Strona 25 z 71 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robiłem w miniony tydzień fotki w górach. Bywało, że temp. w dzień to -20.
    Wszystko działało, tylko LCD wolno reagował no i aku się szybciej wyczerpywały. Jedyno co, to polar mi zamarzł i nie mogłem nim kręcić.

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jedyno co, to polar mi zamarzł i nie mogłem nim kręcić.
    Polar ... powiadasz ??
    A tak z ciekawości ... jak rozmrażałeś ??

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Polar ... powiadasz ??
    A tak z ciekawości ... jak rozmrażałeś ??
    Sam się rozmroził :smile:

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    minek: ja fotografowałem na razie tylko do -10. I wszystko działa jak należy.
    W podobnych warunkach już robiłem. A niestety nie zdążyłem spróbować przynajmniej godzinki przy tych -prawie30, bo się wzięło i ociepliło. Ciekawe kto by pierwszy nie wytrzymał i chciał wracać do domu - ja czy aparat (-:

Domyślnie

witam no w koncu znalazlem forum canona uff

strzelalem z350d w nocy we wtorek
    bylo -32
    ja mimo ubioru typu goratex wytrzymalem niecale 2 godziny aparat pewnie wytrzymal by o wiele wiecej
    matryca faktycznie daje mniej szumow ale nie jest to bardzo widoczne
    lcd lekko spowalnia i to by bylo tyle
    trzeba uwazac z rekawiczkami moje pierwsze polarowe wypuszczajac cieplo skraplaly wode ktora momentalnie zamarzala na body i obiektywie
    teraz mam takie bez paluchow troche zimno ale nie zostaja na aparacie zamarzniete mini krople
    jedeyne na co trzeba zwrocic uwage to na momen wnoszenia aparatu do ciepla
    jest to skok w tym przypadku 50stopni "-30" - "+20" no i wilgotnosc z prawie "0" - "90%"
    z doswiadczenia jeszcze z zenitami mam taki sposobik aparat z obiektywami w czysta szczelna torbe foliowa do tego pare torebek kulek lub ryzu zamknac szczelnie i dopiero wtedy wchodzic do ciepeplka
    nie trzeba nic rozkladac wystarczy ze aparat sam wymieni sie cieplem z otoczeniem

to tyle jak na pierwszy post to i tak sie rozpisalem :rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez jupol ; 27-01-2006 o 01:00

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jupol
    jedeyne na co trzeba zwrocic uwage to na momen wnoszenia aparatu do ciepla
    jest to skok w tym przypadku 50stopni "-30" - "+20" no i wilgotnosc z prawie "0" - "90%"
    Najlepiej gdy ma sie niezbyt mocno ogrzewana sien/przedpokoj.

z doswiadczenia jeszcze z zenitami mam taki sposobik aparat z obiektywami w czysta szczelna torbe foliowa do tego pare torebek kulek lub ryzu zamknac szczelnie i dopiero wtedy wchodzic do ciepeplka
    nie trzeba nic rozkladac wystarczy ze aparat sam wymieni sie cieplem z otoczeniem
    Ja wlasnie tak robie - w torbie/plecaku zawsze mam pare torebek siliconowych (kto ma kobiete/zone ten wie skad mozna ich troche wziac... podpowiedz - buty ), jeszcze na dworze chowam zlom do torby zanim wejde do bloku a w domu (sieni/przedpokoju nie mam) stawiam i niech sobie pare godzin postoi.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jupol
    Wszystko prawda z wyjątkiem tej wilgotności. Niska temperatura nie oznacza niskiej wilgotności. w naszym klimacie jest wręcz odwrotnie. Jak temperatura spada to powietrze osiąga stan nasycenia wczesniej tj. ma mniej wody w sobie ale wilgotność względna zwykle jest na poziomie 70-80%. Dzisiaj w Szczecinie było 84%. Łatwo sprawdzić jak jest w Polsce na amerykanskich stronach :-) http://weather.noaa.gov/weather/PL_cc.html
    W domu zimą zwykle jest niska wilgotność bo powietrze o małej ilości wody z zewnątrz wchodzi do ogrzanego domu, mogłoby zaabsorbować więcej wody ale tej wody nie ma. W 99% mieszkan w zimie jest ok 30-40% czyli powietrze jest bardzo suche.

Pozdrowionka
    Janusz

Bluegarfield
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Chciałbym tylko napisać że mój 350D na mrozie ok -10 się sprawdził i bateria przez 2 dni ładnie działała. Nosiłem go w plecaku przez 8 godzin co jakiś czas wyjmując i wszystko było ok poza jedną drobnostką - kilka zdjęć się zapisało jako sRGB chociaż miałem ustawione AdobeRGB i na 100% tego nie zmieniałem. MOże to dlatego ze w schronisku mi trochę zaparował a ja nie pomyślałem żeby mu baterię wyjąć tylko tak schowałem do torby. Poza tym był narażony na spore wstrząsy bo trochę na tym śniegu poszaleliśmy
    Jestem z tego aparaciku baaardzo zadowolony. Robiłem fotki w górach na tych -10 stopni i tak wiało że trudno mi było ustać, kawałkami śniegu i lodu sypało po obiektywie ale aparacik się spisał wspaniale
    Pozdrawiam wszystkich właścicieli 350tek! Mamy super apartaciki!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dla wszystkich, którzy boją się wilgoci na aparacie: - tak przez dobre kilkanaście minut na mrozie. Potem w ciepłym pomieszczeniu. Zaparowany na full. Wciaż działa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 300D a dużyyy MRÓZ

Witam. Kilka uwag na temat 300D i zdjęć w czasie mrozu, rozmrażania sprzetu etc.
    Wróciłem właśnie ze Słowacji z 10 dniowego mrożnego szaleństwa i oto kilka moich uwag:
    Temperatura otoczenia od - 8 do -22oC. Powietrze suche. Średno body na powietrzu 3-6 godzin.
    Co złego - bateria pada przy -15oC po mniej wiecej 40 min!!!
    potem trzymałem w kieszeni. Efekt 130 zdjęć bez problemu
    - Przy - 22oC mialem problemy z ostrzeniem AF. Na manualu bez
    problemów.
    - Padła karta / f... No name/ kupiłem drugiego kingstona bez
    problemu

Co dobre - zadnych problemów z LCD. Z rozmrażaniem też OK. Po około
    jednej godzinie trzymania w torbie w pomieszczeniu spokojnie
    robiłem zdjęcia. Brak kondensacji czy jakiś problemów ze strony
    matrycy.
    Generalnie- Może mam "panzer modell" ale spokojnie przetrzymał zimowe warunki i myślę że z innymi modelami też powinno być ok. nawet w silne mrozy gdy temperatura siega - 15OC
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Strona 25 z 71 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów