Wiedzę, że Paluszek Filipinki straszy już nie tylko użytkowników Pentaxa. ;-)
Wiedzę, że Paluszek Filipinki straszy już nie tylko użytkowników Pentaxa. ;-)
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Tez bym obstawiał niedokręcone lustro. Bezlusterkowce go nie wykorzystują, to na etapie produkcji nie dbają o jego odpowiednie mocowanie.
Czołem! Mam pytanie do użytkowników R6. Czy zauważyliście że aparat wolniej reaguje na spust migawki niż klasyczne lustrzanki? Są to zapewne milisekundy różnicy, ale efekt jest taki że często ucieka mi tzw. "decydujący moment". Np. gdy ktoś idzie i chcę zrobić zdjęcie w wykroku, w wizjerze mam ten moment a na zdjęciu okazuje się że jestem spóźniony. Podobnie gdy fotografuje sport, np. tenis: w wizjerze piłkę mam na rakiecie, a na zdjęciu nie ma jej nawet w kadrze. Oczywiście to też kwestia odpowiedniej wprawy, ale na lustrzankach mam dużo większą skuteczność przy takich próbach. Może to kwestia jakichś ustawień? A może to kwestia mojego egzemplarza? Macie podobne doświadczenia?
Z moich skromnych doswiadczen z focenia tenisa wynika, ze jesli sie czeka na pilke w wizjerze to jest juz po temacie. Slucham Thwack! Thwack! z przeciwnej strony i obserwuje reakcje miesni i postawe playera w wizjerze. Jesli slysze Thwack! i widze, ze sie moj sie szykuje to zaczynam focic jeszcze zanim pilka wleci w kadr. Ale ja foce 5d3 i nie mam 20fps jak Ty w R6 hehe.
![]()
Ostatnio edytowane przez miszaj ; 23-07-2022 o 22:36
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
R3 + RF85LDS
W Sony A6600/6500/6300 przy 11 FPS lag był taki, że musiałem brać sporą poprawkę. Przesiadka na R6 była bezbolesna. Przymierzałem się do tydzień temu do D7II ale głównie bufor mnie zniechęcił. Poza tym w wizjerze jakoś tak mało informacji widać.
Po dość dynamicznej sesji zawodów skimboardowych (głównie EF 24-70 USM II) oraz po zawodach konnych (100-400 USM II), lag EVF w R6 mi nie przeszkadza.
Być może wrócę do Sony (A9II), ponieważ bardzo mnie kręci Tamron 35-150 F2-2.8. A9 jest pozbawiona laga w zasadzie.
Tutaj podpowiedź, jak sprawdzić swojego laga ;-)
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS