Muflon, ale moje LOMO też się wyrywa żeby Cię nauczyć manier. Musiałem mu przysłonę zawęzić, żeby na Twoje obraźliwe teksty patrzyło z przymrużeniem oka. Mów co chcesz. Obraziłeś LOMO !!!![]()
Muflon, ale moje LOMO też się wyrywa żeby Cię nauczyć manier. Musiałem mu przysłonę zawęzić, żeby na Twoje obraźliwe teksty patrzyło z przymrużeniem oka. Mów co chcesz. Obraziłeś LOMO !!!![]()
I w ramach testow crashowych zaden Eos Lomo nie podskoczy![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Witam!!!
Jestem nowy na forum i chciałbym na początku serdecznie wszystkich pozdrowić.
Od ok. miesiąca jestem posiadaczem 20-ki z obiektywem KIT-owym 18-55. Mieszkam i pracuje w schronisku górskim także większość zdjęć wykonuje w "ciężkich warunkach" - mróz, śnieg itp.
Powiem tak: migawka, wyświetlacze, mechanizm obiektywu, wszystko na mrozie ok. -5 do -15 pracuje ok. Po powrocie aparat zostawiam w torbie na kilka godzin aby uniknąć "szoku termicznego". Zauważyłem jedna że po stosunkowo niedługim użytkowaniu pojawiło się na matrycy kilkanaście plam. Przypuszczam a nawet więcej - jestem pewien że to maleńkie krople, które po wejściu do cieplejszego pomieszczenia pojawiły się i zaschnęły tworząc w/w plamy. Najgorzej jest od f:8 ale 2 dosyć spore widać już przy 5,6. Tak to wygląda w praktyce na mrozie (przynajmniej u mnie).
20D+17-40+70-200 f/4+akcesoria
www.beskidy24.pl
grzesiekTKY, to może być raczej zwykły kurz. Poczytaj dostępny tu wątek o czyszczeniu matrycy. BTW. woda wewnątrz się skrapla po wyjściu na zewnątrz, a nie po powrocie.
Chciałbym żeby tak byłoJak jednak wytłumaczyć tak szybkie gromadzenie się kurzu wewnątrz skoro nawet nie ściągałem obiektywu
![]()
Czyżby aparat był aż tak nieszczelny
![]()
Dodam że zaraz po zakupie zrobiłem kilka fotek. Oglądałem je wczoraj i nie znalazłem żadnych "brudów". Kwestia miesiąca i jest ich teraz spoooro.
"Wkleiłbym" dla przykładu wycinek kadru przy 100% i f:16 ale nie wiem jak to zrobić![]()
Pomożecie![]()
![]()
20D+17-40+70-200 f/4+akcesoria
www.beskidy24.pl
Mogę potwierdzić te spostrzeżenia. W tej chwili widzę wyraźnie że dużo więcej zanieczyszczeń pojawiło się na mojej matrycy w czasie zimy niż latem. O czasu gdy wyczyściłem matrycę wiosną (czyt. po zimie) tempo osadzania kurzu kategorycznie zmalało. Obiektywy zmieniam bez przerwy w każdych warunkach. W końcu sprzęt jest po to by robił zdjęcia a nie leżał na półce.
Ale nie ma się czym martwić standardowe czyszczenie usunęło wszystkie zanieczysczenia.
A możesz sprecyzować jak wygląda u Ciebie standartowe czyszczeniestandardowe czyszczenie usunęło wszystkie zanieczysczenia![]()
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
A-le-ja-pi-sa-łem-o-z-ło-mo-wa-niu-trzy-sta-de-!!! :-)Zamieszczone przez pejot
Po prostu Sensor Swabs + Eclipse i naprzód.Zamieszczone przez filip71
![]()