Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: [TEST] CARL ZEISS 300mm F4

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar flippy
    Miasto
    Wrocław/Pszczyna

Lightbulb [TEST] CARL ZEISS 300mm F4

Witam!
    Mały teścik obiektywu do małego obrazka rzadkiego dosyć obiektywu CARL ZEISS 300mm F4 (bagnetowy nie M42 - cuda wianki z dopasowaniem do EOSa). Dopiero dzisiaj go skręciłem więc test jest nieco ubogi ale jeśli ktoś będzie chciał wrzuce więcej materiału.
    Obiektyw gdy go kupiłem nieco mnie z szokował w przeciwieństwie do średnioformatowego sonnara jest MAŁY (20-25cm waga ok. 1-1.3kg) i jest całkiem poręczny. W obiektywach mało obrazkowych nie spotykamy się ze zjawiskiem z którym czasami mamy do czynienia z obiektywami średniego formatu zakręconymi na DSLR-konstrukcja szkła dla średniego formatu ma nieco inna konstrukcję tzn samo wytwarzanie szkła co powoduje przy korzystaniu tylko ze środka szkła niską rozdzielczość a czasami lekkie rozmycie, sam się z tym borykałem na poprzednim body i Orestegorze 300/4. Można powiedzieć że te dwa obiektywy dzieli przepaść. Obudowa metalowa z pierścieniem na statyw oraz wysuwaną osłoną przeciw słoneczną, obiektyw posiada powłoki MC (równo rozpylone).
    Zadziwiła mnie łatwość ostrzenia tym obiektywem (na CANONie 10D) oraz pomiar światła wygodny mimo że nie pokazuje przesłony (wiadomo brak komunikacji body-obiektyw).

Sprawca zamieszania

Przperaszam że zdjęcia są nieco ciemne - robiłem je na szybciora Wszystkie w JPG cropowane do 100% nic nie ostrzone - bezpośrednio z aparatu. No niestety przy ISO 800 na 10d nieco spada jakość ale trudno bedą lepsze warunki to pocykam troche więcej. Myśle że można uzyskać jeszcze lepszy efekt trzeba trochę tylko przyzwyczaić się do MF Zdjęcia w AdobeRGB.

Środek ISO800

f4:

f5.6:

Rogi ISO100

f4:

f4.5

f5.6

f6.7

f8

Cena szkła w Niemczech przy odrobinie szczęścia to około 200 Euro cały problem z przejściówka ewentualnie dorobienie całego bagnetu-trzeba znaleść dobrego ślusarza precyzyjnego.

Uwagi mile widziane

Pozdrawiam
    Piotr

ps. dzieki FOTOGRAF
    Ostatnio edytowane przez flippy ; 26-05-2006 o 18:47

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

najlepiej byloby gdybys dal linki do fotek z www.imageschack.us albo www.fotosik.pl bo poprostu zeby zobaczyc fotki trzeba sie rejestrowac, co niekazdemu chce sie robic...
    Ostatnio edytowane przez FOTOGRAF ; 26-05-2006 o 18:38
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Miasto
    Wrocław/Pszczyna

Domyślnie

Tak a propo sorry wiem nie ta kategoria. Popmart to nie jest Zeiss ten którego zazwyczaj się spotyka z mocowaniem Psix i M42 z przejściówka-właśnie do średniego formatu (Sonnar).

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

na początku myślałem że to 300 z six ale po namyśle i dokładnym przeczytaniu ????? - 25 cm ???? strasznie malutki ??? to chyba practicar sam już nie wiem ??? poczekajmy na Andee on coś napewno wie ale jak to jest 25cm to ja pragnę taki mieć

no nie jest to na pewno ten :
    http://www.allegro.pl/item106211885_...eiss_jena.html

myślę że jest to practicar (practica PB) , chodzą słuchy że adaptery mają sie niedługo pojawić a jest kilka ciekawych i jeszcze niedrogich szkieł na ten bagnet
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 26-05-2006 o 20:19

Miasto
    Wrocław/Pszczyna

Domyślnie

zgadza się to prakticar, specjalnie go zmierzylem i ma dokladnie od 20-23cm wiec pod tym wzgledem jest swietny. Szczerze to chyba i tak bede zmuszony go sprzedac-niestety:/ wyjezdzam na troszke niecodzienny wyjazd wakacyjny i musze ograniczyc moj sprzet do "minimum"-dlatego przed lipcem chce kupic jakiegos zoom'a SIGMA albo CANON 70-200 + TC.
    Wiec pewnie jeszcze w czerwcu pojawi się na allegro:/ moze wczensiej dam znac na forum to bedzie okazja moze troche taniej go wyrwac...

pozdrawiam
    Piotr
    Ostatnio edytowane przez flippy ; 26-05-2006 o 20:44

Miasto
    Wrocław/Pszczyna

Domyślnie

Troche fotek z rannnego spacerku Czy na fotosik.pl zawsze kompresuja zdjecia (prawie 10-krotnie do poprzedniego rozmiaru obrazka) - ostorsc to obce slowo beznadzieja:/
    Większość robiona na pełnej dziurze czasami f4.5, ISO 200-400.

pozdrawiam
    Piotr
    Ostatnio edytowane przez flippy ; 27-05-2006 o 12:16

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flippy
    Czy na fotosik.pl zawsze kompresuja zdjecia (prawie 10-krotnie do poprzedniego rozmiaru obrazka) - ostorsc to obce slowo beznadzieja:/

Moze bedzie lepiej jak wkleisz pelna wersje po prostu Czesc dales zmniejszonych. Ja roznicy w ostrosci nie zauwazam przy wrzucaniu na fotosika, kompresuje (fotosik) tak zeby bylo ~dobrze nas strone, wieksza jakosc rzadko potrzebna.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

fotki typowe dla szkiel z Jeny (rysunek i bokeh) pomiomo lekkiej nieostrości przy pełnym otworku są ładne i postproces może zdziałać cuda.....

chyba pragnę takiej 300 mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mnie zastanawia wykorzystanie ogniskowej na powyzszych zdjeciach. 300mm to jakby niekoniecznie do kwiatkow, makro, pomnikow... No ale rzecz gustu .

Miasto
    Wrocław/Pszczyna

Domyślnie

Przyszla kryska na matyska jak to mowia...
    Myslalem ze troche dluzej nim popstrykam ale kupilem juz nowe szkielko i musze sprzedac tego zeiss'a zeby splacic nowe
    Dlatego kto pierwszy ten lepszy, w sobote lub piatek wystawiam go na allegro.
    Cena 580zl
    pozdrawiam
    ps. telefon kontaktowy 505006780
    Ostatnio edytowane przez flippy ; 01-06-2006 o 11:07

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów