Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Aparat do zdjęc na aukcje internetowe

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Aparat do zdjęc na aukcje internetowe

Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi. Zdjęcia będą robione na płasko i na manekinie. Obecnie zdjecia robię smartfonem, posiadam tła, dwa softboxy 400w. Lekkie doświadczenie mam, mam wrażenie że zdjęcia ze smartfona nie dają takich efektów które by mnie satysfakcjonowały. Tło nie jest białe, częste problemy z odwzorowaniem kolorów odzieży, gubienie ostrości itd. Do tego dochodzi znikoma ilość opcji w trybie manualnym.
    Niestety 200d jest poza moim budżetem.
    @janinka915 To wybierz dowolny aparat w Twoim zasięgu. Oświetlenie obiektu będzie tu akurat najważniejsze.

Co do białego tła. najłatwiej je osiągnąć doświetlając tło dodatkowymi lampami. Przykładowo robiąc w studiu odzież na modelce używałem 5 lamp. Czyli dwie lampy błyskowe na tło, dwie z softoboxami z boku i jeden duży beauty dish po skosie z przodu. Na podłodze warto położyć przezroczystą plexi , aby modelka nie "zadeptała" szpilkami tła WB warto ustawiać manualnie w kelwinach - będziesz miała pewność powtarzalności wykonanych zdjęć.

Przykładowe moje zdjęcie z użyciem 5D III + prosty setup na 4 lampy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3I8A9700nm6.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	330,9 KB
ID:	4646

Nazwa:	white-background-lighting-diagram.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	49,8 KB
ID:	4647

Możesz też pomyśleć o czarnym tle. Serio. Oszczędzisz na lampach, bo w zasadzie jak dobrze je ustawisz - to dwie dadzą radę + duże srebrne blendy redukujące cienie.
    Bo używałem również takiego:

Nazwa:	3I8A2026n1w1_m.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	131,9 KB
ID:	4648

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
    Znalazłam Canona 550d z 18-55 i statywem za 670 zł, przebieg 22000 zdjęć. Czy to dobra cena?
    I czy takie lampy:
    https://www.fotoplus.pl/wyposazenie-...-zestaw-UP-400
    Bedą odpowiednie i mają wystarczające parametry aby dobrze oświetlać całość? Przekrocze trochę budżet, ale wolałabym mieć już coś w miare porządnego, co posłuży trochę czasu.
    Aparat aparatem, ale jeśli chodzi o obiektyw - to celowałbym jednak w EF 50 mm f/1,8 STM, ew w APS-C w Yongnuo YN 35mm f/2.0. W zasadzie w fotach modowych tego szkła (50 mm) tylko używałem bo przy szerszym kącie pojawią się już znaczne przerysowania (ja używam FF). Choć kitowe szkiełko z pewnością przyda się nieraz.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-06-2020 o 21:31
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów