Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Proszę pomóżcie bo mam już mętlik w głowie

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Własnie sprzedałem te Sigme po 5 miesiacach jej uzytkowania i kupilem eLke. Starciłem na niej 320zl. AF-traktor tej Sigmy jest tragiczny. Teraz dopiero sie ciesze foceniem. Zapewne po jakimś czasie dojdziesz do podobnej konkluzji, ale stracisz troche kaski. Lepiej dozbierac i kupic cos lepszego niz byz madrym po szkodzie. Od madrego po szkodzie masz mnie .
    Ostatnio edytowane przez leszekel ; 26-05-2006 o 10:52

nelson
    Guest

Domyślnie

a wogole to ja na twoim miejscu olałbym 70-200 4L i kupil uzywana stara Lke 80-200 2.8L za podobne 2000 zl ... to sprzet stary, duzy i ciezki ale dobry, jasny i czarny

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

istnieję jeszcze możliwość EF 70-300 IS aczkolwiek AF ma wolniejszy od 70-200/4 L ale zdecydowanie szybszy od Sigmy.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

EF 70-300 IS jest drogi i optycznie bardzo średni

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    EF 70-300 IS jest drogi i optycznie bardzo średni
    Bzdury, EF 70-300 IS jest tak samo drogi jak 70-200/4 L, a optykę ma prawie taką samą, tylko gorsze wykonanie, bo jest plastikowy
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    Bzdury, EF 70-300 IS jest tak samo drogi jak 70-200/4 L, a optykę ma prawie taką samą, tylko gorsze wykonanie, bo jest plastikowy
    hmmm... bardzo ciekawe to co piszesz
    jeżeli mi nie wieżysz to porównaj testy na photodo.com
    tutaj wszystko wygląda inaczej
    http://photodo.com/prod/lens/canon.shtml#Canon

Domyślnie

niedrogo też kupisz Canona 70-210/3.5-4.5 ponoć niewiele ustępuje L-ce optycznie a dostaniesz za 1/3 tej kasy używany w dobrym stanie, ja mam i bardzo chwalę, jest nawet krótki test na forum, poszukaj

Miasto
    Leszno

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

krotko o tej Sigmie:
    + w dobrym swietle to fajny obiektyw.
    + ostrosc, za ta cene, nie do pobicia (chyba ze stalkami M42)
    + przenoszenie kolorow dobre, bez wybijania niektorych barw
    + odwzorowanie nieostrosci zupelnie przyjemne. za punktem ostrosci ladniejsze niz przed. fajnie plastyczne przy zblizeniach, nie musisz bac sie jasnego tla (bolaczka niektorych obiektywow)
    + mechanicznie dosc solidny
    - AF Sigmy. aka wiertarka
    - zapomnij o uzywaniu AI Servo. nie ma wiekszego sensu
    - powyzej 200mm jest mydlo, jakbys nie kombinowal
    - w zakresie 135-200mm wymaga przymkniecia do f/8 zeby bylo dobrze. ponizej w zupelnosci wystarcza f/5.6
    - do makro to to szklo nie jest najlepsze. w razie koniecznosci mozna cos zrobic, ale zdecydowanie zalecane jest 200mm i staranna korekta ostrosci. motylka tym w locie nie zlowisz

ja kupilem to szklo do landszaftow a wynioslo mnie okolo 180zl (tyle musialem z wlasnej kieszeni oddac uczelni). wiec nie narzekam do tego do czego potrzebuje mi wystarcza, a gdy konieczne jest jasniejsze swiatlo siegam po Sonnara.

do sportu bym go na serio nie uzywal. jutro foce Piknik Pilkarski Drukarzy i raczej bede robil zdjecia Sonnarem niz Sigma. no chyba, ze swiatla wystarczy, a patrzac na prognozy pogody jest jakas nadzieja...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cześć, też wiele szukałem o tej sigmie bo zamierzam ją kupić. I może własnymi obserwacjami się nie pochwale, ale coś Ci podrzucę:
    1 co do makro - czy można czy nie można jej używać zobaczysz tu:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=jacam
    2 zaś jeśli chodzi o test tego sprzętu to gorąco polecam to:
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=12

ja powiem jedno, też miałem mętlik w głowie (do dziś go mam zresztą ) ale jednak postanowiłem ją kupić. Na moje potrzeby mi starczy (tak mi się przynajmniej wydaje), a dwa budżet na więcej mi nie pozwoli.
    Miłgo główkowania ... i powodzenia
    Pozdrawiam Rysiek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów