Strona 34 z 71 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yassman Zobacz posta
    Witam wszystkich Forumowiczów!
    ...Przy obecnym stanie wiedzy i technologii, człowiek nie potrafi wytworzyć urządzenia elektronicznego pracującego w zakresie temperatur np. od -30 do +40 st. C. ...
    Pozdrawiam
    A np. Ricoh 400 G jest (wg producenta)
    "przystosowany do pracy w warunkach atmosferycznych: temperatura od -20 do +60 stopni Celsjusza, wilgotność ponad 85% "

Dopiero zaczyna Awatar woyakus

Domyślnie

A ja powiem tak: jak co roku jeździmy z ekipa na narty,snowboard a ze wszyscy po szkółce fotograficznej to każdy ma aparacik a,że jesteśmy lekko postrzeleni to te aparatu nieraz lądują w śniegu, godzinami przemieszczamy się po górach itp dodatkowo na jesieni leje deszcz takie tam dziwne zjawiska atmosferyczne a jak narazie żaden porządny Canon nie wysiadł ani nic z tych rzeczy. Moja 20d daje radę,ale niektórzy jeszcze mają 10d i uważam,że jest to sprzęt nie do zajechania.... Szacunek dla posiadaczy 10d i 20d i innych Dslr

oczywiscie po powrocie zostaje wszystko odkrecone, wyszuszone itp

kolumb
    Guest

Domyślnie

Zima nie nadeszla a ja już miałem problemy z moim 400D wywołane warunkami pogodowymi. Dziś wróciłem z gór, było mglisto i wilgotno (nawet bardzo). I po powrocie do chatki wbudowany flasz przestał się podnosić, dźwięki zwalniania było słychać, ząbek odskakiwał a lampa pozostawała na swoim miejscu. Dziś jak aparat doszedł do siebie wszystko działa bez najmniejszego zarzutu

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yassman Zobacz posta
    Przy obecnym stanie wiedzy i technologii, człowiek nie potrafi wytworzyć urządzenia elektronicznego pracującego w zakresie temperatur np. od -30 do +40 st. C.
    Zobacz jaką ma temperaturę Twój Procesor/karta graficzna w komputerze...

Ale miało być o zimie. Zgadzam się z przedpiszcami, że największym wrogiem jest wilgoć. Starego olympusa C4000 nie raz z zaspy wyciągałem i nadal działa. Niemniej po takich wypadkach zawsze baterie były zaraz wyjmowane, a sam aparat długo suszony w temperaturze pokojowej. Przechowywany w futerale doskonale wytrzymywał nawet kilka godzin w okolicy -20 st.
    Gorzej z pojemnością aku, ale zawsze staram sie mieć zapas. Najlepiej w wewnętrznej kieszeni kurtki gdzie mu cieplutko. Nie polecam tylko próbować wymiany akumulatora na stoku w czasie wiatru. Paluszki grabieją bardzo szybko, a w rękawicach raczej ciężko to zrobić
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Stanwok
    Guest

Domyślnie

Przeczytalem w magazynie Digital Camera wywiad z Bryan'em Alexander'em (ktory to sie specjalizuje w fotografii "arltycznej") i wg niego Eos 5D dziala nawet w temp -30 st C.Przy -40 wysiadl.Zaznaczyl ze nie obylo sie bez problemow... Wydychane powietrze zamrozilo mu guziki przy Lcd-ku .Gorny wyswietlacz tez za bardzo nie dzialal, autofokus tez...
    Tak czy siak -30stC robi wrazenie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanwok Zobacz posta
    Tak czy siak -30stC robi wrazenie...
    Ja z D70-ka jezdzilem na deskach przy -25 na Pilsku, z 10D bylem na Ksprowym tez bylo kolo -20, tempertaury nie zrobily na aparatach zdnego wrazenia, nic nie przymarazalo, LCD bez zarzutu.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Hmmm... Ja bym raczej po powrocie do domu nie wyjmował gwałtownie aparatu z torby (plecaka), a pozostawił go tam aż całość powoli dojdzie do temperatury pokojowej!

P.S. Elektronika i mechanika precyzyjna bardzo nie lubią szoków termicznych. Czyli - jeśli masz aparat za pazuchą, to wyjmujesz go, strzelasz zdjęcie i chowasz. Wygodniej trzymać go w torbie, ale wówczas trzeba czasu na to aby aparat schłodzić, a następnie ocieplić.
    A ja właśnie po wejściu do domu tak się spieszyłem że wymieniłem obiektyw z 24-105 na 50 i wszystko zaparowało momentalinie
    ciekawe czy odpale mój sprzęt jutro

MuNiO
    Guest

Domyślnie

Panowie

Bez potrzeby przejmujecie sie mrozami. Zapomnieliscie ze wraz ze spadkiem temperatury maleja szumy na martycy.

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akurat szumy to najmniejszy problem...
    EOS

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Parę dni temu przeżyłem chwile grozy

Po jakichś dwóch godzinach leżakowania w cieple wyjąłem aparat z torby, cały w kropelkach. Cóż, otworzyło mi się raz torbę w mieszkaniu (torba ma w środku taką polarkową wkładkę, jak aparat jest w środku to i pół dnia ogrzewania torby nie pomaga :P a zapomniałem go wyjąć z niej na dworze). No, cóż zrobić, biorę chusteczki i wycieram. Jeszcze trochę chłodny, więc dalej paruje, ale tylko troszkę więc się nie zrażam. Wszystko grało do momentu pokręcenia trochę sigmą. Piękniuśko zassała wilgotne powietrze do środka Jakiś czas potem wszystko już ciepłe i suchutkie, próbuję zrobić zdjęcie, a tu mgiełka. Patrzę na okular - czysty, przednia soczewka - wytarta. Ups Odkręciłem obiektyw, patrzę pod światło - na którejś soczewce leżą sobie spokojnie piękne dostojne kropelki

Gdzieś po godzinie wszystko zniknęło.

Wniosek?

Aparat jest po to, żeby robić zdjęcia, nie żeby o niego drżeć
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Strona 34 z 71 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów