Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

  1. #1
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2020
    Posty
    50

    Domyślnie Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Czy w canonie 6D jest możliwość ustawiania ostrości,przysłony, czasu przez telefon androida w trybie fotografii i trybie video? tak, żebym miał podgląd na telefonie
    Czy jest możliwość wyzwolenia migawki przez telefon androida?

  2. #2
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 713

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Tak, jest.

  3. #3
    Początki nałogu Awatar mwitek
    Dołączył
    Dec 2011
    Miasto
    Łódź
    Posty
    486

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Nie dalej jak wczoraj zainteresowałem się tym tematem i na szybko udało się uruchomić. Masz apke canon camera connect (chyba tak się nazywa, znajdziesz na stronie canona albo sklep play) i bezproblemowo łączysz się z aparatem. odpala się life view i możesz robić zdjęcia. Nie miałem czasu poszukać możliwości manualnego ostrzenia przez apkę tak jak dało się to robić w eos remote na Pc. Być może jest.

  4. #4
    Początki nałogu Awatar RadOs41
    Dołączył
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Wiek
    53
    Posty
    281

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    https://www.youtube.com/watch?v=EEiHr1GNC9E

    lub podobnie w 80d, i w bardziej zrozumiałym narzeczu:
    https://www.youtube.com/watch?v=XxM6yV6dTK0
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 22-05-2020 o 12:30
    Graty stare, ale jare i trochę innych szpargałów...

  5. #5
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2020
    Posty
    50

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    konkretnie interesuje mnie działanie w trybie video, bo jak sam siebie nagrywam to sobie siądę na krześle przed aparatem poustawiam wszystko przez telefon wraz z ostrością i włącze nagrywanie, będzie się to dało zrobić? 80d to o wiele młodszy model, dlatego pytam konkretnie o 6d pierwszej generacji

  6. #6
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2020
    Posty
    50

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Sprawdziłem z aplikacją od CANONA i nie działa z VIDEO! Jak ktoś chce mieć tą funkcję to działa we wszystkich aparatach konkurencji, nie ma sensu męczyć się z canonem.

    Dodatkowo jak jest włączone wifi to nie da się nagrywać video nawet z poziomu korpusu! trzeba przeszukiwać menu wyłączyć wifi i dopiero można aktywować włączyć nagrywanie video. A nie jest to funkcja łatwa do znalezienia. Nie wiem kto to projektował ale nie ma ładu i składu


    i tak mam zewnętrzny wyzwalacz i jest dużo wygodniejszy niż aplikacja canona i nie nie ma problemu z baterią. Bo to wifi w canonie strasznie zżera baterie.



    Jest lekkie obejście można połączyć przez kabel USB i wtedy jest guzik który robi ostrzenie podczas nagrywania. Nie dzieje się to automatycznie tylko trzeba specjalnie kliknąć no i wiadomo przez kabel usb, wiec bardzo niewygodne
    Ostatnio edytowane przez taniFotograf ; 19-06-2020 o 17:52

  7. #7
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2 733

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Cytat Zamieszczone przez taniFotograf Zobacz posta
    Sprawdziłem z aplikacją od CANONA i nie działa z VIDEO! Jak ktoś chce mieć tą funkcję to działa we wszystkich aparatach konkurencji, nie ma sensu męczyć się z canonem.

    Dodatkowo jak jest włączone wifi to nie da się nagrywać video nawet z poziomu korpusu! trzeba przeszukiwać menu wyłączyć wifi i dopiero można aktywować włączyć nagrywanie video. A nie jest to funkcja łatwa do znalezienia. Nie wiem kto to projektował ale nie ma ładu i składu


    i tak mam zewnętrzny wyzwalacz i jest dużo wygodniejszy niż aplikacja canona i nie nie ma problemu z baterią. Bo to wifi w canonie strasznie zżera baterie.



    Jest lekkie obejście można połączyć przez kabel USB i wtedy jest guzik który robi ostrzenie podczas nagrywania. Nie dzieje się to automatycznie tylko trzeba specjalnie kliknąć no i wiadomo przez kabel usb, wiec bardzo niewygodne
    Niech zgadnę, pozbywasz się tego szajsu ...

  8. #8
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2020
    Posty
    50

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Niech zgadnę, pozbywasz się tego szajsu ...
    Napisałem tylko fakty, coś jest nieprawdą?

    Włącz sobie wifi w 6d, nie da się nawet uruchomić video z poziomu korpusu. Masz włączone wifi to trzeba przeszukiwać menu i je wyłączyć, bo chyba nie ma innego sposobu żeby wyłączyć wifi? a o sterowaniu nagrywania Video przez wifi to w ogóle można pomarzyć.

    U konkurencji wszystko działa normalnie bez kruczków nawet w starym gh4

    Ktoś wie czy w nowych lustrzankach można sterować video przez wifi?

    P.S nie podpuszczaj mnie
    Ostatnio edytowane przez taniFotograf ; 19-06-2020 o 18:05

  9. #9
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2 733

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Cytat Zamieszczone przez taniFotograf Zobacz posta
    Napisałem tylko fakty, coś jest nieprawdą?

    Włącz sobie wifi w 6d, nie da się nawet uruchomić video z poziomu korpusu. Masz włączone wifi to trzeba przeszukiwać menu i je wyłączyć, bo chyba nie ma innego sposobu żeby wyłączyć wifi? a o sterowaniu nagrywania Video przez wifi to w ogóle można pomarzyć.

    U konkurencji wszystko działa normalnie bez kruczków nawet w starym gh4

    P.S nie podpuszczaj mnie
    Ale to jest aparat a nie kamera ...

    --- Kolejny post ---

    Przy włączaniu wi-fi jest informacja: brak nagrywania filmów przy włączonej opcji wifi.

  10. #10
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2020
    Posty
    50

    Domyślnie Odp: Canon 6D mk1 pytanie o wifi do posiadaczy

    Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Ale to jest aparat a nie kamera ...
    dlatego porównuje do innych aparatów z tego samego segmentu.
    U konkurencji w tym samym segmencie i niżej wszystko działa normalnie bez kruczków.


    Przy włączaniu wi-fi jest informacja: brak nagrywania filmów przy włączonej opcji wifi.
    właśnie w tym problem, wiesz może czy w nowszych modelach też tak jest? np w 5d mark4?
    Ostatnio edytowane przez taniFotograf ; 19-06-2020 o 18:12

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •