Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: czy EF 28-90 może być używany do 300d, 350d

dimeola
    Guest

Domyślnie czy EF 28-90 może być używany do 300d, 350d

Czesc,

jestem posiadaczem eos 300 z kitowym obiektywem EF 28-90. Zamierzam kupić canona 300d lub 350 d. Zastanawiam się czy wystarczy kupić na początek samo body i czy obiektyw z analoga będzie pasował do cyfrzaka.
    Jeśli tak to czy ma to wpływ na jakość zdjęć?

z góry dzięki za informacje.

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Obiektyw, który posiadasz będzie pasować. Oczywiście stosując twój obiektyw na 300d lub 350D trzeba poamiętać o cropie 1.6 ( czyli zmieni ci się ogniskowa na 45 - 145) i przy braku innych obiektywów może ci brakować szerokiego konta, co jest upierdliwe przy robieniu zdjęć we wnętrzach. Moja rada to kupić 300D lub 350 D z obiektywem 18-55 i używać starego kita jako uzupełnienia

Ja czasami do 350D podpinam swego starego kita z 300 ( 28-80 3,5-5,6 II) traktując go jakio lekkie, spacerowe tele. Problem w tym,że mam na tym szkle lekki BF. Oglądając zdjęcie na monitorze wychodzą wszyskie wady takiego szkła jednak odbitkach 10x15 wszystko jest OK. Trzeba tez wziąść pod uwagę, że obiektywy klasy "kitowej" nie są zbyt trwałe i stan techniczny poszczególnych kilkuletnich egzemplarzy a co za tym idzie jakość zdjęć z nich uzyskanych może się znacząca różnić.
    Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 26-05-2006 o 10:52

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dimeola
    jestem posiadaczem eos 300 z kitowym obiektywem EF 28-90. Zamierzam kupić canona 300d lub 350 d. Zastanawiam się czy wystarczy kupić na początek samo body
    Nawet się nie zastanawiaj i kupuj z obiektywem 18-55.
    W zestawie wychodzi raptem 100-150zł drożej, a ma o wiele bardziej uniwersalny zakres ogniskowych do korpusu cyfrowego.

i czy obiektyw z analoga będzie pasował do cyfrzaka.
    Będzie, ale traktuj go raczej jako uzupełnienie.

Jeśli tak to czy ma to wpływ na jakość zdjęć?
    18-55 z dużym prawdopodobieństwem da lepszą jakość.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-05-2006 o 11:02
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów