2. Polecam "łapawice" puchowe - rewelacja. I do tego "operacyjne" najlepiej cienkie wełniane.
3. Tak.
Rano u nas było -22. Wieczorem wybieram się na jakieś zdjęcia w plenerze - podstawa to dobre ubranie - bez tego to szkoda sobie głowę zawracać, bo sprzęt to jedno ale u człowieka w takich warunkach dużo szybciej pokazuje się ERROR8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ja mam rękawiczki "bazarowe" tj bez palców z taką skarpetą na nie
dobre, ale nie na większe mrozy
co do śniegu, to możesz wsadzić aparat w reklamówkę i tyle
Czy akurat oslona p. sloneczna da ci w tym wypadku ochrone przed sniegiem? Niezaleznie od tego czy bedzie to oryginal czy nie w 28-ce tulipan ma spore wyciecia, nie jest zbyt dlugi. Oslone przed sniegiem moze dac oslona do 85 1.8, ale ta z 28-ki raczej marnie sie prezentuje w tej kwestii.
Co do kwestii oryginal/zamiennik ja nigdy sie nad tym nie zastanawialem, zawsze oryginal, przede wszystkim ze wzgledu na matowy mech wewnatrz. Cena jest oczywiscie "lekko" przesadzona, bo za kawalek plastiku wyscielonego matowym zamszem to za duzo, ale czy az tak?
Co do rekawiczek to mam takie polarowe, z podszyciem. Wydaj sie byc ok, choc na jakims dluzszym plenerze ich nie testowalem.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
a wracając do tematu tego wątku , jakie macie doświadczenia z mrozem :
moje takie ;
w ub zimie , byłem w górach, dość wysoko, zimno snieżyce i taka skakanka pogodowa , cały czas minus 15 do minus 25,
wyciągałem na przemian lustro (nie przepinałem nic ) , to z now cyfraka,
wszystko z LowePro , aparaty chodziły po ok. 60 -90 strzałów na dzień (cykle 30 -45 min ) , foty ostre ,
praca b/u ( tylko wieczorami 580 taka - szybko padały paluszki ) , całość po powrocie na kwatere dochodziła "do siebie " , przez ok. 4-5 h do temp. pokojowej ( i nie wyciagałem z torby ani nie zaglądałem z ciekawośc aby nie wpuść powietrza o innej temp. )
i tak od lat ..
żadnych problemów do tej pory ani z szkłami ani LCD nie widzę problemów , w przypadku lustra, i podobnie w przyp. cyfraka (a mam minolte A 200 od 2004 roku ..)
czyli jak pisali poprzednicy - nie dopuścić do wytworzenia p. rosy ,skroplenia pary jak kto woli , przy powrocie do ciepłego pomieszczenia ,
pozdrowienia
Ad.2. Rękawiczek uzywam strzeleckich.Ciepłe ,[polary np]. kupować na rozmiar.Prawy wskazujący "palec " rękawiczki pozwala szybko obnażać i chować palec fotografa.Wzmocnienia itd,itp.Szukać w sklepach strzeleckich,łowieckich,militarnych itp.
Ad.3.Normalne jeśli bateria pracuje w niskiej temp. pojemność użytkowa spada.Są na to różne metody. :-) Pozdrawiam
a normalny zwykły parasol np. z pomocną dłonią sprawy by nie załatwił ( oczywiście o ile nie wieje za mocno)?![]()
W czyjejś galerii podawałem przykładowy link: http://www.rangershop.pl/product-pol...liv-szare.html