Strona 22 z 34 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 337

Wątek: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Sprawa jest chyba oczywista Ze strony SY już zniknęły wszystkie szkła RF, nawet manuale. Został tylko support.
    Oczywisty jest efekt, ale przyczyna ciągle nie

Chciałem kupić tą 85, ale w takich okolicznościach chyba trzeba odpuścić. Jeśli nasze podejrzenia się sprawdzą to możliwe, że sigmy i Tamrona pod RF też długo nie zobaczymy.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Na miejscu Canona, jeżeli chciałbym zrobić zamknięty standard bagnetu [...] to bym zaszyfrował komunikację, tak że 3rd party musieli by "kraść" czipy, które umożliwają komunikacje.
    Tylko czy wtedy, przypadkiem nie zablokowaliby też możliwości używania własnych szkieł z bagnetem EF, przez adapter?
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Tylko czy wtedy, przypadkiem nie zablokowaliby też możliwości używania własnych szkieł z bagnetem EF, przez adapter?
    No nie, adapter jest ich produkcji - więc tam odbywało by się odzywfrowywanie i konwersja z protokołu EF.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Możemy sobie gdybać. Przydałaby się oficjalna wersja samyanga. @Cichy wiesz coś więcej na ten temat ?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

No nie, adapter jest ich produkcji - więc tam odbywało by się odzywfrowywanie i konwersja z protokołu EF.

p,paw
    Pisałem już dawno o tym, że inżynieria wsteczna w szkłach RF niezależnych producentów bazująca na wykorzystaniu starych protokołów EF jest pomyłką - https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413871

Na stronie Samyanga brak mocowania RF https://www.samyanglens.com/en/produ...php?category=A

RED KOMODO nie obsługuje obiektywów Canon RF https://translate.google.com/transla...search&pto=aue
    "Jarred land kończy swój post stwierdzeniem: „Więc proszę… nie kupuj teraz Komodo, jeśli oczekujesz, że RF zadziała magicznie po wyjęciu z pudełka”.

Canon ma swoją konstrukcję całkiem nieźle obszytą patentami, gdyby to było łatwe, zewnętrzni producenci już mieliby obiektywy, wiedzą o co toczy się gra. Nie sądzę, aby jakakolwiek firma zewnętrzna wyprodukowała jeszcze obiektyw AF kompatybilny z RF.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-06-2021 o 13:31
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Pisałem już dawno o tym, że inżynieria wsteczna w szkłach RF niezależnych producentów bazująca na wykorzystaniu starych protokołów EF jest pomyłką - https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413871

Na stronie Samyanga brak mocowania RF https://www.samyanglens.com/en/produ...php?category=A
    O widzisz, nie wiedziałem, że konwerter EF -> RF jest bezelekroniczny, czyli body R obsługują natywnie protokół EF. Możliwe, że szkła Samyanga RF używały protokołu EF...

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Początki nałogu Awatar Pezet85

Domyślnie Odp: Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

O widzisz, nie wiedziałem, że konwerter EF -> RF jest bezelekroniczny, czyli body R obsługują natywnie protokół EF. Możliwe, że szkła Samyanga RF używały protokołu EF...

p,paw
    Sugerujecie że 85'ka RF ma ten sam protokół co to samo szkło EF i jest to tylko chwyt marketingowy?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    Sugerujecie że 85'ka RF ma ten sam protokół co to samo szkło EF i jest to tylko chwyt marketingowy?
    To są fakty o których pisałem rok temu na CB:
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869

i tu
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413871

Ale równie dobrze możesz wierzyć osobom z CB, że to wyłącznie bzdury wyssane z palca. Twój wybór

BTW - kompatybilność wsteczną w komunikacji RF Canon może wyłączyć softwarowo w każdej chwili. Wystarczy kaprys i tona szkieł z mocowaniem EF będzie nieużywalna w RF. Ale o tym też już pisałem.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-06-2021 o 13:59
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar Pezet85

@candar nie jestem biegły w tych tematach, napiszesz jaka jest różnica w pracy pomiędzy protokołem EF a RF? Weźmy za przykład mojego Samyanga RF i 50'ke Canona RF.

Dodam tylko że Samyang ma 12 pinów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
    Załącznik 6381
    Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 18-06-2021 o 13:56

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    @candar nie jestem biegły w tych tematach, napiszesz jaka jest różnica w pracy pomiędzy protokołem EF a RF? Weźmy za przykład mojego Samyanga RF i 50'ke Canona RF.

Dodam tylko że Samyang ma 12 pinów.

Po to podałem dwa linki powyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423727 Jest w nich wszystko o co pytasz (ilość pinów , częstotliwość taktowania , itp) . Trzeba tylko w nie wejść i przeczytać.

