Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
Zdjęcia będą robione na płasko i na manekinie
Czy tło ma być kompletnie białe? Sądząc po tym, co napisałaś, tak. Sposobem na to jest oddzielne oświetlenie tła, i oddzielne oświetlenie przedmiotów. Sam zakup nowego aparatu nic tu nie zmieni. Jeśli "na płasko" - np. arkusz plexi (białej), odpowiednio mocno oświetlony od tyłu (tzn. od dołu) zapewni Ci białe tło. Przedmioty położone na tym arkuszu muszą być oświetlone oddzielnie niż podświetlenie tła. żeby uzyskać dobre efekty natężenie światła "od dołu" powinno być ustawione odpowiednio jasno, ale nie za jasno, oświetlenie przedmiotów też powinno mieć odpowiednią "moc" (ustawianą). To jeden z powodów, dla których "żarówki energooszczędne" nie bardzo się sprawdzają, nie da się zmieniać ich jasności.

Cytat Zamieszczone przez janinka915 Zobacz posta
Obecnie zdjecia robię smartfonem, posiadam tła, dwa softboxy 400w. Lekkie doświadczenie mam, mam wrażenie że zdjęcia ze smartfona nie dają takich efektów które by mnie satysfakcjonowały. Tło nie jest białe, częste problemy z odwzorowaniem kolorów odzieży, gubienie ostrości itd. Do tego dochodzi znikoma ilość opcji w trybie manualnym.
Jeśli smartfon ma możliwość manualnego ustawienia parametrów oraz ręcznego ustawienia balansu bieli, nic innego nie potrzebujesz.
Problemy z prawidłowym odwzorowaniem kolorów odzieży mogą mieć dwa powody. Pierwszy, to niska jakość źródła światła. Niezależnie ile razy w ogłoszeniu napisali "profesjonalne", żarówki "energooszczędne" (niedrogie LED tak samo, jak nie gorzej) nie dają światła o wysokiej wierności odtwarzania barw (mogę poszukać linki z przykładami).
Drugi to automatyczny balans bieli, to może powodować, że każde zdjęcie ma trochę inne kolory.
Jest jeszcze jeden możliwy problem, komputer na którym otwierasz zdjęcia, i ekran, na którym je oglądasz. Jeśli ekran jest niskiej jakości, może źle wyświetlać kolory, nawet jeśli w pliku są takie jak powinny być.
Co mógłbym doradzić? To zależy. Jeśli ma być szybko, dobrze byłoby poszukać kogoś, kto Cię nauczy podstaw fotografii produktowej. Albo nawet wprost wypisze Ci listę zakupów, jak kupisz przyjdzie i Ci ustawi sprzęt, a Tobie pozostanie tylko zapamiętanie, zapisanie jak co ustawić, i potem odtworzenie schematu w miarę potrzeb.
Jeśli przy okazji chcesz się nauczyć robić takie zdjęcia, można szukać filmów, stron i innych poradników na temat fotografii. Najpierw podstawy, potem studio, plus własna praktyka. Da się to zrobić samodzielnie, ale trwa dłużej, niż opcja pierwsza.
Co do zakupów sprzętowych, przydałby się aparat z ustawieniami manualnymi, nie musi to być lustrzanka (ani bezlusterkowiec), ale powinien mieć możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej. I zakupy zaczynałbym od lamp błyskowych (studyjnych), z jak największym zakresem regulacji mocy, plus modyfikatory. Aparat wybrałbym za kwotę jaka pozostanie po zakupie lamp.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
2*400W to sporo ciepla , obciazenie dla oczu , koszty