Strona 43 z 71 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja dziś fociłem trochę (-4 na zewnątrz) i po paru minutach na wyświetlaczu (350D + 17-85) pokazała mi się przysłona 0.0 hmm stwierdziłem że styki są brudne więc je przetarłem, ale po jakiś 45 minutach pokazał mi się "Err 99" no i byłem nie mile zaskoczony nie powiem że bardzo wkurzony aparat ma 3 lata z haczykiem a szkło 18 miechów ni działo się to jak były bardzo krótkie czasy 1/4000 1/3200 1/2000 albo wyższe przysłony 8.0-10.0 więcej nie próbowałem. Zauważyłem też że robiąc zdjęcie przysłona się przymyka do danej wartości ale po zrobieniu "nie wraca do pełnego otworu".
    Wracając samochodem po 10 minutach nie było już problemu, zastanawia mnie to czy to wina szkła czy zasilania (bateria full) czy też body. Jeżeli spotkał się ktoś z takimi anomaliami proszę o pomoc co mam zrobić (zeszłej zimy nic takiego się nie działo)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafik000 Zobacz posta
    Jeżeli spotkał się ktoś z takimi anomaliami proszę o pomoc co mam zrobić (zeszłej zimy nic takiego się nie działo)
    Według mnie to problem z obiektywem. Sprawdź z innym szkłem jeśli masz taką możłiwość.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem z 50/1.8 i tam jest oki wiec muszę go do fotojokera zawieść bo kupiłem go w kwietniu 2007 i powinien być jeszcze no gwarancji fotojokera.

klamot14
    Guest

Domyślnie

Odbrzebałem ten wątek bo mam taki problem.
    Nowe body 40D - kilka dni używam. Mróz około -5, -6 stopni C i po jakiś 5-6 minutach na zewnątrz światłomierz przestaje działać tzn wskazuje cały czas naświetlanie 30 sek. Więc wsiadam do samochodu włączam ogrzewanie - po 10 minutach aparat działa normalnie. Wysiadam na zewnątrz i sytuacja się powtarza - to chyba nie jest normalne? Wada fabryczna / ukryta?
    Przy poprzednim aparacie 350D nie było takich siupów.
    Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie, normalne nie jest. Używam swojej 40-tki na mrozie bardzo często, poniżej -10 też się zdarza i nigdy nie miałem problemu z prawidłowym działaniem sprzętu. Spróbowałbym na innym akumulatorze.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wczoraj ok. -20 stopni - 30D stał długo na statywie - nie zauważyłem żeby mu to w jakikolwiek sposób zaszkodziło. Zdjęcia robi normalnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klamot14 Zobacz posta
    Odbrzebałem ten wątek bo mam taki problem.
    Nowe body 40D - kilka dni używam. Mróz około -5, -6 stopni C i po jakiś 5-6 minutach na zewnątrz światłomierz przestaje działać tzn wskazuje cały czas naświetlanie 30 sek. Więc wsiadam do samochodu włączam ogrzewanie - po 10 minutach aparat działa normalnie. Wysiadam na zewnątrz i sytuacja się powtarza - to chyba nie jest normalne? Wada fabryczna / ukryta?
    Przy poprzednim aparacie 350D nie było takich siupów.
    Pozdrawiam
    No i jednak jest usterka - wymiana czujnika pomiaru światła. Dobrze że na gwarancji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ostatnio fociłem krytym lodowisku temperatura na zewnątrz wynosiła około - 10 do - 15 stopni. Pomieszczenie w środku było ogrzane tylko oddechami łyżwiarzy. Aparat sprawował się bardzo dobrze i bez zarzutów - jednak po godzinie zauważyłem, że ciut wolniej ustawia ostrość. Widać ujemna temperatura ma wpływ jednak na działanie (szybkość) sprzętu.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna Awatar abalus

Domyślnie

Ja ostatnio cykalem kilka impreza moja 40D przy -25C z wiatrem odczuwalne jak -37C przez blisko 4 godziny (czas uzywania aparatu) ogolnie aparat byl na takim mrozie przez 11 godzin zrobione zostalo 970 zdjec wiekszosc z IS i wskaznik baterii pokazywal caly czas fulla. Za starych czasow kiedy mialem 30D mialem podobna sytuacje tez okolo -20C fotki strzelalem przez prawie cala noc dlugie naswietlanie. I tak samo bateria wytrzymala bez problemowo.
    Robić swoje i mieć satysfakcję z tego.

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

a jak u was z autofokusem
    ja juz na -10* miałem z nim problemy i nie był tak celny
    chyba ze ja już z mrozu się tak bujałem
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Strona 43 z 71 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów