Normalna sprawa, spadam temperatura powietrza, to rośnie jego wilgotność względna.
Normalna sprawa, spadam temperatura powietrza, to rośnie jego wilgotność względna.
EFM+22mm; 5D+50mm
Może i względna, ale co to zmienia?
To by znaczyło, że matryca lub tylna soczewka bardzo szybko się ochłodziły, szybciej niż powietrze w komorze
Oczywiscie powietrze w komorze lustra ochłodzi sie od elementow wewnatrz komory lustra. No chyba, że się "wymieni" z otoczeniem przez zoomowanie.
Przy ochładzaniu równomiernym, roszenie również wystąpi - jeśli powietrze uwięzione w komorze justra było wczesniej mocno wilgotne - taki przypadek nie wydaje mi się prawdopodobny. Ale by temu zapobiec powinno wystarczyć komorę lustra otworzyć w zimnym powietrzu, już po wyjściu z ciepłego.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Zasada prosta, tam gdzie ma się sprzęt foto, trzymać granulki które ściagają wilgość.
EFM+22mm; 5D+50mm
Trzymać sól![]()
-30 zaliczone 7d + 100-400. Problemy były ale z zasilaniem ;-). Takie tam -2 to wlaśnie w tej chwili jestem z a6300 na dworze. Zaliczone -15. Bez problemów.
Wczoraj robiłem zdjęcia 5d + 35mm 1.4L na morzie i wszystko super... sprzęt był parę godzin w aucie na mrpzie. ;]
EFM+22mm; 5D+50mm