Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: LR - bawi sie w chowanego.

  1. #1
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 182

    Domyślnie LR - bawi sie w chowanego.

    PO raz pierwszy stwierdzilem dzisiaj dziwny problem i nie znajduje rozwiazania. moze ktos wie o co chodzi?

    orygnalne raw znajduja sie na zewnetrznymy przenosnym HD - poprzez USB.

    zdjecia zostaly kiedys zaimportowane do LR . Ale Raw nie zostaly przekopionwane na dysk C: , odnosze wrazenie ze zostaly przekopiowane miniturki z metadanymi.
    Nie zostaly zalozone teczki z tymi rawami , jak to zawsze jest przy imnporcie z dyskietki CF.

    aby otwrzyc zdjecia , zewsze nalezalo podpiac ten zewnetrzny HD.

    Nigdy nie bylo problemu - do obrobki LR sciagal sobie z HD potrzebny raw na biezaco.

    po pewnym czasie nieuzywania podpinam ten dysk , otwieram LR i LR widzi miniaturki ,sa one normalnie w bibliotece , ale nie moze otworzyc zdjec . ukazuje sie meldunek , zdjecia offline lub nie ma na dysku.

    One sa tam napewno.

    Probuje wiec zaimportowac i okazuje sie , ze nie jest to mozliwe , gdyz LR identyfikuje ze juz sa zaimportowane .

    Musialbym wymazac z LR zdjecia ( miniaturki ?) , dopiero wowczas ponownie bylby mozliwy import wszystkich zdjec z HD.

    raz ze czasochlonne a dwa, ze w ten sposob usunalbym nastawy przy jakich byly te zdjecia wywolywane.

    ma ktos pomysl , gdzie lezy przyczyna i jak ja usunac ?

    --- Kolejny post ---

    teraz nasunal mi sie pomysl.

    tego chyba nie zrobilem , ale gdybym zmienil nazwe teczki w ktorej znajduja sie te rawy na HD.

    ma ktos pomysl jak sprawdzic pod jakim pfadem sa zapamietane zdjecia w LR ?

    moze to bylaby przyczyna ?

    --- Kolejny post ---

    tak , powod chyba znalazlem . ale nie rozwiazalem.

    jak sie glosno mysli to sie i lepiej mysli

    poprzednio ten sam dysk byl pod oznaczeniem G: , teraz ma oznaczenie K:
    .
    to sie dzieje automatycznie.

    ma ktos pomysl jak to zmienic oznaczei dysku ponownie na G ?

  2. #2

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    Podaj aktualną ścieżkę dostępu do tego dysku, np kliknij w ikonkę wykrzyknika w miniaturce i wskaż gdzie teraz jest raw.

  3. #3
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 182

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    w miniaturce zdjecia ? jest ich kilka tysiecy.

    pomimo, ze podpinam dysk zewnetrzny do tego samego gniazda USB , poprzednio zostal mu przydzielony numer G , teraz K.

    wszystkie zdjecia w adresie Maja G. dysk ma K , niezaleznie gdzie podepne.

    wystraczy zmienic K na G tylko jak ?

    dodam ze to windows

  4. #4

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    Jak klikniesz na jedną to zapyta czy ustalić ścieżkę na sąsiednie pliki. U mnie w ten sposób jechał folderami, miałem dość często takie przypadki jak Twój. Odradzam zmiany nazw czy czegokolwiek poza aplikacją Lightroom. Spróbuj na pierwszej z katalogu, zobaczysz czy zadziała. Znalazłem taki pierwszy z brzegu materiał o tym
    https://www.youtube.com/watch?v=SPj4eJBLERI
    Ostatnio edytowane przez Wieslaw18 ; 21-03-2020 o 18:48

  5. #5
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 182

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    Pomoglo . wielkie dzieki za pomoc.
    wystarczy kliknac jedno zdjecie a wszystkie z danej teczki beda odnalezione , czyli wystarczy tylko jeden klik na teczke- nie tak wiele w sumie.

  6. #6

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    To musiałeś mieć dobrze zorganizowany katalog. U mnie bywało z tym różnie i niekiedy naklikałem się trochę.

  7. #7
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 182

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    mam najprostszy z mozliwych sposobow organizacji.
    nie kataloguje za pomoca LR , gdyz to oznaczaloby , iz swoje archiwum uzaleznilbym od jednego programu.

    tzn w przyszlosci gdybym, chcial zobaczyc swoje zdjecia musialbym placic za dostep adobowi w postaci abonamentu.
    Inaczej mowiac adobe bralby haracz z dostep do moich wlasnych zdjec.

  8. #8
    Początki nałogu
    Dołączył
    Apr 2014
    Miasto
    Poznań
    Posty
    333

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    W windowsie w zarządzaniu dyskami wystarczy zmienić literę dysku zewnętrznego na właściwą i wszystko powinno być tam, gdzie należy.

  9. #9
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Wiek
    59
    Posty
    2 966

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    nie kataloguje za pomoca LR , gdyz to oznaczaloby , iz swoje archiwum uzaleznilbym od jednego programu.

    tzn w przyszlosci gdybym, chcial zobaczyc swoje zdjecia musialbym placic za dostep adobowi w postaci abonamentu.
    Inaczej mowiac adobe bralby haracz z dostep do moich wlasnych zdjec.
    A jak planujesz "w przyszłości" zobaczyć wywołane zdjęcia bez LR?
    EOS R, 16-35/4L IS, RF24-105L, 35/2 IS, 70-300L IS, M50, EF-M11-22, EF-M22, EF-M32, EF-M55-200
    https://500px.com/m_kowalczyk/galleries

  10. #10
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 182

    Domyślnie Odp: LR - bawi sie w chowanego.

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    A jak planujesz "w przyszłości" zobaczyć wywołane zdjęcia bez LR?
    jesli zdjecia sa juz wywolane , to nie jest potrzebny LR zeby moc je zobaczyc.

    ale ja mam na mysli sposob organizowania archiwum RAW. aby do nich dotrzec nie potrzebuje LR czy jakigokolwiek innego programu.

    Jesli szybko dotre do RAW , zawsze go mozna wywolac , jesli zaszlaby taka potrzeba , nawet bez uzycia LR.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •