Pokaż wyniki od 1 do 10 z 337

Wątek: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Odnoszę wrażenie, że osoby hejtujące ten obiektyw (twierdzące np. że nie kupiliby tego obiektywu nawet za złotówkę) robią to albo z uprzedzenia do jakiegoś starszego obiektywu Samyang ("miałem kiedyś jednego Samyanga i szybko sprzedałem"), albo po to by usprawiedliwić kupno/posiadanie droższego obiektywu.

Tymczasem fakty są następujące:

1. Obiektyw Samyang AF RF 85mm f/1.4 można było kupić w grudniu 2020 za 2649 zł i dodatkowo skorzystać z cashback w wysokości 220 zł, czyli finalnie nabyć go za 2429 zł.
    2. Jest to jedna z najtańszych 85-tek ze światłem f/1.4 i autofokusem na rynku (przy czym jest to o wiele lepsza konstrukcja optyczna od nieco tańszej i starszej wersji EF).
    3. Opinie o niskiej rozdzielczości w okolicach "pełnej dziury" są zwykłym mitem, a ewentualne przeświadczenie o niskorozdzielczych rogach kadru wynikają prawdopodobnie najczęściej z braku zrozumienia "plane of focus"/"field curvature". W każdym razie próżno szukać tak dobrej zdolności rozdzielczej w np. o wiele droższym, kultowym wręcz Canonie EF 85mm f/1.2 II nawet przymkniętym do f/1.4.
    4. Prawdą jest, że przy najniższych wartościach przysłony obiektyw jest nieco miękki (czyt. mało kontrastowy), ale znów nie ustępuje on w tym aspekcie jakoś szczególnie zachwalanemu Canonowi EF 85mm f/1.2 II.
    5. Tak negowany autofokus tego obiektywu jest np. lepszy niż Canona EF 85mm f/1.8, który jeszcze na DSLR-ach był wybitnie szybki i celny (niewiele osób o tym mówi; choć zdarzało się, że ktoś narzekał już na współpracę tego starego obiektywu z bezlusterkowcami Canon - warto zwrócić na to uwagę). W zakresie pracy autofokusa należy porównywać obiektywy w trybie 1:1 (ta sama procedura testowa dla obu), inaczej nie ma to sensu i nie trudno wówczas o wyłącznie subiektywne opinie, które rozmijają się z rzeczywistością.
    6. Aktualnie (tj. stan na koniec 2020 roku) brak jest racjonalnych alternatyw zakupowych (mocowanie EF lub RF i przysłona co najmniej f/1.4). Lepsze optycznie obiektywy są albo dwa razy cięższe (Sigma Art 85mm f/1.4, Canon RF 85mm f/1.2, Canon EF 85mm f/1.2; Canon EF 85mm f/1.4 jest od nich trochę lżejszy, ale i tak waży prawie kilogram), albo zdecydowanie droższe (Sigma jest droższa o 2 tys. zł; stabilizowany Canon f/1.4 o około 4 tys., Canon EF 1.2 II o blisko 5 tys. zł, a cen obu wersji Canonów RF pozwolę sobie nawet nie skomentować).

Czytając te wszystkie krytyczne opinie na temat tego obiektywu, myślę że dobrym zwyczajem byłoby informowanie w swoich komentarzach czy oceny obiektywu dokuje się na podstawie predykcji lub swoich projekcji, czy na wynikach osobiście przeprowadzonych testów. To w dużym stopniu rzucałoby odpowiednie światło na miarodajność poglądów.
    Ostatnio edytowane przez audioart ; 01-01-2021 o 19:32

Uprawnienia umieszczania postów