Cytat Zamieszczone przez Vitez
Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Vitez, polecam uważne czytanie i chwilę logicznego myślenia.
A ty nadal gdybasz o fizyce, jakimis wzorami nawet zaczynasz sypac itp, ale nie odpowiedziales na jedno proste pytanie: czy okulary zaparowuja ci gdy wychodzisz na zimno czy gdy wracasz?

Roznie mozna sobie rozkladac prawa fizyki, kierunki czy miejsca osiadania wody, jednak najzwyklejsza codzienna praktyka osoby noszacej okulary (ja nie nosze ale siostra nosi stad wiem) przelozona w taki sam sposob na sprzet foto wskazuje jasno - para sie pojawia przy wchodzeniu z zimnego do cieplego, stad porada by powoli oswajac sprzet z cieplym powietrzem, ale gdy jednak para sie pojawi to przewietrzyc go - szczegolnie wyciagajac baterie i nie wlaczajac - to wynika z doswiadczenia i porad innych a nie wzorow fizycznych.
Vitez, czy tego chcesz, czy nie, to fizyka opisuje świat. Kropka. O okularach dokładnie napisałem. Było to na poziomie szkoły podstawowej.

[ Dodano: 15-10-04, 14:19 ]
Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
na wstępie. 100% to z definicji jest 1. Więc wilgotność względna > 1 to to, o czym pisałeś..
Uffff... nowa matma... 100% procent to sto czesci calosci. Jesli temperatura punktu rosy = 22 to 100% tez rowna sie 22 a nie 1 :-P
Ale bzdura. 100%=1 i koniec 100/100=200/200=1. Pro cent po łacinie znaczy na sto. Sto na sto. Jeden. Wilgotność względna to stosunek ciśnienia pary wodnej do ciśnienia wrzenia pary z danej temperaturze. Czyli jest to liczba bezwymiarowa. Liczenie procentów temperatury wyrażonej w C jest bzdurą.

Powoli, powoli. Nie szkodzi jesli matryca nie jest pod napieciem - czyli aparat wylaczony - czyli nawet drobna kondensacja (jesli wystapi) nie narobi szkod. Jesli matryca jest zalaczona (robi zdjecie) to to juz jest "elektronika pod napieciem"
Co do tego się nie kłócę.

No to powyzsze (nieprawdziwe) twierdzenie (wewnetrznie sprzeczne) wynika tylko z niezrozumienia tematu :-D Nigdzie nie napisalem, ze stopniowe "przyzwyczajanie" aparatu do otoczenia jest zbedne. Wrecz przeciwnie TRZEBA aparat powoli schladzac albo ogrzewac ale jak sie juz "przystosuje" do temperatury otoczenia to nic mu nie grozi.
No to czemu nie? W pierwszej części miałem na myśli wilgotność. W szok termiczny przy różnicach temperatury tego rzędu nie wierze. Jak długo sprzęt jest wyłączony.