Strona 55 z 69 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    czy aparat będzie poprawnie robił zdjęcia przy temp. -20, -30 C ?
    Temat wraca co roku jak bumerang, więc podłączam do właściwego.

Coś już napisał

Domyślnie

jako ciekawostke napisze, ze w tamtym roku robilem zdjecia 5d i 1dsmkii w temp okolo -40, -45st. na alasce i biegunie polnocnym. Jest to mordercze dla aku. jednakze poza tym aparatom nic sie nie stalo. W takich chwilach jednak magnezowe wstawki sa mega nie wygodne, wychladza sie to jak nei wiem co ale przynajmniej na 3200 szum maly

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam 40D. W zeszłym roku robiłem panoramę nad Wisłą, temperatura -8 stopni, około 50 zdjęć. Miałem dwa naładowane akumulatory, w ciągu niecałej godziny oba padły. Aparat zniósł mróz bez problemu.
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    Mam 40D. W zeszłym roku robiłem panoramę nad Wisłą, temperatura -8 stopni, około 50 zdjęć. Miałem dwa naładowane akumulatory, w ciągu niecałej godziny oba padły. Aparat zniósł mróz bez problemu.
    Akumulatory do wymiany
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

My to w Irlandii to mega mrozów nie mamy, ale mój nie miał żadnych problemów przy -7 Poza tym z tego co gdzieś czytałem, na mrozie s mniejsze szumy na matrycy

Oczywiście odradzam gwałtowne zmiany temperatur gdyż może to spowodować skroplenie się wody wewntrz i .... po zawodach
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

w zeszłym roku poprzednim body (40D) z aku Henhla fociłem pożar starego baraku - jakieś 4h focenia najgorsze było powrócić do domu i wykombinować coś by zminimalizować skutki gwałtownej zmiany temp. całe szczęście zakończyło się dobrze dla całej trójki - body, szkła i mojego stanu przedzawałowego
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Całą zeszłą zimę robiłam zdjęcia 40d i nic się nie stało! Dbałam tylko o to, by aparat nie dostał "szoku termicznego", czyli powoli schładzałam go przed wyjściem i spokojnie ogrzewałam w torbie po powrocie, wyjmując uprzednio akumulator i kartę.
    40d działa i ma się dobrze... a czasem było naprawdę zimno, około -20 stopni. Robiony był nim nawet jeden ślub. Więc nie taka zima straszna, tylko wszystko z głową i na spokojnie.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yaffka Zobacz posta
    ...powoli schładzałam go przed wyjściem...
    W jaki sposób?
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W jaki sposób?
    A w taki, że zazwyczaj mam możliwość wystawienia aparatu na klatkę schodową, gdzie panuje niższa temperatura jak w mieszkaniu, a wyższa od tej panującej na zewnątrz...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yaffka Zobacz posta
    Całą zeszłą zimę robiłam zdjęcia 40d i nic się nie stało!
    40D (i nowsze 50D oraz 7D) świetnie znosi duże mrozy, nawet baterie jakoś specjalnie szybko nie zdychają. Niewielki problem (ale tylko z zasilaniem) jest przy starszych aparatach (5D, 20D), które są nieco bardziej prądożerne - używając takiego sprzętu warto mieć w ciepłej kieszeni rezerwowe aku.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 55 z 69 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów