Pokaż wyniki od 1 do 10 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dlaczego i kiedy:
    Gdy przenosi się sprzęt z zimnego do ciepłego - nie odwrotnie.
    Ciepłe powietrze zawiera więcej wilgoci i na chłodnej powierzchni ta wilgoć kondensuje (bo przy sprzęcie jest chłodniej stąd powietrze część wilgoci wytraca w postaci pary wodnej osadzanej na powierzchni sprzętu).
    Rada:
    Przed powrotem szczelnie owinąć sprzęt w foliową torbę i po wejściu do domu pozostawić do czasu gdy się ogrzeje. Para osadzi się na worku.

fisherman
    Guest

Domyślnie

Tekst z instrukcji użytkowania obiektywu, cytuję:

"If the lens is taken from a cold enviroment into a warm one, condensation may develop on the lens surface and internal parts.To prevent condensation in this case, first put the lens into an airtight plastic bag before taking it from a cold to warm enviroment.Then take out the lens after it has warmed gradually.Do the same when taking the lens from a warm enviroment into a cold one"

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fisherman Zobacz posta
    Do the same when taking the lens from a warm enviroment into a cold one
    Jaki jest sens stopniowego "schładzania" sprzętu, skoro para wodna w takiej sytuacji się nie skondensuje? Aby aparat nie doznał szoku termicznego? ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do LCD : Niedawno robiłem moim A95 (hehhe) zdjęcia w śnieżycę. LCD był obsypywany śniegiem non stop przez ~2h ale cały czas działał normalnie. Temperatura szacowana : ~-10 stopni. Po wejściu do ciepłego śnieg zebrany we wszelkich wgłębieniach zaczął topnieć, na obiektywie zebrała się para wodna, więc postanowiłem to wykorzystać i postrzelać trochę blurrowatych fotek rodzince. Niestety, aparat nadal działa(niestety, bo jakby się popsuł, to moje starania o 400d u rodziców byłyby bardziej zaargumentowane)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Jaki jest sens stopniowego "schładzania" sprzętu, skoro para wodna w takiej sytuacji się nie skondensuje? Aby aparat nie doznał szoku termicznego? ;-)
    Skondensuje się. Przeczytaj pierwszy post.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów