Też nurkuję od ładnych 7-10 lat. Nie kwestionuję wcale że najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie profesjonalnego aparatu podwodnego (najlepiej z dwoma lampami) lub sztywnej obudowy podwodnej. Ale tak jak zapewne wiesz profesjonalny aparat a do tego koniecznie co najmniej 2 obiektywy troche różnego typu uchwytów , walizeczek. kabelków uszczelek itd to wydatek rzędu 10 tys. i więcej.Zamieszczone przez Duty
Zastosowanie w tym przypadku prostych obudów sztywnych (okolice 1000 zł) niewiele daje i niestety są one nie do wszytkich aparatów.
Profesjonalne obudowy wraz z osprzętem przewyższają niejednokrotnie cenę aparatu. Obudowy o których pisałem (Eva marine) wydaje mi się że są w tym przypadku będą zupełnie niezłe .Można wytknąc oczywiscie że przy sporych głębokościach może być problem z pływalnością całej konstrukcji (powietrze) , może być problem (co piszesz) z obsługą - chociaz nie jest tak ze ciśnienie zacznie samo robić zdjęciajest przecież w środku sporo powietrza. Oczywiście przy głębszych zdjęciach podwodnych potrzebne jest źródło światła (strobe, hid, halogen) - najlepiej jakby było z boku ale tu oczywiście zaczynają się kolejne schody ... finansowe
Uzycie dodatkowej lampy zawsze lepiej doświetli obiekt chociaż jest zawsze możliwość otrzymania refleksów z odbitych w wodzie paprochów, plangtonu itd. Ja zakłałem tez cały czas nurokowanie typowo amatorskie - do max 15-20 metrów