Ostatnio edytowane przez candar ; 28-04-2020 o 20:33
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tak, i wyłączając uśpienie robiłeś zdjęcia przez pół dnia? Nie ma takiej opcji. Nie ściemniaj, masz włączone usypianie.
A9 kosztuje ciut dużo, a eliminuje jedną tylko wadę.
No i będziemy porównywali tani 6D do A9?
Dziś canoniarz ma za mało szkieł natywnych by zmieniać swoją szklarnię i przechodzić do Sony. W czasie, gdy Canon ma już całkiem dobre bezlustra, a za chwile będzie miał jeszcze lepsze porzucanie Canona to błąd. Pozostanie w Canonie jest mądrzejszą alternatywą, sęk w tym, że trzeba sporo dopłacić by się przesiąść na ML. Zapewne body R5 nie będzie tanie, a szkła natywne tez nie są tanie. Jak ktoś ma parcie by juz mieć ML - oczywiscie R z adapterem i szkła EF, na przeczekanie.
Napisałeś :
Dziś canoniarz ma za mało szkieł natywnych by zmieniać swoją szklarnię .... i to rzeczywiście wiele tłumaczy.....
Nie mam za dużo doświadczeń z puszkami ML, tylko A7R2 i A7R3 i z tego doświadczenia nie rozumiem "problemu" uśpienia/wybudzania aparatu.
Przechodząc do świata ML szybko naumiałem się nie mieć z tym żadnego kłopotu.
Wyjmując z plecaka włączam aparat, ustawione do uśpienia mam na 1 minutę
W ciągu dnia, przy chwycie aparatu by podnieść go do oka jednocześnie wciskam do połowy spust.
To na prawdę łatwe i skuteczne, przy oku zawsze już jest aktywny/wybudzony, nie muszę czekać.
I tak na ogół cały dzień i mam stały "kontakt" gps info ze smartfonem
A wyłączam (o ile nie zapomnę) przy chowaniu do plecaka
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-04-2020 o 08:10
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Wyłączenie uśpienia można wydłużyć dowolnie np. na 30 minut (polecam, no chyba że ktoś ma aparat w którym zjada on baterię w ciągu 5 minut). Robiąc zdjęcia nie widzę potrzeby używania "uśpienia". Przemieszczając się chowam aparat do torby, wyłączając go. Tyle.
Aha. Cała reszta możliwości typu "Real-time tracking" jest zupełnie nieistotna i pomijalna
Znaczy kto będzie porównywał ? Bo raczej nie ja. Od 6D / 5D III lepsza jest już pierwsza A7.
Na jakiej podstawie to założenie ? -> https://onedaystop.com/blog/obiektywy-sony-fe-a7-a9/
Posiwiałem (serio) czekając czekając na pełzającą premierę Canona EOS R5, którego ze względu na cenę i tak nigdy nie kupię (cena przez najbliższe 10 lat będzie zaporowa dla osób nie zarabiających na fotografii). Tak więc wcześniej już kilkakrotnie wybrałem innych producentów (puszki od F i S). Jeśli Twoja "mądrzejsza alternatywa" ma polegać tym, że przez osiem lat nie widzę u producenta nic lepszego niż to, czym fotografowałem dotychczas , to ja grzecznie podziękuję za takową alternatywę. Dodam, że "całkiem dobre bezlustra" mają też inni producenci za niższą cenę i ten argument do mnie niestety nie trafia. FSO Polonez też był "całkiem dobrym" samochodem, ale wątpię abyś obecnie jeździł Polonezem trzymał się kurczowo marki FSO wyłącznie z powodów sentymentalnych i dostępności części zamiennych na rynku wtórnym.
BTW - nie mam "parcia na ML". Od 10 lat używam ML jako jedyny i główny sprzęt z 1000 różnych powodów i jednym z nich jest możliwość podpięcia nawet słoika po ogórkach do aparatu przez odpowiedni adapter.
Ostatnio edytowane przez candar ; 29-04-2020 o 11:28
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
ja tez, c 5dmk3 po 7 latach sprzedałem za 55% wartości zakupu
teraz kupiłem R
Fuji po 3 latach jest wart jakieś 30%, wiec pewnie będzie u mnie do śmierci bo za darmo nie oddam
jak jest w S to nie wiem ale słyszałem o obniżkach cen nowych wiec i używki pewnie trudno sprzedać
ot i cala różnica
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 29-04-2020 o 12:09
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
To tak nie działaLiczy się przebieg aparatu i stan "licznika". Inna będzie cena jak aparat leżał na półce i miał przebieg 10.000 wyzwoleń a inna przy przebiegu powyżej 250.000 wyzwoleń
Z tegoż własnie powodu obecnie mam tylko C 5dmk3 oraz A7 III i chyba bez trudu zgadniesz bez trudu, który leży i się kurzy od wielu lat
Do kolekcji mam też Canona F1New (jego cena to akurat rośnie) i EOSa 3
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 29-04-2020 o 12:27