Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Mega dylemat. Czy warto wydawać $$ na 85mm 1.8?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Mega dylemat. Czy warto wydawać $$ na 85mm 1.8?

Na FF to była jedna z dwóch moich ulubionych ogniskowych. Od jakiegoś czasu zrobiłem downgrade na cropa, i nie kupiłem jak na razie 50mm (czekam na natywną EF-M, może się nie doczekam) i 85mm nadal jest jedną z moich dwóch ulubionych ogniskowych, 135mm na FF o dziwo nigdy nie posiadałem, chyba, że w zoomie. A więc moim zdaniem warto posiadać 85mm f1.8 niezależnie czy to na cropie czy na FF.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Na FF to była jedna z dwóch moich ulubionych ogniskowych. Od jakiegoś czasu zrobiłem downgrade na cropa, i nie kupiłem jak na razie 50mm (czekam na natywną EF-M, może się nie doczekam) i 85mm nadal jest jedną z moich dwóch ulubionych ogniskowych, 135mm na FF o dziwo nigdy nie posiadałem, chyba, że w zoomie. A więc moim zdaniem warto posiadać 85mm f1.8 niezależnie czy to na cropie czy na FF.
    odkad kupilem 135/2 to spadlo mi mocno wykorzystanie 85/1.8. jak foce kwiatki/badylki itp. *******y, to 135/2 ujawnia ogromna przewage w postaci praktycznie tej samej minimalnej odleglosci ostrzenia, wiec wyraznie wiekszej skali odwzorowania. no i minimum aberracji, chociaz w 85-tce az tak mi to nie przeszkadza. poza tym optycznie dosc podobne szkla, moze 135/2 ma ciut "surowszy" bokeh i ladniej "wsiaka" swiatlo przy foceniu ze sloncem tuz poza kadrem.

ogniskowa rzecz przyzwyczajen. mnie 135/2 w FF lezy jak ulal
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jak foce kwiatki/badylki itp. *******y,
    Do tego mam 180 macro, ale to kloc straszny, a i kwiatki coraz rzadziej fotografuję.

Uprawnienia umieszczania postów