Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Marzec 2020, Canon EOS R czy Sony A7mk3 ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Marzec 2020, Canon EOS R czy Sony A7mk3 ?

Cytat Zamieszczone przez grreeg Zobacz posta
    Witam.
    Tak jak w tytule Canon eos R czy Sony A73 ? do fotografii ślubnej, portretowej i eventowej.
    Wcześniej rozważałem zakup Canon eos RP, ale jednak to nie to czego szukam.
    Może warto poczekać do świąt i będą jakieś promocje ?
    Jakie sklepy polecacie do zakupu aparatu ?
    Aktualnie po wyprzedaniu sprzętu zostały mi tylko dwa obiektywy Sigma Art 35mm/1,4 oraz Sibma Art 85mm/1,4 (oba z mocowaniem Canona).
    W grę wchodzi więc wzrost kosztów o adapter + ładowarka + dodatkowa bateria, co już przemawia na niekorzyść Sony bo to dodatkowy koszt ok 1500 zł.
    Ale może Sony wart jest tych kosztów ?
    A może jednak R-ka ? A te 1500 odłożyć na kolejny obiektyw Canona ?
    Im więcej o tym czytam i oglądam tym mniej wiem.
    Pomóżcie proszę, wiem że nikt nie podejmie za mnie decyzji, nie o o to chodzi, tylko o konkrety użytkowników jednego i drugiego systemu.
    I pytanie dodatkowe... Nie znajduję ofert używanych Canonów eos R, natomiast Sony A73 jest cała masa... co to może oznaczać ?
    Koledzy powyżej zakałapućkali się nieco w zawiłościach swoich wypowiedzi

Reasumując - obojętnie, czy kupisz EOSa R, czy Sony A7 III posiadając już Sigmy Art 35mm/1,4 oraz Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF Canona - to w KAŻDYM systemie będziesz musiał używać adaptera na posiadane szkła! Albo z mocowania EF na RF , albo z EF na Sony FE!

Tak, czy śmak w obu przypadkach będzie to (jak napisał wyżej @robertskc7 ) "ciężki i bardzo nieporęczny kolos". Czyli de facto wyjdzie na to samo. Różnica taka, że korpusy EOS R vs Sony A7 III dość mocno się różnią i na tym skupił Twoją uwagę w kwestii wyboru. Czyli na tym, czego bardziej potrzebujesz w aparacie który zamierzasz kupić i z czego łatwiej będzie Ci zrezygnować.

Co do ilości używek A7 III - to wiele osób albo przesiało się na A9 / A9 II, lub na A7R IV. W przypadku Canona EOS R nie ma ofert używek, bo jak na razie nie ma nic lepszego poza R5 na papierze, który może się wcale nie ukazać w tym roku.

Podpowiem tylko, że na baterii w Sony A7 III spokojnie ogarniam całą sesję i jak dotychczas nie musiałem wyciągać zapasu robiąc spokojnie 800 i więcej zdjęć. W R-ce jak myślę zapewne potrzebne będzie wiaderko bateryjek.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Z tym szkłami to a7III się nie nada do repo. Z adapterem to będzie ciężki i bardzo nieporęczny kolos.
    Ten, tego ten...

Azaliż Canon EOS R do Sigm: Art 35mm/1,4 oraz Sibma Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF cudownym zbiegiem okoliczności nie będzie również potrzebował adaptera EF-> RF , aby podpiąć one sigmy do korpusu ? Cudownie rzecz biorąc adapter EF->RF w Canonie EOS R stanie się niewidzialny i nie będzie nic ważył ?

BTW - piszmy obiektywnie nie sugerując się tym co mówią i piszą na znanych wszystkim paskach
    Ostatnio edytowane przez candar ; 27-03-2020 o 20:08
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów