Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Akumulator do 350D. Skąd takie różnice?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Akumulator do 350D. Skąd takie różnice?

Standardowy akumluator: http://www.allegro.pl/item104975861_..._2lh_nowy.html 720mAh - 289 zł

Zamiennik (to samo?!): http://www.allegro.pl/item105220477_...d_s60_s50.html 2000 mAh (!!!) - 29,99 zł

Zamienników jest cała masa, wszystkie ok. 10 razy tańsze od oryginalnego.

Czy różnią się one czymś od oryginalnej baterii oprócz znacznie większej pojemności? Można je normalnie pakować do oryginalnej ładowarki? Nie mają negatywnego wpływu na aparat/jakość zdjęć (czytałem, że w przyapadku nieoryginalnych gripów na zdjęciach mogą być m.in. większe szumy - tutaj również?).

Pozdrawiam.

^sp1n
    Guest

Domyślnie

Jesli chodzi o różnice techniczną to Ci nie powiem bo się nie znam. Natomiast jeśli chodzi o cene, to przede wszystkim jest taki fakt, że w wypadu Canona płacisz przynajmniej połowe za markę.
    Przed zakupem zamiennika warto się zastawnowić w jaki sposób jakis noname ma dostęp do technologi "pakujących" 2000mAh a Canon nie (z tego co się orientuje Canon wypuścił max 1000mAh ale nie jestem pewien) i to do tego za 30 zł. Poza tym jest to dla mnie dość podejrzane.
    Jest chyba poruszony ten temat gdzieś na forum więc warto poszukać i poczytać o zamiennikach.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niech ten 2000mAh ma 750 mAh w rzeczywistości. I tak jest 10x tańszy od oryginału.

Niefirmowe mogą nie mieć czujnika temperatury, z którego korzysta ładowarka (ten środkowy styk). W body (przynajmniej w gripie) ten styk jest niewykorzystany także tu różnicy nie ma. Może też nie być zabezpieczenia przed skutkami zwarcia. W LiIon łatwo może to się skończyć pożarem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Laickie pytanie: do gripa mozna wlozyc zwykle akumulatorki paluszki, czy to nie tansze rozwiazanie niz ladowanie specjalnych akumulatorkow??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    Laickie pytanie: do gripa mozna wlozyc zwykle akumulatorki paluszki, czy to nie tansze rozwiazanie niz ladowanie specjalnych akumulatorkow??
    Zaraz jak mi poczta dostarczyła aparat i gripa napchalem go paluszkami duracel. Pół jakaś godzinka i już było po bateriach. Może były stare...
    Anyway, przerzuciłem się na tanie zamienniki i so far so good

Był podobny wątek, więc można zerknąć:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5653
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

von Klamke
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho
    Zaraz jak mi poczta dostarczyła aparat i gripa napchalem go paluszkami duracel. Pół jakaś godzinka i już było po bateriach. Może były stare...
    Anyway, przerzuciłem się na tanie zamienniki i so far so good

Był podobny wątek, więc można zerknąć:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5653

Hmmm... a ja w pośpiechu pakując się ostatnio nad jezioro zapomniałem ładowarki, wobec czego zmuszony sytuacją, kupiłem 6 zwykłych baterii alkalicznych philipsa...

Conan odpalił, wskazywał full naładowanie... dopóki nie nacisnąłem spustu migawki - wtedy nastąpił "system shutdown". Bateryjki się rozładowały... co nie przeszkodziło po krótkim wyłączeniu i włączeniu aparatu wykazywać się ponownie pełnym naładowaniem Nie wiem - czy to lipne baterie i dlatego nie wytrzymały zwiększonego w tym momencie poboru prądu, czy po prostu używanie jakichkolwiek baterii "jednorazowych" nie ma racji bytu. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tańsze? 6 dobrych akumulatorków AA też kosztuje swoje. W stosunku do zamienników nie jest to atrakcyjne cenowo. Dodatkowo:
    - pojemność porównywalna jak 2xNB-2LH ale waga 3x większa
    - kłopotliwe ładowanie (6 paluszków czyli ladowanie na 2 albo 3 raty w zalezności od typu ładowarki)
    - zwykle dłuższe ładowanie (ładowanie 1 godzinne dla NiMH niezbyt służy bateryjkom)
    - awaria jednego ogniwa powoduje totalną padakę całego pakietu (szeregowe połączenie)
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tańsze? Nie do końca.
    Do gripa wkładasz 6 aku po 5-10 zł sztuka. Do tego musisz mieć ładowarkę na 6 sztuk (ja mam tylko na 4) i powinieneś raczej ta ladowarkę zabierać ze sobą, bo jak padną aku na imprezie...

Możesz mieć zawsze 2x6 aku, ale to już dużo miejsca zajmuje, dużo waży i ta ładowarka Aku trzeba tak przechowywać, aby się nie zwierały w torbie, więc jeszcze opakowanie...

Za dużo zamieszania i dodatkowych kosztów:
    - oryginalna ladowarka jest malutka i leciutka.
    - jedno ladowanie NBL-2 starcza na kilkaset zdjęć (2 sztuki w gripie to już tysiące zdjęć...)
    - dodatkowy NBL-2 jest mały i leciutki (ma klapkę na styki - nie zewrzesz)
    - kosztuje od 30 do 100 (zamienniki) lub od 150 do 249 zł (oryginał)

Ja R6 używam w lampie i wystarczy, że muszę opiekować się 8 sztukami.
    Boże jak pomyślę 2xlampa=8 sztuk i 2x grip = 12 sztuk razem 20(!!!) sztuk aku R6 i ładowarka+GODZINY ładowania... 2 x bo 2 komplety na zmianę.
    ... eeee ODPADA))

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Z zamiennika korzystam w gripie rownolegle z oryginalem - 0 problemów ze wspolpracą. Skoro nie widać roznicy to po co przepłacac

W najbardziej tragicznej sytuacji (baaardzooo nieprawodopodobne) uszkodzisz zasilacz/gripa - ale jesli nowa bateria kosztuje prawie tyle co grip to kalkulacja sama się nasuwa
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Z zamiennika korzystam w gripie rownolegle z oryginalem - 0 problemów ze wspolpracą. Skoro nie widać roznicy to po co przepłacac

W najbardziej tragicznej sytuacji (baaardzooo nieprawodopodobne) uszkodzisz zasilacz/gripa - ale jesli nowa bateria kosztuje prawie tyle co grip to kalkulacja sama się nasuwa
    No niestety ta kalkulacja sprawdza się tylko w przypadku 350D, ale jeż w przypadku 20D (30D) i 5D grip jest dużo droższy.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów