Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Aparat do zdjęc na aukcje internetowe

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Aparat do zdjęc na aukcje internetowe

tego typu powtarzalne zdjecia sa tak banalne , ze wystarcza do oswietlenia manekina wbudowana w aparacie lampka , a do podswietlenia tla , jesli zachodzi taka potrzeba ewentualnia prosta lampa reporterska . przede wszystkim nalezy zmienic aparat . Zdjecia odbiegaja poziomem od tego co mozna zobaczyc np na Amazon.
    nie chodzi tylko o to czy sa wystrczajaco dobre , ale takze o to by nie byly gorsze od innych.

jesli zdjecie jest "dziadoskie " , odpycha to kupujacego . Wiernosc koloru tez jest b . wazna . Gdyby byla niezgodnosc , nalezy liczyc sie z wieksza liczba zwrotow rozczarowanych klientow.

aparat to podstawa . Akurat Canon pod wzgledem oddania koloru cieszyl sie zawsze dobra opinia.

Jesli to jest w ramach pracy zawodowej , to warto zadbac o swoje miejsce pracy , wygode , sprawnosc dzialania i koszty eksploatacji . To co zaproponowalas , jest wystrczajaco dobre , powiedzilbym nawet z pewnym zapasem.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
    Zdjęcia będą robione na płasko i na manekinie. Obecnie zdjecia robię smartfonem, posiadam tła, dwa softboxy 400w. Lekkie doświadczenie mam, mam wrażenie że zdjęcia ze smartfona nie dają takich efektów które by mnie satysfakcjonowały. Tło nie jest białe, częste problemy z odwzorowaniem kolorów odzieży, gubienie ostrości itd. Do tego dochodzi znikoma ilość opcji w trybie manualnym.
    Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
    Mam dwa zwykłe softboxy z żarówkami 85w. Zestaw kupiony na Allegro jakiś czas temu. Wtedy wydawało mi się że to będzie dobry wybór, teraz wydaje mi się że wydałam nie potrzebnie pieniądze, a mogłam dołożyć i kupić lepsze oświetlenie. Wszystkie zdjęcia robię na ustawieniach manualnych.
    2x coś takiego? https://allegro.pl/oferta/zestaw-stu...iABEgJZnvD_BwE

Musisz pokombinować z ustawieniem całości (softboxy plus manekin) tak, żeby pozbyć się cienia. Tego nie da się dokładnie wytłumaczyć na odległość, trzeba to zrobić samodzielnie. Przeważnie zaczyna się od odsunięcia fotografowanego obiektu od tła jeżeli stoi za blisko niego, tak jak Tom77 już tu wcześniej przytomnie zauważył. Należy też chyba zadbać o to, aby światło z softboxów było jedynym światłem w danym pomieszczeniu.

* pobór mocy: 85W
    * wydajność: 400W
    * temperatura barwowa 5500K
    * strumień światła: 4900lm
    Jeżeli faktycznie trzyma taką temperaturę barwową (nie wiem jak to sprawdzić) to przydałaby się jakaś aplikacja do fotografowania na smartfona, która umożliwi ustawienie balansu bieli na taką samą temperaturę barwową i/lub robienie zdjęć na szarą kartę, oraz kontrolę pozostałych parametrów takich jak np. iso, czas naświetlania oraz korektę ekspozycji.

Pod smartfony z iOS taką aplikacją jest np. ProCamera https://www.procamera-app.com/en/graycardcalibration/ Pod smartfony z Androidem z tego co widzę nie potrzebne są żadne wyspecjalizowane aplikacje, bo regulacja temperatury barwowej jest obecna w systemowej aplikacji obsługującej aparat https://gadgets.ndtv.com/mobiles/fea...atures-2227915
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-06-2020 o 13:16

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta

Jeżeli faktycznie trzyma taką temperaturę barwową (nie wiem jak to sprawdzić) to przydałaby się jakaś aplikacja do fotografowania na smartfona, która umożliwi ustawienie balansu bieli na taką samą temperaturę barwową i/lub robienie zdjęć na szarą kartę, oraz kontrolę pozostałych parametrów takich jak np. iso, czas naświetlania oraz korektę ekspozycji.
    Panowie dajcie sobie spokoj odnosnie fotografowania komorka.

nie widzicie ze ten manekin ma zdeformowana Geometrie ?
    Nie widzicie ze mimo tego iz zdjecie jest duze i ma sporo pixeli nie ma w ogole widocznej faktury materialu ? Jakas sieczka .
    Komorka nie ma rozdzielczosci , nawet gdyby miala miliard pixeli, gdyz ogranicza ja rozdzielczosc obiektywu.

kazda Rada odnosnie fotografowania komorka to podpowiadanie jak partaczyc robote. slowem dyletant udziela komus porad jak spieprzyc zdjecia.

praca w ciaglym swietle odpowiadajacemu 800 - 1000 wat zarowym ( bedzie kilka tysiecy lumen) przez kilka godzin dziennie , pare razy w tygodniu to zaprogramowana choroba oczu i uniemozliwienie wykonywania takiej pracy w przyszlosci.

co innego jesli ktos od czasu do czasu zrobi zdjecie gaciom , to i moze komorka , a co innego jesli robi sie to regularnie , masowo dluzszy czas. Stanowisko pracy winnno byc przemyslane tak by nie stanowic obciazenia dla fotografa.
    Krotko mowiac - komorka to najgorszy z mozliwach pomyslow - nie lepiej zmienic na lepszy ?