Cytuję swój post sprzed roku:

EF został wydany 30 lat temu, dlatego trzeba było zmienić na nowo komunikację między aparatem a obiektywem.
    EF = 7 pinów, RF = 12 pinów zgadnij jakie są różnice w sposobie użycia pinów i sposobie komunikacji obiektywu i aparatu w wersji RF?

Teraz, aby aparat EOS R widział obiektywy EF, komunikacja musi zostać przemapowana z 12 styków na 7 styków. Mógłbyś to zrobić z elektroniką w adapterze, ale po co? Wystarczy użyć procesora w aparacie, aby przełączyć się w tryb EF po podłączeniu adaptera i z powrotem w tryb RF po wyjęciu adaptera.

Ciekawe tylko dlaczego wszędzie czytam (z wyjątkiem CB), że Canon R przełącza się na protokół EF po zainstalowaniu adaptera, dlatego że protokół RF prawdopodobnie jest szyfrowany. W takim przypadku zewnętrzni producenci soczewek będą mieli niezłą jazdę w inżynierii wstecznej deszyfracji protokołu. Już dawno o tym pisano i jeśli taka możliwość była to Canon z pewnością ją wdrożył, aby raz na zawsze zablokować możliowść dopinania optyki producentów niezależnych. Canon nigdy nie otworzył swojego protokołu EF, tak więc dlaczego miałby to zrobić z RF ?

Przykładowo Nikon Z nie rozpoznaje używanego obiektywu z mocowaniem F. Te informacje zależą od adaptera. Canon wydaje się być pierwszym, który rozpoznaje adapter, przełączając się na protokół EF po zamontowaniu adaptera. Oznacza to, że natywny system języka R jest całkowicie samowystarczalny i nie ma potrzeby natywnej zgodności z poprzednimi wersjami. Wskazuje to na wykorzystanie szyfrowania w wybranym przez siebie protokole RF. Biorąc jednak pod uwagę, że puszki R przełączają protokoły, gdy wykryją adapter, funkcja przełączania protokołów może zostać w dowolnym momencie wyłączona i być może kamery R trzeciej lub czwartej generacji w ogóle nie będą już obsługiwać obiektywów EF, czego szczenie nie życzę użytkownikom Canona, ale z drugiej strony nie byłbym wcale zaskoczony takim działaniem bo szkła RF jednak trzeba sprzedawać i to na nich będzie główny dochód. Ta zmiana mocowania daje im wyjątkową okazję do zmonopolizowania rynku obiektywów i byłbym zaskoczony, gdyby tego nie zrobili znając ich styl działania. Zasadniczo Canon zdecyduje o żywotności obiektywów EF, kontrolując, które przyszłe aparaty (jeśli w ogóle) będą obsługiwać protokół EF. Oznacza to również, że szanse producentów innych firm na tworzenie adapterów, które działają na aparacie w trybie przełączania protokołów komunikacyjnych, są niewielkie i wszystko co zostanie wyprodukowane będzie korzystać z protokołów EF, który nie wiadomo jak długo jeszcze będzie działać.

Protokół EF ​​jest w stanie osiągnąć około 80 kHz
    https://translate.googleusercontent....SumjTmRJ6DOZRQ A potrzeby protokołu RF to częstotliwość taktowania 400 kHz (wg danych z internetu).

Według fragmentarycznej dokumentacji inżynierii odwrotnej, którą można znaleźć w Internecie, protokół EF działa z szybkością 19,2 kb/s (najwyraźniej w pewnym momencie został zaktualizowany z 9,6 kb/s). Dla porównania - protokół E-mount firmy Sony wykorzystuje asynchroniczną komunikację UART w każdym kierunku. Domyślna prędkość to 750 kb/s, a prędkość 1,5 Mb /s to obecny standard.

Warto pamiętać, że nowy protokół RF umożliwia:
    1/IS w obiektywie działający w oparciu o dane zwrotne z czujnika obrazu, a nie tylko z żyroskopu w obiektywie
    2/dane korekcji obiektywu pobierane z obiektywu do korpusu za każdym razem, gdy jest on montowany, eliminując potrzebę ładowania często używanych danych obiektywu do korpusu za pomocą programu EOS Utility na komputerze
    3/nowy pierścień sterujący.
    Wszystko to wymaga sporej przepustowości i niewielkich opóźnień, których stary protokół EF nie da rady przenieść.

Jest to jakby kolejna odpowiedź na pytanie o brak nowych konstrukcji niezależnych producentów (Sigma, Tamron) z bagnetem RF.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-06-2021 o 14:05

Strona 22 z 34 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów