Pokaż wyniki od 1 do 10 z 337

Wątek: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    O kundelkach się tu pisało pogardliwie, nie rozumiałem dlaczego, bo np ARTy są lepsze od szkieł systemowych (do lustrzanek) i to zarówno od Canonowskich L jak i od Nikkorów. Widzę, że nadal panuje strach przed kundelkami i zapewne gdyby nie niska cena takiego Samyanga to by nikt nie ryzykował.
    Dobrze, że zaznaczyłeś, że do lustrzanek
    A co do samych Artów, to optycznie są na pewno świetne, albo przynajmniej bardzo dobre. Jednak co z tego, jak bardzo często nie da (albo nie dało) się nimi zrobić ostrego zdjęcia. Ja się zraziłem do nich definitywnie, kiedy bardzo chciałem kupić 18-35/1.8. Testowałem kilka (chyba 5 egzemplarzy - już nie pamiętam dokładnie) i żaden nie potrafił poprawnie działać z moim 7D2. Nie trafiały w sposób zupełnie nieprzewidywalny, całkowicie losowo ustawiając ostrość (raz przed, raz za obiektem). Nie dało się tego skalibrować dockiem, bo nie było stałej tendencji do BF lub FF. Obiektywy (za wyjątkiem jednego - testowego z salonu) były nowe, prosto z kartoników w poznańskim centrum Sigmy. Razem z bardzo życzliwym pracownikiem sklepu doszliśmy do wniosku (on nawet jeden z obiektywów podpiął do docka i próbował powalczyć, ale po krótkiej chwili odpuścił), że prawdopodobnie tu nawet serwis Sigmy nie pomoże, bo nie ma jak skalibrować czegoś, co nie ma stałej tendencji do błędu, tylko jest kompletnie nieprzewidywalne. I w taki właśnie sposób, zamiast stać się posiadaczem Arta, skończyło się wtedy na zakupie Canona 17-55/2.8. Podobno jakiś czas później Sigma wypuściła update firmware, który rozwiązywał problem współpracy Artów z nowszymi puszkami Canona, ale dla mnie uraz pozostał.
    Ostatnio edytowane przez solti ; 08-09-2023 o 10:24
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uprawnienia umieszczania postów