Jesli chce poprawy zdjecia to w pierwszej kolejnosci nalezy zmienic aparat i warto przejsc na swiatlo blyskowe , gdyz bedzie tansze w eksploatacji i mniej uciazliwe dla oczu , ktore na Moment blysku sie zamyka.

ps. taka moc jak do tej pory nie jest w ogole potrzebna - to niepotrzebne koszty i obciazenie oczu.
    aparat na statywie , 10 razy slabsze swiatalo i dluzszy czas naswietlenia - wynik bedzie Taki sam.
    to blad wmawianie , ze lampa musi byc mocna - tylko wowczas gdy sie fotografuje z reki lub motyw jest ruchomy- np "zywy" portret.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

kazda Rada odnosnie fotografowania komorka to podpowiadanie jak partaczyc robote. slowem dyletant udziela komus porad jak spieprzyc zdjecia.
    Podejrzewam, że z obecnymi możliwościami aparatów w komórkach nie jesteś na bieżąco.
    Poza tym podpowiedzi nie idą w kierunku "jest dobrze, zostaw, co masz", tylko w stronę szybkiego sprawdzenia, czy da się poprawić oświetlenie przy obecnym sprzęcie (bo np. pomieszczenie może się okazać za małe do odsunięcia manekina od tła tak, żeby niezależnie oświetlić tło i przedmioty).

@janinka915 - zrób kilka prób (prosty schemat oświetlenia jak pisał candar - lampa, blenda, np. tak jak wcześniej wstawiłem: manekin odsunięty od tła, jedna lampa skierowana tylko na tło za manekinem, druga lekko od przodu na lewo od aparatu, nawet na początek bez blendy). Pokaż, jak wyjdzie i wtedy pójdziemy dalej. Nie chodzi o samo wydanie kasy, bo to najłatwiej zrobić, tylko o dojście do tego co się sprawdzi, i później optymalizację zakupów sprzętu. Co z tego, że np. doradzimy zakup 3-4 lamp, softboxów, wyzwalacza radiowego, lustrzanki z lepszym obiektywem, jak okaże się, że nie da się tego rozstawić w Twoim pomieszczeniu.

praca w ciaglym swietle odpowiadajacemu 800 - 1000 wat zarowym ( bedzie kilka tysiecy lumen) przez kilka godzin dziennie , pare razy w tygodniu to
    ... nie są optymalne warunki, i co do tego nikt nie ma chyba wątpliwości.

Jesli chce poprawy zdjecia to w pierwszej kolejnosci nalezy zmienic aparat i warto przejsc na swiatlo blyskowe , gdyz bedzie tansze w eksploatacji i mniej uciazliwe dla oczu , ktore na Moment blysku sie zamyka.
    I tu się różnimy. Według Ciebie należy zacząć od wydawania kasy, według mnie (i kolegów podpowiadających schematy oświetlenia i sposób pracy) należy zacząć od zrozumienia "co jak i dlaczego", zrobienia kilku prób z tym co jest, jeśli efekty będą lepsze, można myśleć o wydatkach.

aparat na statywie , 10 razy slabsze swiatalo i dluzszy czas naswietlenia - wynik bedzie Taki sam.
    to blad wmawianie , ze lampa musi byc mocna - tylko wowczas gdy sie fotografuje z reki lub motyw jest ruchomy- np "zywy" portret.

O, i to jest konstruktywne, oraz nie narażające na niepotrzebne wydatki. Jednak mam wrażenie, że autorka wątku nie ma doświadczenia, a w swojej wypowiedzi zastosowałeś skróty myślowe, doskonale zrozumiałe dla osób "oblatanych w foto", jednak mogące sprawiać problemy początkującym. Milcząco założyłeś, że to 10 razy słabsze światło musi być jedynym oświetleniem w pomieszczeniu, tymczasem takich warunków w pokojach "biurowo-handlowych" się nie spotyka (nie mówimy o studio przygotowanym przez fotografa do zdjęć produktowych), jeśli będzie jakieś okno, jakaś lampa na suficie, to efekty tego "10x słabszego" światła z softboxa mogą być nieprzewidywalne. Oczywiście masz rację, że stawiając nawet małą, ręczną, słabą latarkę jako źródło światła w softboxie da się zrobić poprawnie naświetlone zdjęcia tego rodzaju, jednak nie wspomniałeś o szczegółach, na które trzeba przy okazji zwrócić uwagę.

Robiłem wielokrotnie zdjęcia z modelką z jedną lampą, blendą srebrną i aparatem fotograficznym "na gotowo" w salonie z ciuchami, gdzie wszystkie jpgi z aparatu od razu szły do właściciela ciuchów. Wszystko było naświetlone w punkt. 4 godziny zdjęć, wszystko bez poprawek i żadnej dodatkowej postprodukcji.
    I do tego trzeba dążyć. Później opisywana technika robienia zdjęć "typu duch" jest efektowna, jednak gdzieś tam wyczytałem, że postprodukcja takiego "ducha" zajęła 50min, mnożąc to razy 100...

Z ciekawostek, jeśli dzienna ilość produktów jest naprawdę duża, to ktoś wymyślił "fotobudki" do zdjęć produktów
    https://www.youtube.com/watch?v=YCuz61p8Pls

Uprawnienia umieszczania postów