Cytat Zamieszczone przez Formedia Zobacz posta
Jeśli uda Ci się dostać używkę z kartą dedykowaną to będzie to najlepsze rozwiązanie, ale nie wiem czy zmieści się w Twoim budżecie.
Programy spod znaku Adobe jakoś dziwnie podchodzą do obsługi kart konsumenckich.

nPamiętam taki czas kiedy na CS6 jak się podłączyło kartę z obsługą CUDA to w Adobe PR czy w AF można było zauważyć gigantyczne przyspieszenie, nie tylko w renderingu ale również w podglądzie materiału na żywo.
Od momentu kiedy nasze Studio fotograficzne przeszło na dzierżawę softu od Adobe i zaczęły pojawiać się coraz nowsze wersje okazało się, że nagle te same karty już nie są wspierane, nie działają niektóre funkcje, wspieranie podglądu jest znikome tak jakby nagle ktoś to zablokował. Pisałem nawet w tej sprawie do Supportu Adobe ale Pani na czacie powiedziała że nie umie podać mi takiej konfiguracji w której np. AE będzie miał płynny podgląd. Na stronie w dokumentach o wymaganiach sprzętowych mają informacje sprzed kilku lat. Mam od kilku lat na jednym kompie stac 2 x nvidia 1060 i tak naprawdę mam wrażenie że sytuacja się nie poprawia. Patrzyłem na rankingi to nowe karty mimo że 2-3 razy droższe dają skok wydajności większy o zaledwie kilka-kilkanaście procent.

Jeśli mogę coś doradzić to biorąc pod uwagę Twój budżet:

I5 - im szybszy tym lepiej
RAM - 16 - im więcej tym lepiej (warto sprawdzić ile maks obsługuje płyta bo czasem opłaca się kostkę zwyczajnie dokupić, a montaż jest dziecinnie łatwy )
Dysk SSD M2 spoko ale minimum 500GB
Karta Nvidia - najlepiej dedykowana ale nie najsłabszy model bo może się zaraz okazać że w najnowszej wersji softu jest niewspierany. (mam złe doświadczenia z temperaturą radeonów w laptopach)
USB 3.0 też nie jest bez znaczenia bo zdjęcia coraz większe
Matowa matryca najlepiej IPS

Chyba jednak może to trochę przekroczyć 2k zł

Daj znać jak gdzieś znajdziesz taką konfigurację bo też bym lapka zmienił na takiego jak w opisie

Jeszcze jedna delikatna uwaga: teraz nie jest najlepszy czas na zakup elektroniki - mam na myśli cenę.
Hej,
Udało mi się dzisiaj kupić laptopa, nowego powystawowego w idealnym stanie z nadwyżek magazynowych.
Na matrycy mi nie zależało bo i tak bede go podłączał do zewnętrznego monitora a inne parametry były sporo lepsze niż w moim dziadku w każdym benchmarku.
Więc tak, pamięci 16gb ram, procesor i5 8300h, dysk SSD 128 m2 + 1tb hdd + karta graficzna dedykowana GTX 1050.
Cena 2100zl.
Myślę że pociągnie na spokojnie PS .

Poniżej przykładowy link do 5ego modelu.

https://www.empik.com/laptop-hp-pavi...B&gclsrc=aw.ds

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka