Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: fotografia podwodna - kompakt czy lustrzanka dslr

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc Zobacz posta
    Odświeżę nieco wątek fotografii podwodnej, od pewnego czasu kusi mnie by połączyć dwie pasje, nurkowanie i foto. Do tej pory gdy nurkowałem aparat (350D) pozostawał na łodzi lub brzegu, gdy zobaczyłem u kolegi nurka fotografie podwodne z 5D+17-40+2x lampy ikelite opadła mi szczęka. Na następny wyjazd do Egiptu, w celach szkoleniowych, pożyczyłem kompakta z obudową, mimo, że się starałem i kombinowałem na wszystkie strony zdjęcia wyszły mierne. Na tym samym wyjeździe był ze mna fotograf zajmujący się fotografią podwodną profesjonalnie (publikacje dla National Geographic) jego zdjęcia to mistrzostwo świata, miałem przyjemność obserwować jego pracę i rozmawiać o podwodnym foto.

Dlatego pogodziłem się już z przyszłymi wydatkami (obudowa, szeroki obiektyw, 2 lampy, ramiona do lamp, port itd.), coś koło 10-12 tyś..

Chętnie poznałbym Wasze doświadczenia w tym temacie.
    Niestety wydatek takiej kupy forsy to minimum. Widziałem ostatnio zestaw pracujący do fotografii podwodnej ciut lepszy od wspomnianego 5D a mianowicie - 1dmarkIII, obudowa aluminiowa, oświetlenie, 16-35L II. Cena za zestaw: 39 tysięcy :-D

Jeżeli ktoś startuje z foto podwodną oczywiście można zaopatrzyć się np. w używaną obudowę podwodną. Ostatnio nabyłem 40D z zamiarem zakupu obudowy podwodnej. Znalazłem coś takiego:

http://www.fotopodwodna.pl/index.php...ct&prod_id=332

Napewno wychodzi taniej. Kilka tysi oszczędności

Boże jakie stare wątki
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

pinkerrrton
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    Raz nurkowałem właśnie z gościem, który miał miękką obudowę Ewa Marine. Od głębokości zaledwie kilku metrów folia pod ciśnieniem naciskała wszystkie przyciski w aparacie i pozostawały już wciśnięte.
    Więc pierwsze zdjęcie wykonywało za niego ciśnienie – i było to jedyne zdjęcie podczas całego nurkowania.
    z własnego doświadczenia: w tych obudowach jest taki wentylek jak np do dmuchania materacy: przed zejściem pod wodę należy tą obudowę po prostu nadmuchać aby pod wodą mieć odpowiednie - komfortowe ciśnienie wewn. obudowy i swobodnie wykonywać zdjęcia; fotki na poziomie amatorskim z takiego zestawu i tak zapierają dech w piersiach

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów