Vitez, po prostu nie czytaj dalej. A jeśli czytasz to odpisuj na temat, jak na moderatora przystało. Polecam netetykiete.
Cytat Zamieszczone przez NimnuL
I popraw mnie jeśli się mylę - jeśli na obiektywie czy matrycy skropli się woda to nie pozostawi zacieku po wyschnięciu, zgadza się? Para woda jest czystą chemicznie wodą i wysycha bez sladu?
Właściwie tak, tylko że woda na matrycy może spowodować zwarcie, jeśli jest pod napięciem (a jednak chcemy robić fotki na zewnątrz )

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
Co do skraplania się pary wodnej ... możesz coś więcej w skrócie powiedzieć? Znaczy się wejdziemy z aparatem nagrzanym do 10st C do pomieszczenia nagrzanego do 40st C to para się osadzi?
Z tym diagramem to trochę oszukałem. Niedokładnie obejrzałem zakres, który był przedstawiony. W skrócie sprawa wygląda tak.
Obszar ADC to lód, CAB ciecz, BAD para. Widać stąd, że para jednak może występować w temperaturach ujemnych. Skraplanie pojawia się, gdy powietrze z jakąś wilgotnością ochłodzi się na tyle, że wilgotność będzie za duża dla danej temp. (tzn. wyjdziemy z obszaru "para" na wykresie - w grubym przybliżeniu możemy traktować ciśnienie jako stałe w tym zakresie - tzn. jedziemy po poziomej linii).

Czyli -> jeżeli powietrze nagrzane do 40C jest odpowiednio wilgotne (ktoś pisał o tropikach), to owszem.