Podatek Vat placi sie tam gdzie usluga zostala wykonana , czyli w miejscu sprzedazy.
Przedsiebiorca zerejestrowany np w USA , kupujacy i sprzedajacy w RP odprowadzalby vat w RP , nie w miejscu rejestracji. w miejscu rejestracji odprowadza sie podatek od zysku.

Nie jestem na biezaco w przepisach dotyczacych e - handlu , ale to bedzie tak jak przypuszczam , ze Adobe ma zarejestrowana gdzies dzialanosc w uni europejskiej i sprzedaje to ten podmiot. I on odprowadza VAT - za miejsce wykonania uslugi bedzie miejsce gdzie sprzedajacy jest zarejestrowanym vat-ocem. Nie odprowadzasz nic.

Troche inaczej byloby gdybys byl vatowcem czyli rozliczal vat - w tym przypadku gdyby sprzedajacy nie odprowadzil vatu , to kupujacy za niego odpowiada - Taki jest lancuszek i niestety wiele firm zostalo przez to dotknietych.

Pare dni temu kupilem program bezposrednio w USA . Do ceny sprzedazy przy zaplacie paypalem doliczono mi vat - nie wiem w szczegolach jak to dziala , w kazdym razie zaplacilem wiecej niz podana cena , ktora byla cena netto.
To idzie automatem przez jakas instytucje zajmujaca sie rozliczaniem podatku

mozesz spac spokojnie. Ale temat ciekawy , moze warto to wiedziec w szczegolach .