Wprawdzie fotografuję już kilkanaście lat, ale w związku z rozwojem techniki i przejściem kilka miesięcy temu na fotografię cyfrową, wielu rzeczy musze uczyć się od podstaw.
Proszę o informację jak najlepiej zamienić RAW w JPG i przygotować zdjęcia do wykonania odbitek w foto labie (odbitki 10x15, 15x21, 20x30 oraz 30x45), a jak zrobić to w celu umieszczenia na stronie internetowej
Posiadam zdjęcia w formatach RAW na dysku komputera i oprogramowanie, zakupione wraz z 20D czyli ”Canon Digital EOS Solution Disk v 9.1” oraz „Adobe Photoshop Elements 2.0”
Używam komputera firmowego więc instalacja innego oprogramowania raczej nie wchodzi w grę.
Ponieważ jest to dla mnie temat nowy, a praca z komputerem ograniczała się dla mnie do tej pory do Excela i Worda, prosiłbym o informacje podane w sposób „łopatologiczny” bez skrótów myślowych i słownictwa znanego wyłącznie osobom dobrze poruszającym się w tej tematyce.
Myślę, że nie jestem jedyną osobą mającą taki problem, więc może ktoś pokusiłby się na zrobienie krótkiej instrukcji obsługi.
Z góry dziękuję.
PS Jeżeli taki wątek już był to przepraszam. Nie znalazłem.