Strona 48 z 52 PierwszyPierwszy ... 384647484950 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 512

Wątek: Sonda. Czym jeżdzimy?

kruczek
    Guest

Domyślnie

a ja mam 13 letnie AUDI 80 2.0E i nie dymi, i nawet zdrowo jeszcze lata.
    Co innego odgłosy przy lataniu, tak jak lustro w 20D...

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz8402 Zobacz posta
    ok niech wam będzie :-). tak czy nie to jestem za dieslem - świec nie trzeba wyminiać, przewodów wysokiego napięcia, cewek i innych pierdoł od elektryki silnika... ekonomiczne i fajnie to chodzi. w nowszych już jest więcej nawpychane ale i tak prostsza budowa niż benzyny.
    Najsampierw poczytaj o nowoczesnych dieslach. Myślisz, że są drogie, bo są proste w porównaniu z benzyną? A czytałeś o wymianach:
    - wtryskiwaczy
    - listew wtryskowych (common rail)
    - sprężarek
    - kół wielomasowych
    - świec żarowych

i paru innych?

Nie jestem strasznym wrogiem diesli. Choć ich trucie powietrza strasznie mnie denerwuje i mam nadzieję, że w końcu przestaną być jednak dotowane (w 2012).

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

a wiesz że benzyniaki wydalają dużo więcej dwutlenku węgla i są bardziej trującymi silnikami ?? Diesle nowej generacji z filtrem cząstek stałych są dużo bardziej ekologiczne ...

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie są. Dwutlenek węgla - zgadzam się. Ale jego wpływ na sytuację ekologiczną nie jest ogromny (chodzi o efekt cieplarniany i motoryzacja ma tu niezbyt duży wkład). Nowoczesne diesle z filtrem cząstek stałych nadal walą siarczanami, którymi nie walą benzyniaki. Poczytaj o składzie spalin. Tylko się nie załam ;-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Jakos moj diesel bez problemu mieści sie w najbardziej rygorystycznych normach zanieczyszczeń EU , czy to samo mogą powiedzieć właściciele używek 5-10 letnich na etylinie których jest multum ....wątpie

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To zobacz, jakie nowe limity i strefy będą w Berlinie. Otóż dowolna benzyna z katalizatorem (może mieć 15 lat) wjedzie wszędzie, a diesle tylko z filtrem cząstek. Normy nie są jednakowe dla ON i PB. Poczytaj sobie o technologiach Hondy, które mają doprowadzić do ograniczenia syfu w spalinach diesli do poziomu obecnych benzyn. Tylko wtedy benzyny znowu będą krok do przodu.

Domyślnie

Suzuki Vitara. Niewielki ale niezawodny i niesamowicie gibki przy parkowaniu w zatłoczonym Londynie... Kocham ją choć potrafi zeżreć 11 litrów w mieście. W terenie wymiata

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    To zobacz, jakie nowe limity i strefy będą w Berlinie. Otóż dowolna benzyna z katalizatorem (może mieć 15 lat) wjedzie wszędzie, a diesle tylko z filtrem cząstek. Normy nie są jednakowe dla ON i PB. Poczytaj sobie o technologiach Hondy, które mają doprowadzić do ograniczenia syfu w spalinach diesli do poziomu obecnych benzyn. Tylko wtedy benzyny znowu będą krok do przodu.
    hmmm no to zastanowmny się ?

mój diesel przecietnie pali 5,5 litra na 100km (4,5 trasa 6-6,5 miasto)
    przecietny bęzyniak pali w podobnej sytuacji 8 litrów a nawet wiecej

postawmy sobie jasno pytanie które auto jest bardziej ekologiczne te które kotłuje 3 litry paliwya wiecej na 100km ? dlamnie odpowiedź jest jasna ... to jest ekologiczne które ewidentnie mniej pali ....

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W spalinach benzyniaków w ogóle nie ma niektórych składników "dieslowskich". Popularność diesli w Europie wynika tylko z dotowania ON. Potem najprawdopodobniej przepadną. I skończy się opowiastka o pseudoekologii :-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    postawmy sobie jasno pytanie które auto jest bardziej ekologiczne (...)
    To z LPG :razz:

Strona 48 z 52 PierwszyPierwszy ... 384647484950 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów