skoro już zamówiłeś SR300, to teraz już tylko ad acta dla innych mała reklamówka TENBY tak tylko do porównania z torbami lowepro (poza tym i tak, jak piszesz TENBA serii P była poza zasięgiem zainteresowań)Zamieszczone przez romero
po odpięciu zamka wewnętrzna pokrywa podnosi się razem z zewnętrzną dzięki dwóm paskom velcro:
dwie boczne kieszenie są zamykane tylko na velcro na całym obwodzie - jest to wygodne, ale w cichym miejscu (np. w kościele) może być problemem szybkie dostanie się do środka. obie kieszenie są "miekkie", ale można dokupić i włożyć do środka w miarę dopasowane usztywnienie.
przednia kieszeń bardzo pojemna, można do niej wsadzić np. ze dwie lampy błyskowe i jeszcze będzie miejsce. do zamka częściej używanej górnej pokrywy przyczepiłem dwa solidne breloczki, co bardzo ułatwia posługiwanie się zamkiem i utrudnia pomylenie obu zamków.
poniżej wnętrze z EOS 50E z gripem i 28-105 USM z założoną osłoną,
pod obiektywem lampa błyskowa 540EZ (prawie niewidoczna, do góry nogami) i jedno wolne miejsce na obiektyw (wchodzi tam kit 18-55 z założoną osłoną), po prawej stoi EF 50mm 1.8 z założoną osłoną i EF 75-300 IS USM ze złożoną osłoną:
poniżej "moje" ułożenie przegródek - takie mi wyszło na początku i do dziś stosuję, z tego co pamiętam, to zostało mi jeszcze kilka ścianek, ale i tak nie mam pojęcia gdzie by je tu jeszcze włożyć. pozostała także siatkowa torba na negatywy przypinana na velcro do wewnętrznej pokrywy (od spodu).
po lewej miejsce na body z obiektywem, dolna ścianka (pod gripa) o regulowanej wysokości, ścianki poprzeczne z bardzo dobrym półokrągłym wycięciem na obiektyw:
poniżej ten sam zestaw, co wcześniej, ale 75-300 IS USM został zamieniony miejscami z 28-105 USM i wygodnie mieści się nawet z rozłożoną osłoną przeciwsłoneczną:
i kilka detali:
torba ma 4 kółeczka typu "D" do mocowania statywu
lub uprzęży do noszenia jej na plecach:
skórzane logo - zdecydowanie mniej rzuca się w oczy,
niż kolorowe napisy innych firm:
do dysposycji jest jeszcze kilka mniejszych kieszonek,
oraz jedna duża na "plecach" mieszcząca dokumenty formatu A5,
wszystkie zamykane na zamki błyskawiczne:
skórzana rozpinana rączka - zawsze można pod nią przypiąć
np. kurtkę. jest to też jedyna rzecz, jak mi się popsuła - rozpadł
się jeden nit/zatrzask, ale bez problemu lokalny szewc dopasował
identyczny standardowy - i teraz mam jeden z napisem w środku
"made in usa", a drugi bez napisu
wszystkie zamki błyskawiczne działają ekstra, a wytłoczone
na nich logo tenby sugeruje, że nie jest to taśmowa chińska
produkcja:
mam nadzieję, że komuś te fotki pomogą w wyborze. ciekaw jestem jak wygląda wykończenie podobnych produktów w innych firmach, a szczególnie u lowepro - tym bardziej, że zastanawiam się nad lowepro slingshot 200 (na rower) - czy będzie to krok na przód?