Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Marzec 2020, Canon EOS R czy Sony A7mk3 ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Marzec 2020, Canon EOS R czy Sony A7mk3 ?

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Koledzy powyżej zakałapućkali się nieco w zawiłościach swoich wypowiedzi

Reasumując - obojętnie, czy kupisz EOSa R, czy Sony A7 III posiadając już Sigmy Art 35mm/1,4 oraz Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF Canona - to w KAŻDYM systemie będziesz musiał używać adaptera na posiadane szkła! Albo z mocowania EF na RF , albo z EF na Sony FE!

Tak, czy śmak w obu przypadkach będzie to (jak napisał wyżej @robertskc7 ) "ciężki i bardzo nieporęczny kolos". Czyli de facto wyjdzie na to samo. Różnica taka, że korpusy EOS R vs Sony A7 III dość mocno się różnią i na tym skupił Twoją uwagę w kwestii wyboru. Czyli na tym, czego bardziej potrzebujesz w aparacie który zamierzasz kupić i z czego łatwiej będzie Ci zrezygnować.

Co do ilości używek A7 III to wiele osób albo przesiało się na A9 / A9 II, lub na A7R IV. W przypadku Canona EOS R nie ma ofert używek bo jak na razie nie ma nic lepszego poza R5 na papierze, który może się wcale nie ukazać w tym roku.

Podpowiem tylko, że na baterii w Sony A7 III jak dotychczas nie musiałem wyciągać zapasu a i rozładować do końca mi się nie udało robiąc 800 zdjęć. W R-ce jak myślę zapewne potrzebne będzie wiaderko bateryjek

--- Kolejny post ---

Ten, tego ten...

Azaliż Canon EOS R do Sigm: Art 35mm/1,4 oraz Sibma Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF cudownym zbiegiem okoliczności nie będzie również potrzebował adaptera EF-> RF , aby podpiąć one sigmy do korpusu ? Cudownie rzecz biorąc adapter EF->RF w Canonie EOS R stanie się niewidzialny i nie będzie nic ważył ?

Może patrzmy i piszmy obiektywnie nie sugerując się tym co mówią i piszą na paskach
    Oj tam. Chodziło mi o to, że w sony jest mniej wygodnie w rękach z sigmami niż w R. Tyle. Oba zestawy klocowate. Aczkolwiek R z sigmą 35 mam i jest już wyważony ok. Adapter w R jest w zestawie za free. Plastikowy, waży tyle co nic. Zupełnie nie przeszkadza. W sony w zasadzie też, ale Sony ze szkłami ef trzyma się o piekło gorzej niż R Zresztą tu chodziło o zbędny koszt w postaci kilku stówek, bo do s trzeba jednak ten adapter dokupić. Też to brałem pod uwagę przy zakupach. Do niczego nie namawiam.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Marzec 2020, Canon EOS R czy Sony A7mk3 ?

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Oj tam. Chodziło mi o to, że w sony jest mniej wygodnie w rękach z sigmami niż w R. Tyle. Oba zestawy klocowate. Aczkolwiek R z sigmą 35 mam i jest już wyważony ok. Adapter w R jest w zestawie za free. Plastikowy, waży tyle co nic. Zupełnie nie przeszkadza. W sony w zasadzie też, ale Sony ze szkłami ef trzyma się o piekło gorzej niż R Zresztą tu chodziło o zbędny koszt w postaci kilku stówek, bo do s trzeba jednak ten adapter dokupić. Też to brałem pod uwagę przy zakupach. Do niczego nie namawiam.
    Tys prowda!

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ocena żywotności baterii w R różni się w zależności od tego czy ktoś jest użytkownikiem R czy nie:
    https://www.p4pictures.com/2019/05/eos-r-battery-life/
    W A7 II i fuji X-T2 wyłączałem wszystko co się dało zostawiając tylko EVF włączany czujnikiem oka a i tak wiaderko baterii trzeba było zabrać
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów