 2 nadajniki BT, i jeszcze e-papierosa. Póki co nie dysponuję jeszcze ani sprzętem, ani bateriami, które by miały wyższe wymagania względem zasilania.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 118 z 141 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów