Strona 50 z 52 PierwszyPierwszy ... 404849505152 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 512

Wątek: Sonda. Czym jeżdzimy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    A nie przyszło Ci do głowy że na 12 pasmowej autostradzie to pojawiają się wiatry które unoszą spaliny ???
    Toz to genialne wyjasnienie!
    Jak jeszcze tak z kilkuset grubych Amerykanskich trucker'ow
    po porzadnym chili zacznie puszczac wiatry, to dopiero jest
    przyjemnie... Nigdy nie wiedzialem skad taka fajna bryza...
    Dzieki!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    to już nie są te terkoczące, mulaste i kopcące diesle co 10-15 lat temu.
    Dokładnie tak jest, ale niektórym nie wytlumaczysz. Poza tym wiekszosc diesli ma turbinke, a wiec konkretny moment obrotowy, a co to znaczy przy wyprzedzaniu, radze sprawdzic samemu.

PS. Gaz to jest dobry do zapaliczek, ale tylko tych tanszych, bo te lepsze sa na benzyne

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

snowboarder: No właśnie. Ale nie przekonasz wyznawców :-)

arra: Turbina, moment. Wszystko fajnie, ale są też inne przełożenia. W efekcie na kołach moment jest porównywalny z benzynami, które mają dłuższy zakres użytecznych obrotów i inne przełożenia. Jeśli zaś chodzi o charakterystykę i ładny rozkład momentu i mocy, to zobacz wykres z silnika Reno w moim vanie:

Od 2 do 5,5tys obrotów moment jest praktycznie płaski jak stół (wahnięcie o 20Nm jest mało znaczące). Co ważniejsze - wykres mocy rośnie dziarsko do 6,5tys. Tak więc charakterystyka wolnossącej benzyny może być przyjemna. A poza tym jeszcze raz rozważ kwestię przełożeń. Zgadnij, jak się wyprzedza?

Jedynym minusem średnich i dużych benzyn jest spalanie. I nie ukrywam, że mój potrafi nieźle skotłować. W dużych silnikach charakterystyka jest jeszcze fajniejsza, ale spalanie jeszcze większe :-)
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 12-10-2007 o 07:42

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

(ciach)wniosek nasuwa się sam, to już nie są te terkoczące, mulaste i kopcące diesle co 10-15 lat temu.
    Dizle nie klekacza? Kazdy klekocze, szczegolnie na wolnych i tego nie przeskoczysz. (jak ktos nie slyszy to radze ustawic sie w kolejce do laryngologa, jak jeszcze sie nie pozwalniali to moze ktorys przyjmie ).
    Dizle nie dymia? Wczoraj jechalem za nowa siodemka, zajechana nie byla bo miala pewnie kilka miesiecy. Jak koles depnal to przez chwile nie widzialem dokad jade. Na trasie pokaze Ci palcem, ktory to dizel i sie nie pomyle.
    Co do osiagow to faktycznie, nie mozna narzekac. Ale dym?

ostatnio miałem przyjemność jeździć nową Toyotą RAV4 2.2 D-4D 180 KM
    Toyota powiadasz? http://pl.youtube.com/watch?v=jYSmjSwBkbc
    i reszta http://pl.youtube.com/results?search...&search=Szukaj

Poza tym to posiadacza benzyniakow i LPG caly czas dostaja po kieszeni abyscie Wy dizlarze mieli troszke taniej. Mi sie to osobiscie nie podoba.

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Jeśli zaś chodzi o charakterystykę i ładny rozkład momentu i mocy, to zobacz wykres z silnika Reno w moim vanie:
    No no, miklo, zwawy masz ten autobus

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

a ja jeżdżę poczciwym, NRDowskim trabantem
    Trabi 1.1 kombi
    http://www.polskajazda.pl/Samochody/Trabant/1.1/4914

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

dominique ... naprawdę radzę zapoznać się z nowoczesnymi produktami motoryzacji swiatowej a nie z rzęchami sprzed 10 lat .... mojego silnika właściwie nie słychać na wolnych obrotach sic!! i nie jest potrzebna wizyta u laryngologa ... fakt jest specjalnie wiciszony, dopiero ok 3000 obrotów pojawia sie delikatne wycie .... a już napewno nie słychać klekotu tylko lekkie jednostajne mruczenie .....

ja bynajmiej nie jestem fanatykiem diesli .... poprostu było mnie stać na kupienie o 10000 pln drozszego auta , ale za to zostanie mi po 6-7 latach drugie tyle w kieszeni .... mogłem mieć benzynę 146 KM ale mam gdzieś auta co dują 9-10 litrów po mieście ... wolę lać 5-6...

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    dominique ... naprawdę radzę zapoznać się z nowoczesnymi produktami motoryzacji swiatowej a nie z rzęchami sprzed 10 lat
    Alez ja mowie o nowych, taki zacofany to nie jestem Posluchaj sobie jakiegos takiego normalnego, 2.0, 2.5, 3.0 ...szczegolnie na pompowtryskiwaczach.

.... mojego silnika właściwie nie słychać na wolnych obrotach sic!! i nie jest potrzebna wizyta u laryngologa ... fakt jest specjalnie wiciszony, dopiero ok 3000 obrotów pojawia sie delikatne wycie
    Ty masz jakas tam 1.6, to fakt moze klekotac ciszej
    Poza tym dizle sa szczegolnie wyciszane aby w aucie bylo cicho, na zewnatrz to jednak sa glosne.

.... a już napewno nie słychać klekotu tylko lekkie jednostajne mruczenie .....
    Mruczenie

atz1983, fajna bryka

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Może któryś moderator zrobiłby tutaj porządek...
    Temat nazywa się "Czym jeździmy", a nie "O wyższości Świąt..."
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Może któryś moderator zrobiłby tutaj porządek...
    Temat nazywa się "Czym jeździmy", a nie "O wyższości Świąt..."
    A cos tu jest nie na temat? O wypiekach ciast i szydelkowaniu nie rozmawiamy tylko o samochodach, prawda?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dominique ... naprawdę radzę zapoznać się z nowoczesnymi produktami motoryzacji swiatowej a nie z rzęchami sprzed 10 lat .... mojego silnika właściwie nie słychać na wolnych obrotach sic!! i nie jest potrzebna wizyta u laryngologa ... fakt jest specjalnie wiciszony, dopiero ok 3000 obrotów pojawia sie delikatne wycie .... a już napewno nie słychać klekotu tylko lekkie jednostajne mruczenie .....
    Jechałem ostatnio Volvo S80 2,5d5. Wcześniej jeździłem Mondeo 2.0tdci, Pugiem HDI. Nie są ciche. Nawet Volvlo. Na wolnych obrotach na światłach jest dość głośno.

To nie jest wg mnie duża wada. To jest tylko kwestia przyzwyczajenia. Ale wmawianie, że diesle są cichutke jest śmieszne.

Strona 50 z 52 PierwszyPierwszy ... 404849505152 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów