Fabia 1.9 TDI. Perfekcyjna fura zarowno na polskie warunki jak i na dlugie europiejskie voyage.
Fabia 1.9 TDI. Perfekcyjna fura zarowno na polskie warunki jak i na dlugie europiejskie voyage.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
dizle to dobro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale duże benzyniaki i góra kasy na koncie to już raj !!![]()
Ostatnio edytowane przez scooter ; 01-09-2007 o 21:30 Powód: Automerged Doublepost
dizle zlo? przeciez dizel w terazniejszych czasach dorownuje benzyniakom. gdybym teraz mial wybrac auto to wybralbym wlasnie dizla. choc bezyniak korci oj korci
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
Ciągle spaliny diesla są bardziej trujące niż te z benzyniaków. Włączając najnowsze z filtrami cząstek stałych. Honda pracuje na dieslem, który będzie miał skład spalin zbliżony do obecnych benzyniaków. Ma być gotowy za ok. 3 lata. Wtedy to jednak benzyniaki będą jeszcze doskonalsze pod tym względem.
A najbardziej rozbrajająca jest opowieść w reklamach na temat pseudoekologiczności diesli. Potworna manipulacja :-)
No i, gdy w 2012 EU w końcu podniesie akcyzę na ON (bo w produkcji PB jest tańsza niż ON - tylko w EU ON jest tańszy - wspieranie przemysłu), to i popularność diesli gwałtownie spadnie. Zaczyna się era niewielkich doładowanych benzyniaków. Podobno.
Ostatnio edytowane przez miklo ; 02-09-2007 o 02:23
Diesel nie dorównuje benzyniakom tylko już od paru lat znacznie je przewyższa. Pierwsze z brzegu to większa sprawność silnika, dzięki czemu mniej pali, a także większa rozwojowość tych silników. Największą wadą jest kwestia spalin, ale to jest (dla większości) sprawa drugorzędna.
Volvo V70 2.4 2001 - do sprzedania :smile:
Astra II OPC 2001 ( pierwszy właściciel :smile: ) wersja rodzinna :smile: 200 koni pod maską i wygoda auta rodzinnego mi więcej nie potrzeba....jedynie spalanie lekko przybija :smile:
Co prawda dopiero prawko zdałem i czekam na odebranie jednakze wtrące swoje 0.03 PLN - swoje wyjeździłem samochodami (głownie pod miastami) - rok temu mialem do dyspozycji - accorda sport 2.0 (155 koni) i accorda 2.2 sport i-CTDi (140 koni). Nie wiem skąd sie bierze niechęć do diesla - ten mial przyspieszenie gorsze o 0.3 sekundy niz benzyna i byl elastyczny - nie trzebabyło redukować biegu przed wyprzedzaniem ponieważ miał zapas mocy nawet przy niskich obrotach, podczas gdy benzyna dopiero powyżej 3000 obrotów jechała. a przy tym srednie spalanie to 6 litrów ON a nie 9 litrów PB. Mnie sie ten diesel podobał i wolałbym go od benzyny poniewaz pali mniej, nie trzeba go szlifować i ma większą żywotność. Jeśli miałbym brać benzyniaka to tylko jeden silnik - audi 4.2 biturboza kilka dni odbieram prawko i bede smigał toyota yaris 1.0 - całe 65 kucyków
![]()
Ostatnio edytowane przez Voith ; 02-09-2007 o 11:53
Mniej sprzętu, więcej talentu.
Z tą żywotnością nowoczesnych diesli to różnie bywa, szczególnie przy jakości ON (nagminnie mieszanego na stacjach z opałem) u nas w kraju...
Kłopoty z turbinami i układami wtryskowymi to standard (i bynajmniej nie z powodu nie umiejętnego obchodzenia się z turbiną). Kupowałem ostatnio nowe auto i świadomie wybrałem benzynę (stać mnie było na kupienie turbodiesla - nie chciałem). Ideał jak dla mnie to doładowana benzyna (jeździłem swojego czasu VW 1.8T)