Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Problem z autofocusem w lustrzance

  1. #11
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 410

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kalibracja ma sens jeśli występuje jakiś systematyczny błąd BF lub FF. Twój opis wskazuje na chaotyczny rozrzut nieostrości czyli raczej wadę AF po stronie szkła lub body. Jeśli ten 50/1.8 to wersja II a nie STM to rozrzut ostrości jest całkowicie uzasadniony.
    nie do konca tak jest . tak moznaby sadzic - pomiary wykazuja cas innego.

    jesli AF jest dobrze skalibrowany to zawsze Jakis rozrzut jest , ale niewielki , np +-3 cm ( zalezy od odleglosci ), statystycznie sredni blad w kilku zdjeciach bedzie =0

    jesli jest np FF to statystycznie dostaniemy blad np - 10 cm ,ale odchylka moze byc +- 15 cm. niektore ze zdjec beda nawet wskazywac na BF.
    Obiektywy raz trafia , raz ma FF , raz ma BF - tak moznaby sadzic.

    To juz na szczescie staje sie historia - bledy AF w dslr , w ML Problem zostal znaczaco zredukowany , choc i tez moze wystapic.

    rozumiem , ze do czasu wprowadzenia mikrokalibracji , owczesna technologia nie potrafila sobie poradzic z tym problemem. Ale kiedy juz ja zastosowanoa , to nie rozumiem dlaczego w 60 d Canon od niej odstapil. Kazdy , doslownie kazdy obiektywy wymaga mikrokalibracji , tym samym canon skazal nieswiadomych uzytkownikow 60d albo na nieostre zdjecia albo na dodatkowe wydatki. Ten model to bylo robienie uzytkownikow w konia. ostatecznie nie byl najtanszym .
    W nastepnych ponownie wprowadzil. Trudne do zrozumienia posuniecie , przeciez sofware do tego juz posiadal i stotowal wczesniej.

  2. #12
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 784

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    Ja tak z ciekawości zapytam, bo pierwszy raz przeczytałem o czyszczeniu czujnika AF. W którym miejscu go znaleźć i jak czyścić?

    https://dariuszbres.pl/czyszczenie-czujnikow-af/

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikond5-af.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	553,5 KB
ID:	4612
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-05-2020 o 08:11
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  3. #13
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 755

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Potwierdzam, że przedmuchanie czujników może czasami pomóc. Sam tak miałem.

  4. #14
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 226

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Jeśli ta 50'ka to wersja pierwsza lub druga odpuść testy i spal ją na stosie.

  5. #15

    Dołączył
    May 2020
    Miasto
    Pruszcz Gdański
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    W tamronach BF i FF kalibruje się zmieniając program na odpowiedni w obiektywie. I naprawdę jest różnica po kalibracji. Wysyła się obiektyw z body koniecznie.

  6. #16

    Dołączył
    Jun 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    2

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Witam
    Przychodzę z podobnym problemem, kupiłem używkę Canona 5D mIII oraz dwa obiektywy ( nówki sztuki) sigmy 35mm oraz 85mm 1.4 A.
    Na obu obiektywach aparat bardzo słabo radzi sobie z ostrością, gdy wyszedłem w plener zrobiłem może z 150 zdjęć testowych na 85 i ostrych wyszło może z 15?
    Dziś zrobiłem ok 50 zdjęć w domy na 35 ponieważ dopiero ją dostałem i na żadnym zdjęciu nie ma ładnej ostrości.
    Na kilku zdjęciach widać że ostrość jest np na włosach czy np innym miejscu twarzy.
    Zastanawiam się czy może to być wina body czy może mikroregulacja pomoże ?
    Z opinii które wyczytałem większość ludzi bardzo sobie chwali AF na tym sprzęcie ja jednak nie wiem co mam zrobić. Czy szukać pomocy w jakiś serwisie czy lepiej zwrócic body póki mam na to czas ( pozostało mi ok 10 dni na zwrot).
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub rady będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 371

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Sprawdź na czym polega problem. Napisałeś "nie ma ostrości", a to nic nie mówi bo zdjęcia może być poruszone, może być nieostre np. z powodu wady obiektywu, z powodu błędnego ustawienia ostrości. Aparat na statyw, tryb liveview, jakiś sensowny czas, kontrastowy motyw - jeśli zdjęcia będą nieostre to wskazuje na uszkodzenie obiektywu. Jak na liveview będzie ok, przełącz na wizjer, i zrób kolejne próby (nadal statyw, kontrastowy motyw, najlepiej z centralnym punktem AF). Porównaj z tymi z liveview.

  8. #18
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 410

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Cytat Zamieszczone przez kkriss123 Zobacz posta
    Witam

    Z opinii które wyczytałem większość ludzi bardzo sobie chwali AF na tym sprzęcie ja jednak nie wiem co mam zrobić. Czy szukać pomocy w jakiś serwisie czy lepiej zwrócic body póki mam na to czas ( pozostało mi ok 10 dni na zwrot).
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub rady będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    z opisu jaki podales nie wynika aby cokolwiek bylo uszkodzone , choc oczywiscie tak tez moze byc , ale tego nie wiemy.

    sprzet zachowuje sie calkowicie normalnie. Dla 99 % obiektywow uklad AF w lustrzankach wymaga kalibracji konkretnej pary obiektyw- puszka .
    jesli wszytko jest prawidlowo ustatwione przez Sigme , to tak wlasnie ma byc jak napisales- to byloby prawidlowe dzialanie ! Nowy obiektyw z uzywana puszka w zasadzie nie powinen prawidlowo dzialac. Tak niestety funkcjonuje w ogole detekcja fazy w lustrzankach. Trzeba dostroic puszke.

    co pewien czas dokonuje sie ponownie rekalibracji, gdyz w miare exploatacji uklad sie przestawia . Po to ta mikrokalibracja zostala przewidziana.
    tzn nowe obiektywy prawidlowo ustawione fabrycznie do nowego aparatu prawidlowo ustawionego powinny dzialac prawidlowo , ale ze stara puszka -juz niekoniecznie .Puszka wymaga mikrokaliabracji- co ok kilkanascie/paredziesiat tysiecy wyzwolen. Nie ma sie czemu dziwic. Aby cokolwiek wnosic najpierw zrob kalibracje . To czynnosc absolutnie konieczna i normalna . Bedzie to dotyczyc kazdego nowo zakupionego obiektywu
    Aby wykluczyc poruszenie fotografuj na czasach krotkich , tzn krotszych od 1/2f , np dla 35 mm na 1/125 sek lub krocej , dla 85 mm - na 1/250 sek lub krocej.

    zrob starannie kalibracje a powinenes byc zachwycony . Oczywiscie wez pod uwage wlasne doswiadczenie i umiejetnosci poslugiwania sie AF . Dopoki nie poznasz tej puszki sugerowalbym stosowanie jak najprostzych nastaw , np centralny AF i w miare doswiadczenia oraz potrzeb , rozszerzanie mozliwosci. zbyt duzo zmiennych na poczatku tylko utrudnia , nie ulatwia prace.

  9. #19
    Coś już napisał Awatar malwes
    Dołączył
    Dec 2007
    Miasto
    okolice Warszawy
    Posty
    71

    Domyślnie Odp: Problem z autofocusem w lustrzance

    Do tej pory mam Canona 60d dokładnie z tym samym Tamronrm, kupionym od Cichego jakieś wieki temu. Mimo posiadania 5d mk iii nie sprzedałam. to mój idealnie ostrzący i ńiezawodny zestaw od lat. Daj do kalibracji.
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •