Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zamiana RAW na JPG

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sensitive
    czy można polecić w ciemno procedurkę wywołania RAWu
    NIE. Niezaleznie od programu, automaty bardzo czesto sie myla. Taki DPP na przyklad uzywa tych samych algorytmow co aparat, wiec jesli chcesz dostac wynikowy jpeg taki jaki by wyszedl od razu z aparatu to mozesz sie zdac na ustawienia automatu (co nie znaczy ze sa "najlepsze").

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: Pazurek

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    NIE. Niezaleznie od programu, automaty bardzo czesto sie myla. Taki DPP na przyklad uzywa tych samych algorytmow co aparat, wiec jesli chcesz dostac wynikowy jpeg taki jaki by wyszedl od razu z aparatu to mozesz sie zdac na ustawienia automatu (co nie znaczy ze sa "najlepsze").
    Nie, nie, to nie wchodzi w rachubę, na swoich zdjęciach widzę wyraźnie poprawę ostrości (detale) w ujęciach JPEG/RAW na korzyść RAW więc pozostanę przy manualu ... tylko się musze dokształcić (poczytać) / naumieć nastawów. ;-) Zastanawiałem się natomiast czy wywołanie RAWu poprzez wybór światła itp. bez korekty contrastu, hue itd. nie polepszy już jakości zdjęcia?

Pozdrawiam, sens...
    Ostatnio edytowane przez sensitive ; 05-06-2006 o 16:28
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

:-? nie bardzo Cię zrozumiałem,ale ja też mam LCD i jak dodaję zdjęcia do galerii w sieci to inni widzą to tak samo jak ja.
    Wracając do tego czy zdjęcie się polepszy przy zmianie WB to raczej kwestia gustu,Tobie może odpowiadać a innym nie,lub odwrotnie.
    Nie wiem czy o to Ci chodziło bo zadajesz zbyt skomplikowane pytania jak dla mnie .
    Pozdrawiam.
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zalezy jaki LCD, ale obrobka zdjec na matrycach TN to nieporozumienie. Widze ogromna roznice miedzy zdjeciami w domu na CRT i w pracy na LCD. No ale to w sumie offtopic, byly jakies watki o wyborze LCD do grafiki.

Domyślnie

Panowie czy mówiąc RAW macie na mysli pliki z aparatu canona *.CRW
    bo takie maja rozszerzenie pliki na karcie pamieci przy nastawieniu aparatu w tryb RAW

ja obrabiam pliki CRW w APElemnts ktory dostalem z aparatem - a monitor to sobie troche poprawilem wg podanych linkow (janko muzykant)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    Panowie czy mówiąc RAW macie na mysli pliki z aparatu canona *.CRW
    Tak :-)
    A w nowszych Canonach są *.CR2

Cytat Zamieszczone przez pst
    ja obrabiam pliki CRW w APElemnts ktory dostalem z aparatem
    Hmmm... a to ciekawe.
    W stopce piszesz "srebrny trzeszczący" więc chodzi o 300D, a do niego dawali PE2.0 (przynajmniej w moim przypadku)' natomiast wg mojego stanu wiedzy RAWy daje się obrabiać dopiero w trzeciej odsłonie Elementsów (3.0) po zainstalowaniu dodatkowego plug-in'a.
    Więc w jaki to sposób obrabiasz te RAWy?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-06-2006 o 07:15
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

@gwozdzt

chyba cie troche okłamuje... faktycznie masz racje najpierw musze je przerobić na jpg w irfanview
    rozumiem ze mając plik raw(crw) mam wieksze mozliwosci jesli chodzi o 'wyciągnięcie zdjęcia' ?

co do pe2.0 to jest to egzemplarz ze stanow zakupiony w sklepie w krakowie i tam dostalem pe2.0 instrukcje do 10d :razz: oraz wgrany software chiron 1.1.1 w jez. polskim (tak przynajmniej wyswietla aparat)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Amaranta
    Guest

Domyślnie Zapisywanie wywołanych RAW-ów

Witam,

tym postem zaczynam działalność na tym forum, choć czytam Was już od dość dawna. Mam pytanie odnośnie RawShooter'a. Pewnie dla Was głupie, ale siedzę i nie mogę dać sobie z tym rady
    Mianowicie jak zapisać "wywołany" RAW jednocześnie przekonwertowując go do JPG'a? Raz udało mi się to zrobić, że w katalogu znalazłam obie wersje - niewywołaną i wywołaną odpowiednio o tytułach plików tytuł-01.jpg i tytuł-02.jpg. I za diabła nie wiem co naścinęłam, że się tak zrobiło. Teraz chcę to zrobić ponownie i otrzymuję tę samą - niewywołaną - wersję pod oboma tytułami. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam i mi pomożecie :smile:

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak niewywołany jpg. Numery 01 i 02 oznaczają kolejne wywołania, pewnie na trochę innych parametrach.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amaranta
    Witam,

tym postem zaczynam działalność na tym forum, choć czytam Was już od dość dawna. Mam pytanie odnośnie RawShooter'a. Pewnie dla Was głupie, ale siedzę i nie mogę dać sobie z tym rady
    Mianowicie jak zapisać "wywołany" RAW jednocześnie przekonwertowując go do JPG'a? Raz udało mi się to zrobić, że w katalogu znalazłam obie wersje - niewywołaną i wywołaną odpowiednio o tytułach plików tytuł-01.jpg i tytuł-02.jpg. I za diabła nie wiem co naścinęłam, że się tak zrobiło. Teraz chcę to zrobić ponownie i otrzymuję tę samą - niewywołaną - wersję pod oboma tytułami. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam i mi pomożecie :smile:

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
    1. W menu jest taka ikonka "dwa trybiki z plusem" - kilkasz i jedzie.
    2. W zakładce Batch convert jest "naming and output location" czyli katalog gdzie mają być zapisane jpegi i "Add" -> start konwersji. BTW tam można też wybrać format pliku docelowego TIFF lub JPEG.

Tak jak juz Tomek napisał - jak klikniesz ten sam RAW kilka razy to za każdym razem (nawet na tych samych ustawieniach) pójdzie proces konwersji a dla Twojego bezpieczeństwa każdy kolejny dostanie numer o oczko większy - zobacz w preferences

Janusz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów