Strona 46 z 71 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    3) Czy to normalne, że po półtoragodzinnej zabawie, gdzie powstało ze 60 - 70 zdjęć, pełna bateria 40D rozładowała się do połowy?
    normalne
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

2) Rękawiczki - to dla mnie, mam jakieś średniociepłe, skórzane, właśnie kupione pod fotografie, ale na większym ziąbie są bezużyteczne. Z drugiej strony jakiś wielkich, narciarskich nie opłaca mi się chyba brać, bo sterowanie aparatem będzie kiepskie.

3) Czy to normalne, że po półtoragodzinnej zabawie, gdzie powstało ze 60 - 70 zdjęć, pełna bateria 40D rozładowała się do połowy?
    2. Polecam "łapawice" puchowe - rewelacja . I do tego "operacyjne" najlepiej cienkie wełniane.
    3. Tak.

Rano u nas było -22. Wieczorem wybieram się na jakieś zdjęcia w plenerze - podstawa to dobre ubranie - bez tego to szkoda sobie głowę zawracać, bo sprzęt to jedno ale u człowieka w takich warunkach dużo szybciej pokazuje się ERROR 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja mam rękawiczki "bazarowe" tj bez palców z taką skarpetą na nie
    dobre, ale nie na większe mrozy

co do śniegu, to możesz wsadzić aparat w reklamówkę i tyle
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

[...]

1) Osłona przeciwsłoneczna (przeciwdeszczowa i przeciw śniegowa) do obiektywu 28/1,8 - ostatnio moje podstawowe szkło - jaką wybrać? Ponad stówkę za oryginalną niechętnie zapłacę, zwłaszcza, że ich wykonanie jest, generalnie mówiąc dziadowe - od mojej eLki, która ma raptem 1,5 roku i długo leżakuje w szafie, wygląda jak psu z gardła wyciągnięta. Zatem, może znacie jakieś dobre patenty na ochronienie obiektywu w jakimś stopniu przed śniegiem? Jakieś dobre UV? Osłona no-name? Może osłona przeciw-wszystko na Cokin'a? (to ma wady - nie da się beztrosko wrzucać obiektywów do torby)

[...]
    Czy akurat oslona p. sloneczna da ci w tym wypadku ochrone przed sniegiem? Niezaleznie od tego czy bedzie to oryginal czy nie w 28-ce tulipan ma spore wyciecia, nie jest zbyt dlugi. Oslone przed sniegiem moze dac oslona do 85 1.8 , ale ta z 28-ki raczej marnie sie prezentuje w tej kwestii.

Co do kwestii oryginal/zamiennik ja nigdy sie nad tym nie zastanawialem, zawsze oryginal, przede wszystkim ze wzgledu na matowy mech wewnatrz. Cena jest oczywiscie "lekko" przesadzona, bo za kawalek plastiku wyscielonego matowym zamszem to za duzo, ale czy az tak?

Co do rekawiczek to mam takie polarowe, z podszyciem. Wydaj sie byc ok, choc na jakims dluzszym plenerze ich nie testowalem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a wracając do tematu tego wątku , jakie macie doświadczenia z mrozem :
    moje takie ;

w ub zimie , byłem w górach, dość wysoko, zimno snieżyce i taka skakanka pogodowa , cały czas minus 15 do minus 25,
    wyciągałem na przemian lustro (nie przepinałem nic ) , to z now cyfraka,
    wszystko z LowePro , aparaty chodziły po ok. 60 -90 strzałów na dzień (cykle 30 -45 min ) , foty ostre ,
    praca b/u ( tylko wieczorami 580 taka - szybko padały paluszki ) , całość po powrocie na kwatere dochodziła "do siebie " , przez ok. 4-5 h do temp. pokojowej ( i nie wyciagałem z torby ani nie zaglądałem z ciekawośc aby nie wpuść powietrza o innej temp. )

i tak od lat ..

żadnych problemów do tej pory ani z szkłami ani LCD nie widzę problemów , w przypadku lustra, i podobnie w przyp. cyfraka (a mam minolte A 200 od 2004 roku ..)

czyli jak pisali poprzednicy - nie dopuścić do wytworzenia p. rosy ,skroplenia pary jak kto woli , przy powrocie do ciepłego pomieszczenia ,

pozdrowienia

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

2) Rękawiczki - to dla mnie, mam jakieś średniociepłe, skórzane, właśnie kupione pod fotografie, ale na większym ziąbie są bezużyteczne. Z drugiej strony jakiś wielkich, narciarskich nie opłaca mi się chyba brać, bo sterowanie aparatem będzie kiepskie.

Ad.2. Rękawiczek uzywam strzeleckich.Ciepłe ,[polary np]. kupować na rozmiar.Prawy wskazujący "palec " rękawiczki pozwala szybko obnażać i chować palec fotografa.Wzmocnienia itd,itp.Szukać w sklepach strzeleckich,łowieckich,militarnych itp.

Ad.3.Normalne jeśli bateria pracuje w niskiej temp. pojemność użytkowa spada.Są na to różne metody. :-) Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Czy akurat oslona p. sloneczna da ci w tym wypadku ochrone przed sniegiem? Niezaleznie od tego czy bedzie to oryginal czy nie w 28-ce tulipan ma spore wyciecia, nie jest zbyt dlugi. Oslone przed sniegiem moze dac oslona do 85 1.8 , ale ta z 28-ki raczej marnie sie prezentuje w tej kwestii.
    Właśnie dlatego pytam, tulipanek z jednej strony OK, ale używam tego na aparacie z CROP'em więc teoretycznie mogę mieć większą osłonę. Tylko jaka by pasowała?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

a normalny zwykły parasol np. z pomocną dłonią sprawy by nie załatwił ( oczywiście o ile nie wieje za mocno)?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ad.3.Normalne jeśli bateria pracuje w niskiej temp. pojemność użytkowa spada.Są na to różne metody. :-) Pozdrawiam
    Zacząłem się zastanawiać, jak sięgnąłem do instrukcji (swoją drogą, żeby ogarnąć po co mi C1, C2 etc) i piszą tam panowie, że na jednym paluchu aparat mi wytrzyma 1100 strzałów
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ad.2. Rękawiczek uzywam strzeleckich.Ciepłe ,[polary np]. kupować na rozmiar.Prawy wskazujący "palec " rękawiczki pozwala szybko obnażać i chować palec fotografa.Wzmocnienia itd,itp.Szukać w sklepach strzeleckich,łowieckich,militarnych itp.
    W czyjejś galerii podawałem przykładowy link: http://www.rangershop.pl/product-pol...liv-szare.html

Strona 46 z 71 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów