Koledzy powyżej zakałapućkali się nieco w zawiłościach swoich wypowiedzi
Reasumując - obojętnie, czy kupisz EOSa R, czy Sony A7 III posiadając już Sigmy Art 35mm/1,4 oraz Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF Canona - to
w KAŻDYM systemie będziesz musiał używać adaptera na posiadane szkła! Albo z mocowania EF na RF , albo z EF na Sony FE!
Tak, czy śmak w obu przypadkach będzie to (jak napisał wyżej @
robertskc7 ) "ciężki i bardzo nieporęczny kolos". Czyli de facto wyjdzie na to samo. Różnica taka, że korpusy EOS R vs Sony A7 III dość mocno się różnią i na tym skupił Twoją uwagę w kwestii wyboru. Czyli na tym, czego bardziej potrzebujesz w aparacie który zamierzasz kupić i z czego łatwiej będzie Ci zrezygnować.
Co do ilości używek A7 III to wiele osób albo przesiało się na A9 / A9 II, lub na A7R IV. W przypadku Canona EOS R nie ma ofert używek bo jak na razie nie ma nic lepszego poza R5 na papierze, który może się wcale nie ukazać w tym roku.
Podpowiem tylko, że na baterii w Sony A7 III jak dotychczas nie musiałem wyciągać zapasu a i rozładować do końca mi się nie udało robiąc 800 zdjęć. W R-ce jak myślę zapewne potrzebne będzie wiaderko bateryjek
--- Kolejny post ---
Ten, tego ten...
Azaliż Canon EOS R do Sigm: Art 35mm/1,4 oraz Sibma Art 85mm/1,4 z mocowaniem EF cudownym zbiegiem okoliczności nie będzie również potrzebował adaptera EF-> RF , aby podpiąć one sigmy do korpusu ? Cudownie rzecz biorąc adapter EF->RF w Canonie EOS R stanie się niewidzialny i nie będzie nic ważył ?
Może patrzmy i piszmy obiektywnie nie sugerując się tym co mówią i piszą na paskach