Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Zamiana RAW na JPG

Amaranta
    Guest

Domyślnie Już działa ;)

Powiem tak: przez humory mojego komputera wespół z programem RSE tylko niepotrzebnie zawracałam Wam głowy. Przez to, że się obaj uparli, że nie zapiszą mi wywołanej wersji RAW'a, myślałam, że istnieje jakieś magiczne polecenie, które tę reakcję w programie uruchamia, oprócz przycisku Naming and output location (lub trybików na górze - dzięki Janusz ). Okazuje się, że zadanie pytania tu na forum odblokowało mój szanowny komputer i program RSE i zgodzili się zapisywać mi zmiany jakie wprowadzałam w zdjęciach.
    Tak więc przychodzi mi tylko przeprosić Was za zawracanie Wam głowy i podziękować, że zechcieliśmy odpowiedzieć na to jakże głupie pytanie :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie ma czegoś takiego jak niewywołany jpg. Numery 01 i 02 oznaczają kolejne wywołania, pewnie na trochę innych parametrach.
    nawet na tych samych parametrach 1 i 2 oznacza nr kopii jpega

Amaranta
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    nawet na tych samych parametrach 1 i 2 oznacza nr kopii jpega

Panowie, ja pisałam o niewywołanym RAW'ie w postaci JPG'a. To, że nie ma "niewywołanych" JPG'ów to dla mnie oczywiste :-P Po prostu coś się stało na linii komputer-RSE i mimo zmian jakie wprowadzałam do zdjęcia, po naciśnięciu trybików otrzymywałam w folderze ze zdjęciami niewywołaną wersję. I o to mi chodziło - dlaczego tak się dzieje. Ale, jak pisałam wyżej, już wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam :smile:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amaranta
    Panowie, ja pisałam o niewywołanym RAW'ie w postaci JPG'a.
    Zupełnie nie rozumiem, o co chodzi. Nie wywołany raw jest w postaci raw. Jak jest wywołany, to jest jpgiem lub tiffem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Amaranta
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zupełnie nie rozumiem, o co chodzi. Nie wywołany raw jest w postaci raw. Jak jest wywołany, to jest jpgiem lub tiffem.
    O to chodzi, Tomaszu, że można zapisać RAW'a jako JPG'a bez prowadzania jakichkolwiek zmian w nim. I tak mi właśnie robił program (wespół z kompem? nie wiem). "Wywoływałam" zdjęcie, klikałam na trybiki, aby otrzymać JPG'a z wprowadzonymi zmianami, a w katalogu znajdowałam zdjęcie, które było, i owszem, JPG'iem, ale wyglądało jak czytej postaci RAW otworzony obok w programie RSE.
    I o to mi chodziło, gdy pisałam o niewywołanym (czyli bez wprowadzonych zmian) RAW'ie. Ale sprawa się wyjaśniła, więc nie ma do czego wracać :-D

Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów