Cytat Zamieszczone przez kavoo
piszesz _teraz_ ;-), ze odkrecasz obiektyw tylko wtedy, gdy sensor zaparuje. Wtedy, to znaczy.... kiedy? ;-) Skad wiesz, ze sensor zaparowal? Jest w 10D jakas diodka sygnalizujaca zaparowanie sensora? ;-)
Nie pisalem nic o sensorze, nie pisalem ze _ja_ odkrecam obiektyw. Pisalem ogolnie - ze gdybym zauwazyl ze mi sie para gromadzi (ot chociazby zaparuje soczewka = ze w srodku aparatu tez moze parowac) to bym pootwieral i poodkrecal wszystko.
10D jeszcze nie focilem w zimie i raczej nie zamierzam, ale to co pisze to to co bym zrobil. Natomiast focilem G3 przez dwie zimy - i w nim jak mi zaparowalo szkielko to powyciagalem wszystko, pootwieralem drzwiczki i odparowal, za drugim, trzcim itp razem juz podszkolony dzieki grupom dyskusyjnym trzymalem aparat najpierw troche w plecaku, potem troche na poleczce - wszystko w raczej chlodnej sieni, dopiero po ok 2 godzinach wnosilem do pokoju.

W skrocie - gdybym zauwazyl jakakolwiek pare na aparacie to bym go porozkrecal do odparowania :P , does this answer your question ? :P