Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Zamiana RAW na JPG

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zamiana RAW na JPG

Wprawdzie fotografuję już kilkanaście lat, ale w związku z rozwojem techniki i przejściem kilka miesięcy temu na fotografię cyfrową, wielu rzeczy musze uczyć się od podstaw.
    Proszę o informację jak najlepiej zamienić RAW w JPG i przygotować zdjęcia do wykonania odbitek w foto labie (odbitki 10x15, 15x21, 20x30 oraz 30x45), a jak zrobić to w celu umieszczenia na stronie internetowej
    Posiadam zdjęcia w formatach RAW na dysku komputera i oprogramowanie, zakupione wraz z 20D czyli ”Canon Digital EOS Solution Disk v 9.1” oraz „Adobe Photoshop Elements 2.0”
    Używam komputera firmowego więc instalacja innego oprogramowania raczej nie wchodzi w grę.
    Ponieważ jest to dla mnie temat nowy, a praca z komputerem ograniczała się dla mnie do tej pory do Excela i Worda, prosiłbym o informacje podane w sposób „łopatologiczny” bez skrótów myślowych i słownictwa znanego wyłącznie osobom dobrze poruszającym się w tej tematyce.
    Myślę, że nie jestem jedyną osobą mającą taki problem, więc może ktoś pokusiłby się na zrobienie krótkiej instrukcji obsługi.
    Z góry dziękuję.

PS Jeżeli taki wątek już był to przepraszam. Nie znalazłem.

Coś już napisał

Domyślnie

Obróbkę RAW możesz zrobić z wykorzystaniem oprogramowania zakupionego z aparatem. Zapoznaj się z instrukcją. Jeśli jej nie masz to możesz ją ściągnąć ze: strony Canona.
    Jeśli link nie będzie działał zacznij od tego: 20D i wybierz opcję Product/Software Manuals.
    Co do PSE2 niestety plug-in Camera RAW działa dopiero od wersji trzeciej Elementów. Więc tu jedynie aktualizacja może Ci pomóc.
    Ewentualnie możesz poszukać jakiś darmowych programów do obróbki RAW na PC. Ja osobiście takich nie znam bo używam Mac-a i PSE3.
    Może wyszukiwarka forumowa i hasło RAW Ci w tym wypadku pomoże
    Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 26-05-2006 o 12:02
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Chwalony przez uzytkowników jest RawShooter, legalny i darmowy. Mozna sobie go ściągnać z netu
    http://www.pixmantec.com/products/ra...essentials.asp

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

przeciez gośc pisze, że instalacja innych niz wymienione przez niego programów nie wchodzi raczej w gre bo to sprzet słuzbowy... A teraz sie zacznie wymiana zdan i wojenka ktory RAW konwerter najlepszy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mapa
    Posiadam zdjęcia w formatach RAW na dysku komputera i oprogramowanie, zakupione wraz z 20D czyli ”Canon Digital EOS Solution Disk v 9.1” oraz „Adobe Photoshop Elements 2.0” Używam komputera firmowego więc instalacja innego oprogramowania raczej nie wchodzi w grę.
    Proszę o informację jak najlepiej zamienić RAW w JPG...
    Skoro nie możesz zainstalować nic poza powyższym, to do konwersji RAW masz w tym zestawie program File Viewer Utility. Obsługa jego jest intuicyjna.

Cytat Zamieszczone przez mapa
    jak przygotować zdjęcia do wykonania odbitek w foto labie (odbitki 10x15, 15x21, 20x30 oraz 30x45), a jak zrobić to w celu umieszczenia na stronie internetowej
    To Ci się powinno przydać:
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...Oprogramowanie

Szczególną uwagę zwróć na:
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...bracja#Monitor
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=Histogram
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...fotolab%C3%B3w
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-05-2006 o 12:45
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziekuję za podane linki. Mam nadzieję, że informacje które tam znalazłem pomogą mi podczas pracy nad zdjęciami.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Podłącze się pod temat jesli autor pozwoli. Pytanko mam takie, co można robić Canonowskim DPP optrócz zmiany WB i ekspozycji o +/- 2 EV ? Jakis kontrast, jakieś nasycenie, mozna tym regulować ? Bo jakoś nie moge znaleźć
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

Wszystko można
    1 otwierasz DPP

podwujnie klikasz na wybrany RAW! bo Jpg-ki mają ograniczony zakres narzędzi.

i powinienwś mieć już narzędzia po prawej stronie,jeśli nie to jak na w/w obrazku wybierasz menu.
    No i na koniec masz do wyboru dwie zakładki w których są różne narzędzia

Ostatnio edytowane przez Paradox ; 31-05-2006 o 23:59
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dzieki za poradę. Ale ściagnałem sobie RSE i jakoś bardziej mi pasi niż DPP
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: Paradox

Podłączę się pod wątek. Najpierw wyjaśnie powód: mam LCD w domu i brak możliwości zainstalowania softu takiego jaki bym chciał do "wywoływania" plików typu RAW. Używam DPP i tu pytanie, mając na uwadze LCD i brak możliwości weryfikacji faktycznych efektów wywołania: czy można polecić w ciemno procedurkę wywołania RAWu (w dostepnych tam opcji) tak aby nie zepsuć zdjęcia? Ostatnio próbowałem wywołać swoje zdjęcia z nauki pstrkania zachodu słońca (link w podpisie) ale sam nie jestem zadowolony z efektu (wiem, że metodą prób i błędów dochodzi się do tych subiektywnych wyników, które są dla mnie pożądane a i same zdjęcia pewnie pozostawiają dużo do życzenia) ale "naiwnie" ;-) zapytam.

Pozdrawiam, Arek
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów