Firmware 1.8.0 zostało wycofane ze stron Canona? Ktoś wie, dlaczego?
Firmware 1.8.0 zostało wycofane ze stron Canona? Ktoś wie, dlaczego?
R3 + RF85LDS
To wiadomo. Ale dlaczego? Czy wada jest ważna dla funkcjonowania aparatu? Nie ma żadnych zaleceń ze strony Canona, co może sugerować, że nie - ale jednak wycofanie 1.8.0 mówi co innego. Odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzią na pytanie, czy cofać FW do wersji 1.7.0, czy czekać na nową wersję z 1.8.0 na pokładzie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://canon.jp/support/software/os/select/eos/r6sorry
Powiadomienie o zawieszeniu pobierania oprogramowania
Canon Marketing Japan Inc.
Dziękujemy za nieustanne wspieranie produktów firmy Canon.
Zwrócono uwagę, że w pewnych okolicznościach w oprogramowaniu sprzętowym w wersji 1.8.0 aparatu bezlusterkowego „EOS R6” wyświetlany jest błąd. Obecnie wstrzymujemy pobieranie, aby zbadać przyczynę.
Poinformujemy Cię na tej stronie, gdy tylko zdecydujemy o przyszłych środkach. Nie aktualizuj, nawet jeśli już pobrałeś wersję 1.8.0.
Serdecznie przepraszamy za niedogodności, jakie ponieśli nasi klienci.
Już jest 1.8.1:
https://www.usa.canon.com/support/ca...-Version-1-8-1
Firmware Version 1.8.1 incorporates the following enhancement and fixes:
Adds the ability for images to be cropped and resized during transfer to the FTP server.
Fixes the phenomenon, where after updating to firmware version 1.8.0, Err70 etc. occurs under certain conditions.
Fixes minor issues.
*1 and 3 are the changes in Version 1.8.0, and 2 is the addition in Version 1.8.1.
R3 + RF85LDS
pytanie do uzytkownikow rzeczonego korpusu* w kombinacji ze stalkami EF typu 50/1.4, 85/1.8, 135/2, 200/2.8... ile faktycznie daje stabilizacja? realnie, czy np. takim 135/2 mozna focic statyczny temat przy 1/60 sekundy z pomijalnym ryzykiem poruszenia, czy to jest zbyt optymistyczny rachunek?
* - z odpowiedzi wylaczam fotografow kotletowych. wierze, ze oni sa swiecie przekonani, ze 135/2 to i 1 sekunde z lapy zrobia. naprawde nie podwarzam tego przekonania![]()
R6 + Sonnar 135/3.5 na 1/60 jest OK. Na 1/30 widać już delikatne poruszenie.
R6 + EF 24-70 2.8 - 70mm na 1/30 jest OK, poniżej zaczyna być widoczne poruszenie.
Jupiter 135 3,5 dopiero po dołączeniu stabilizacji elektronicznej i ręcznym wprowadzeniu ogniskowej do puszki działa dobrze tzn. przy powiększeniu x10 obraz jest stabilny i można ustawić ostrość. Bez tego nie ma szans na efektywne użycie lupki. Nawet fajne portreciki wychodzą i widać włoski w brwiach i rzęsy, ale jak dla porównania podczepiłem RF 100-400 ustawiony na 135 to różnica w ostrości jest potężna i odechciało mi się dalszych prób wykorzystania tego starego ruska. Oczywiście próby przy 1/60s z lampą + zastane.
--- Kolejny post ---
85/1,8 działa spoko, gdybym wcześniej nie dokupił 85 1,4 L to ta 85/1,8 by mi pewnie wystarczyła.
No a przecież RF 50 1,8 też nie ma wbudowanej stabilizacji i wcale tego się nie odczuwa.