Strona 3 z 31 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 337

Wątek: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Nie wiem jak można porównywać szkło za blisko 10 tysięcy z obiektywem za 2,8 tys.
    Canona EF 85mm F 1.2 L II można kupić używanego za 3.8k zł a Samyanga 85mm f/1.4 RF za 2.8k zł , tak więc jednak można porównywać.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Canona EF 85mm F 1.2 L II można kupić używanego za 3.8k zł a Samyanga 85mm f/1.4 RF za 2.8k zł , tak więc jednak można porównywać.
    Masz rację ale nie do końca.

Jak już chcesz porównywać to Samyanga RF do Canona RF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Słowo klucz "używanego". Lekko bite Ferrari też mogę kupić w cenie nowego samochodu dla ludu.

Uzależniony

Szukałem w ub. roku coś takiego pod EF, i nic cisza żadnych konkretów tylko reklamy. Widzę że niewiele się zmieniło bo sporo jest tu pewnie do ukrycia. Ostatecznie skończyłem na eLce 1.4is i mógł bym sobie teraz porównywać ale to bez sensu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Szukałem w ub. roku coś takiego pod EF, i nic cisza żadnych konkretów tylko reklamy. Widzę że niewiele się zmieniło bo sporo jest tu pewnie do ukrycia. Ostatecznie skończyłem na eLce 1.4is i mógł bym sobie teraz porównywać ale to bez sensu.
    Jakie reklamy ? Do EF jest Sigma 85A, Tamron 85 VC, Samyang 85 AF no i Canony oraz rzeka manuali. Do wyboru, do koloru.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Jeśli chodzi o tytułowego samyanga rf 851.4 to wiele osób zachwalało jego bokeh i rysunek jak pojawił się w wersji FE. Trochę samapli jest, ale teraz najczęściej ludzie wrzucają na FB i nie zawsze łatwo to potem znaleźć.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Po 2 dniach z tym szkłem, powiem tylko tyle że:
    Chodzi szybko. Ostrość na 1.4 jest bardzo dobra, ale nie tak jak w Sigmie Art.
    Praca AF, zarówno signle shoot jak i servo + śledzenie - chodzi całkiem nieźle, ale testowałem w warunkach domowych i na spacerze z córką.
    Pod światło nie ma dramatu. Poza tym lubię flary. Lenshood jest długi i robi robotę.
    Jakość obrazka - **** nie urywa. Bokech raczej z tych przeciętnych.
    Podsumowując - za 2499 za ile można było go wyrwać na początku dostępności w cyfrowe.pl - to świetny zakup i nie żałuję.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	358A3197.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	279,7 KB
ID:	4907Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	358A3175.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	199,3 KB
ID:	4908Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	358A3207.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	187,1 KB
ID:	4909
    Załączone miniatury Załączone miniatury 358A3237.jpg  

358A3132.jpg  

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    Bokech raczej z tych przeciętnych.
    A mi się z kolei podoba. Lepszy niż w S85art i C85/1.4L.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    A mi się z kolei podoba. Lepszy niż w S85art i C85/1.4L.
    Każdemu według potrzeb Niektórzy lubią jeść jabłka z wkładką mięsną Jeśli ktoś lubi: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1410477

MZ to szkło nie powinno kosztować więcej niż 500 zł , bo tyle jest warte ze wszystkimi swoimi wadami optycznymi https://www.canon-board.info/threads...=1#post1410536.

Z całym szacunkiem dla wszelakich ambasadorów firmy Samyang oraz sprzedawców obiektywów tej firmy sugerowałbym się raczej opiniami tych osób, które mają pojęcie jak powinien wyglądać obrazek ze szkła 85 mm na f/1.4 (nawet w tym wątku - strona wcześniej) oraz mają porównanie z lepszymi obiektywami wartości 10-15k zł i nie mają dochodu z reklamowania tej konstrukcji. Biorąc pod uwagę wspomnianą wyżej konieczność domykania przysłony w Samyangu AF 85mm f/1.4 RF do wartości f/2.0 celem uzyskania wystarczającej ostrości dużo lepszym wyborem będzie z pewnością Canon RF 85 f 2 macro IS STM.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 21-08-2020 o 10:35
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto
    Kielce

Każdemu według potrzeb Niektórzy lubią jeść jabłka z wkładką mięsną
    Sugerujesz, że mam nierówno pod sufitem lub nie mam smaku??

MZ to szkło nie powinno kosztować więcej niż 500 zł , bo tyle jest warte ze wszystkimi swoimi wadami optycznymi
    Myślę, że ze względu na swoje wady i zalety (na tle konkurencji) jest dobrze wyceniony. Są lepsze droższe i słabsze tańsze 85-tki.

Z całym szacunkiem dla wszelakich ambasadorów firmy Samyang oraz sprzedawców obiektywów tej firmy
    Tutaj takich nie ma.

sugerowałbym się raczej opiniami tych osób, które mają pojęcie jak powinien wyglądać obrazek ze szkła 85 mm na f/1.4
    Nie ma takiej reguły. Zawsze będą lepsze i gorsze obiektywy w adekwatnej cenie.

oraz mają porównanie z lepszymi obiektywami wartości 10-15k zł
    Każdy by wolał RF85/1.2L. Wiadomex.

Biorąc pod uwagę wspomnianą wyżej konieczność domykania przysłony w Samyangu AF 85mm f/1.4 RF do wartości f/2.0 celem uzyskania wystarczającej ostrości
    Wygląda na to, że jednak rozrzut jakościowy u Samyanga jest znaczący.

dużo lepszym wyborem będzie z pewnością Canon RF 85 f 2 macro IS STM.
    Na razie niewiele o nim wiadomo. Trochę za mało konkretnych sampli. Na podstawie tych kilku z sieci mam raczej umiarkowany zachwyt co do bokehu. Jedno jest pewne - jest ostry a to ma bardzo duże znaczenie dla skuteczności obecnego systemu DPAF.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 21-08-2020 o 13:48
    Miłego dnia
    moja www

Strona 3 z 31 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów