300d jest plastikowy- wolniej się "schładza" w porównaniu do metalowych korpusów. Wygląda więc na to, że w tym wypadku wypada to na jego korzyść. Dobrze myślę?
300d jest plastikowy- wolniej się "schładza" w porównaniu do metalowych korpusów. Wygląda więc na to, że w tym wypadku wypada to na jego korzyść. Dobrze myślę?
Pod warunkiem, ze szczelnosc korpusu 300D jest taka sama, jak szczelnosc 10D/20D ;-)
Czacha, zrobilem eksperyment. Znalazlem w lodowce szczelnie zamkniety pojemnik (z ziemniakami) - byl zaparaowany w srodku i to bardzo. nie chcialbym, zeby tak wygladal moj aparat
![]()
Temat bumerang.![]()
![]()
Weź pod uwagę wielkość pojemnika to raz. A poza tym nie sądzę żeby soczewki zawierały tyle wilgoci, co ziemniaki,(jeżeli już to porównujesz)
Woda z ziemniaków nie osadzałaby się na ściankach tylko pozostała w tkance. Gdyby ziemniaki były gorące, to mogłby parować, ale nie w warunkach gdy powietrze jest nasycone wilgocią i następuje kondensacja. To musi być woda z powietrza.
Jak na moje to sama obecność czegoś takiego jak ziemniak w szczelnie zamkniętym pudełku musi spowodować zwiększenie wilgotności powietrza zamkniętego w tym pudle.
A jak na moje, nie![]()
Napisałem dlaczego. Spodziewam się nawet, że ziemniak wpłynie na mniejsze zaparowanie ścianek.
Właśnie przyszedł mi kretyński pomysł do głowy! Trzeba wsypać troche ryżu do bodyRyż będzie pochłaniał wilgoć! Hmm, gdyby wsypać ziarenka kawy,to lustro przy uderzeniu mogłby ją mielić!
:wink:
Nasyp liofilizowanej to na pewno zassie całą wilgoć.![]()
To jak juz są mamy "kretynskie pomysły", to kolejny: weź podobne 2 pojemniki (jeden z ziemniakami) i wstaw do zamrażalnika. Zobacz który szybciej/mocniej zaparujeZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale gdzie tu temat związany z fotografia? Może zrob tym pojemnikom zdjęcia, żeby każdy mógł sam (subiektywnie) stwierdzić czy ziemniaki wpływają na szybkość parowania pojemnika
Heh... Chyba czas na EOT.
Pozdrawiam Yablon
ps. "Teoria wplywu ziemniaka zwyklego na wilgotność temperaturową pojemnika zamknietego, w niskich temperaturach".
Mozna by prace jakas napisać. Wykresy, zależnośći od tego czy ziemniak jest obrany, gotowany.![]()
Stanowczo czas na EOT![]()